FOTO Trump l-a grațiat pe trezorierul și lobbystul republican care l-a invitat pe Liviu Dragnea la învestirea sa din urmă cu 4 ani. Dragnea e acum cercetat penal pentru asta

FOTO Trump l-a grațiat pe trezorierul  și lobbystul republican care l-a invitat pe Liviu Dragnea la învestirea sa din urmă cu 4 ani. Dragnea e acum cercetat penal pentru asta
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 ian 2021

Președintele în exercițiu al Statelor Unite, Donald Trump, a emis în ultima sa zi de mandat decrete de grațiere sau comutare a pedepselor penale pentru peste 140 de persoane, printre care se numără și fostul trezorier al Partidului Republican Elliott Broidy, cel care l-a invitat oficial pe fostul lider PSD și președinte al Camerei Deputaților Liviu Dragnea, aflat în prezent în închisoare, la ceremonia de învestire a lui Trump ca președinte din urmă cu exact 4 ani, eveniment în legătură cu care DNA a anunțat recent că Dragnea este cercetat penal cu suspiciunea de trafic de influență - detalii AICI.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Pe lista de grațiați mai figurează fostul consilier Steve Bannon, rapperii Lil Wayne și Kodak Black, precum și fostul primar democrat al orașului Detroit, Kwame Kilpatrick.

European Food&Drink pășește în 2021 fără datorii la bugetele de stat. Contribuții achitate în ultimul an de peste 110 milioane de euro CITEȘTE ȘI European Food&Drink pășește în 2021 fără datorii la bugetele de stat. Contribuții achitate în ultimul an de peste 110 milioane de euro

Elliott Broidy a pledat vinovat în octombrie anul trecut în legătură cu acuzațiile procurorilor federali potrivit cărora omisese intenționat să raporteze autorităților de la Washington calitatea sa de lobbyst și agent reprezentant al unor interese guvernamentale străine, chineze și malaieziene, pe lângă Executivul american, raportare obligatorie potrivit legii. Fostul trezorier republican risca o pedeapsă maximă de 5 ani de închisoare cu executare. Ca parte a acordului de recunoaștere a vinovăției, el a cedat statului american fonduri de 6,6 milioane dolari, bani primiți ca onorariu pentru serviciile de lobby prestate. 

Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

Potrivit Casei Albe, pentru grațierea lui Elliott Broidy au pledat mai mulți congresmeni și lideri militari de top, precum și reprezentanți ai comunităților evreiești, inclusiv rabini. "Domnul Broidy este bine cunoscut pentru numeroasele sale demersuri filantropice, inclusiv în beneficiul forțelor de ordine, al forțelor armate și al veteranilor, precum și al comunității evreiești", se arată în motivarea grațierii sale.

Presa americană a relatat că, printre altele, Broidy ar fi negociat să primească onorarii de zeci de milioane de dolari pentru a interveni la Departamentul pentru Justiție al SUA în scopul opririi unei investigații privind fraudarea Fondului suveran de investiții al Malaieziei de către mai multe persoane, inclusiv de fostul premier al țării, Najib Razak, condamnat în cele din urmă pentru corupție de către un tribunal din țara sa. Broidy a pregătit și întâlnirea oficială a lui Razak cu Trump din 2017. Procurorii l-au mai acuzat că ar fi fost implicat într-o operațiune de spălare de bani care avea ca scop transferul în SUA al unor fonduri de zeci de milioane de dolari menite să-l ajute pe un miliardar malaezian să scape de investigația Departamentului pentru Justiție, în care omul de afaceri era suspectat că a deturnat miliarde de dolari din fondul suveran de investiții al Malaeziei.

Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online

În 2009, Broidy a pledat vinovat într-un dosar în care era acuzat de dare de mită și a plătit o cauțiune de 48 de milioane de dolari pentru a evita închisoarea.

Elliott Broidy

Elliott Broidy

ANALIZĂ Aparent paradox pentru obligațiunile guvernamentale de la BVB. Titlurile scadente în 2023 aduc pe termen foarte scurt un randament de peste 3 ori mai mare decât emisiunea cu maturitate de 1 an CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Aparent paradox pentru obligațiunile guvernamentale de la BVB. Titlurile scadente în 2023 aduc pe termen foarte scurt un randament de peste 3 ori mai mare decât emisiunea cu maturitate de 1 an

Fostul lider PSD și președinte al Camerei Deputaților Liviu Dragnea, aflat în prezent în închisoare, a participat la învestirea ca președinte al SUA a lui Donald Trump din 20 ianuarie 2017 la invitația lui Elliott Broidy, care era vicepreședinte al Comitetului republican însărcinat cu organizarea evenimentelor legate de învestire.

Broidy a fost asociat al unei firme americane a cărei subsidiară românească a avut un acord de parteneriat pentru soluții C4ISR (Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance), cu producătorul român de armament Romarm, controlat de stat, acord semnat în prima parte a anului 2018 în prezența ambasadorului SUA la București de atunci, Hans Klemm.

Foarte recent, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că Dragnea este cercetat penal cu suspiciuni de trafic de influență.

Noi categorii pe cale de a fi introduse în etapa a II-a de vaccinare: Curtea Constituțională, Avocatul Poporului, BNR, Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței, primării, avocați, pompe funebre, curieri.Abia în etapa a III-a intră HoReCa și alte industrii CITEȘTE ȘI Noi categorii pe cale de a fi introduse în etapa a II-a de vaccinare: Curtea Constituțională, Avocatul Poporului, BNR, Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței, primării, avocați, pompe funebre, curieri.Abia în etapa a III-a intră HoReCa și alte industrii

"În perioada ianuarie 2017 - mai 2017, Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la un om de afaceri, suspect în cauză, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în: - asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare; - asigurarea unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, controlată de omul de afaceri român cu ajutorul altor două persoane, suspecte în cauză. În acest context, Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, suspect în cauză, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care omul de afaceri român le avea în România", au transmis procurorii DNA.

Aceștia mai susțin că, în perioada mai - octombrie 2017, Dragnea și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de suspectul Dimitrescu Gheorghe, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD. Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea cu înalți oficiali americani.

"În scopul ascunderii adevăraților beneficiari ai serviciilor de lobby, respectiv Dragnea Nicolae-Liviu și partidul politic, plata sumei de 100.000 USD ar fi fost efectuată de o societate americană cu sediul în New York, deținută de un cetățean româno-american, urmând ca acestuia să i se restituie în România suma de 100.000 euro prin intermediul unei rude, lucru care s-ar fi și întâmplat, suma fiind procurată în parte de suspectul Dimitrescu Gheorghe, respectiv 45.000 euro. În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie - iulie 2017, Liviu Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia, influența reală pe care o avea asupra ministrului afacerilor externe, promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe Dimitrescu Gheorghe în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat", mai afirmă anchetatorii.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
liviu dragnea intalnire donald trump
elliott broidy liviu dragnea
trafic influenta dragnea
gratieri donald trump