19.35 Franța respinge oficial, duminică, acuzațiile ”total nefondate” privind presupusa sa ingerință în alegerile prezidențiale din România, despre care spune că reprezintă ”o tactică de diversiune în fața amenințărilor reale de ingerință care vizează România” și face apel la toată lumea să dea dovadă de responsabilitate și respect pentru democrația românească.
19.25 USR afirmă că zeci de secții de votare din Ilfov au rămas fără buletine de vot, fiind decisă suplimentarea, și face apel la Poliție să urgenteze transferul acestor buletine
19.14 Un bărbat în vârstă de 44 de ani a fost agresat de un altul și de fiul acestuia, un adolescent de 17 ani, în urma unui conflict spontan izbucnit într-o secție de votare din sectorul 5 al Capitalei. În urma intervenției prompte a jandarmilor, scandalul a fost aplanat, iar bărbatul bătut a primit îngrijiri medicale la fața locului, refuzând să fie transportat la spital. Atât acesta, cât și presupușii săi agresori au fost duși la Poliție pentru a fi audiați și pentru a fi luate măsurile care se impun.
19.08 La ora 19.00, prezența totală a ajuns la 59,48%. Sunt cu peste 2,2 milioane de voturi mai multe față de primul tur la aceeași oră. UPDATE În prezent, s-a depășit nivelul de 60%.
18.40 Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Andrei Țărnea, a reclamat „o campanie virală de știri false pe Telegram și alte platforme de social media”. „În timpul alegerilor prezidențiale care se desfășoară în România, vedem încă o dată semnele ingerinței ruse. O campanie virală de știri false pe Telegram și alte platforme de social media are ca scop influențarea procesului electoral. Acest lucru era de așteptat, iar autoritățile au infirmat știrile false”, a declarat Andrei Țărnea, într-o postare pe X în limba engleză.
18.21 Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Patriarhul a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale 'Ienăchiță Văcărescu' din Capitală, unde și-a exercitat dreptul de a alege, informează Agenția de Știri Basilica a Patriarhiei Române.
18.14 La ora 18.00, prezența totală la vot era de peste 55%, cu două procente peste cea din primul tur. Până la această oră au votat 9,99 de milioane de români în țară și în străinătate. În România, erau 8,53 milioane de voturi, față de 6,95 milioane, câte fuseseră în primul tur în acest interval, o diferență de 1,58 milioane. În diaspora s-au strâns 1,46 milioane de voturi, cu circa 612.000 mai multe decât în primul tur, la aceeași oră.
17.36 Ministerul Apărării Naționale (MApN) a denunțat duminică o încercare de manipulare apărută pe platforma TikTok. Pe contul @19romania89 a fost publicat duminică 18 mai un material video cu titlul „Soldati francezi in Romania in haine de jandarmerie Romana”. Autorul postării pretinde, fără a furniza nicio dovadă, că militarii francezi dislocați în România în cadrul Grupului de Luptă NATO dislocat la Cincu ar fi pregătiți să acționeze, echipați în mod clandestin în uniforme ale Jandarmeriei Române, pentru declanșarea unui război civil în țara noastră, la finalul procesului electoral, în situația în care un anumit candidat va fi declarat câștigător. ”Aceste informații sunt false și au potențialul de a crea confuzie în rândul cetățenilor români. Materialul postat reprezintă o dezinformare periculoasă, fără nicio bază reală sau probă concretă”, arată MApN. Ministerul Apărării mai arată că ”este un exemplu clar de manipulare prin răspândirea de teorii conspiraționiste care instigă la neîncredere în instituțiile statului, partenerii internaționali și în procesul democratic”.
17.32 Un cont atribuit fondatorului Telegram, Pavel Durov, a transmis mesajul că ar fi respins cererea unui guvern din Europa de Vest de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare din România, relatează G4Media.
17.29 Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că a primit, până în prezent, 140 de sesizări de posibile incidente electorale, dintre 43 nu s-au confirmat, 10 sunt în curs de cercetare și șapte au fost transmise spre soluționare către Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă. Aproape 30 de sesizări au vizat fotografierea sau filmarea buletinului de vot.
17.11 La ora 17.00, votaseră 9,24 milioane de români în țară și în străinătate, față de 7,11 milioane, câți se înregistrau acum două săptămâni la aceeași oră. Prezența a depășit pragul de 50%. Pe teritoriul țării, la ora 17.00, votaseră 7,85 de milioane de persoane, cu 1,53 milioane mai mult ca în turul întâi, la aceeași oră. În diaspora votaseră 1,38 milioane de români, față de aproape aproape 800.000 câți erau până la același interval – o diferență de peste 580.000 de voturi față de turul 1. Prezența totală în turul 1, la ora închiderii tuturor urnelor a fost de 53,21%.
16.44 USR reclamă violențe în fața unei secții de votare din Ambilly, Franța, unde un membru al formațiunii din diaspora a fost lovit, scuipat și înjurat de un grup de persoane care făceau gălăgie. ”Susținătorii lui George Simion sunt extrem de bine organizați. Sunt investiți foarte mulți bani, sume colosale”, afirmă bărbatul.
16.35 Registrul Național de Evidență a Persoanelor (RNEP) nu deduce decesul unei persoane pe baza vârstei, ci doar pe baza documentelor oficiale transmise, iar administrarea datelor din RNEP 'respectă strict prevederile legale în vigoare', a transmis Ministerul Afacerilor Interne.
Potrivit unui comunicat al MAI, la data de 10 mai, în Registrul Național de Evidență a Persoanelor erau înregistrate 8.463 de persoane cu vârsta peste 100 de ani, iar această cifră reflectă situația administrativă reală și nu indică erori sau nereguli.
16.14 Până la ora 16.00 au votat 8,46 milioane de români în țară și în străinătate, față de 6,46 de milioane câți se înregistrau acum două săptămâni la aceeași oră. Prezența totală a ajuns la puțin peste 47%
Pe teritoriul țării, la ora 16.00, votaseră 7,16 de milioane de persoane, cu 1,45 milioane mai mult ca în turul întâi, la aceeași oră. În diaspora votaseră 1,3 milioane de români, față de aproape 746.000 câți erau până la același interval – o diferență de peste 550.00 de voturi față de turul 1.
16.00 Peste 1.200.000 de alegători au votat în diaspora până duminică, la ora 15:00, la cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezența la urne în străinătate este mai mare decât la primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, când până la ora 15:00 au votat 689.000 de alegători.
15.41 Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a afirmat că Alianța pentru Unirea Românilor va avea o numărătoare paralelă a voturilor și duminică, în jurul orei 21.40, va avea primele rezultate.
15.22 Până la ora 15:00 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 7.646.439 de alegători, reprezentând 42,51% din numărul celor înscriși în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
La primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe 4 mai, la ora 15:00 prezența la urne a fost de 32,40%.
15.00 Numărul buletinelor de vot, suplimentat în două secții de votare din Sinaia și la Cheia. Mii de turiști aflați pe Valea Prahovei votează pe listele suplimentare, la secțiile deschise în stațiuni
14.56 Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a înregistrat, până duminică după-amiază, 56 de sesizări privind posibile incidente în legătură cu procesul de vot, din care 12 sunt în curs de verificare, iar șapte au fost transmise spre soluționare Biroului Electoral Central și Autorității Electorale Permanente.
14.35 Marcel Ciolacu: Am votat rațional, pentru ca România să poată construi în continuare, pentru că a bloca sau a demola este cel mai simplu.
14.16 Prezența la vot în țară, la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, la ora 14.00 este 31,34%, 5.636.917 de persoane exercitându-și dreptul de vot. În țară și în străinătate au votat până la această oră 6.746.996, la turul 1, numărul votanților fiind de 5.154.024 de persoane.
13.56 MAI anunță eliminarea a peste 160 de conturi TikTok care utilizau ilegal însemnele Poliției Române.
13.32 Prezența la vot la ora 13.00 a ajuns la 31,9%, față de 24,4% în turul 1. Peste 5,7 milioane de alegători au votat până la ora 13.00, față de 4,4 milioane în primul tur, adică un plus de 1,3 milioane de alegători.
13.26 MAI avertizează că pe TikTok sunt distribuite informații false cu scopul de a manipula opinia publică în contextul electoral. Aceste imagini imită în mod fraudulos identitatea vizuală a mai multor site-uri de știri și se afirmă în mod fals că, după câștigarea alegerilor de unul dintre candidați, liderii partidelor tradiționale sunt arestați sau fug din țară.
13.20 George Simion: Le mulțumesc tuturor instituților care și-au făcut treaba și de data aceasta au cerut în mod explicit să nu mai fie implicate în vreo decizie politică și ne-au asigurat că ne vor supraveghea tranziția democratică a puterii în România. Sondajele noastrre indică o victorie clară.
13.18 MAI anunță identificarea și raportarea unui cont de TikTok care difuzează conținut manipulator de tip deepfake, pentru a discredita un candidat la alegerile prezidențiale.
12.52 Fosta mare canotoare Elisabeta Lipă, deputată PSD, a votat duminică, la alegerile prezidențiale, afirmând că nu are nevoie de lecții de patriotism de la cei care promovează izolarea României. “Aleg să rămânem alături de familia occidentală care ne-a reprimit după ce poporul român a scăpat de dictatură“, a afirmat Lipă.
12:43 MAI: Au fost înregistrate șapte sesizări de posibile incidente electorale, printre care 2 fapte de natură penală, săvârșite de aceeași persoană. Două sesizări sunt în curs de verificare, iar alte două au fost redirecționate către BEC și AEP, nefiind de competența MAI. La Câmpia Turzii, o femeie a încercat să voteze folosind cartea de identitate a altei persoane, fiind făcute cercetări privind fals privind identitatea și tentativă de fraudă la vot.
12.27 AUR reclamă nereguli în procesul electoral din diaspora.
12.09 La ora 12.00, prezența totală la vot a ajuns la 25,53%, față de 19,54% în turul întâi. Sunt cu peste un milion de voturi mai multe față de primul tur la aceeași oră.
11.47 Fostul președinte Klaus Iohannis a votat la Sibiu, împreună cu soția, Carmen Iohannis. ″Nu votăm doar pentru o persoană sau un partid, ci pentru direcția pe care o va lua România în anii în care urmează″, a declarat Iohannis, la ieșirea din secția de votare.
11.44 Un bărbat de 75 de ani, din localitatea Burila Mare, județul Mehedinți, a murit în secția de voatre, după ce i s-a făcut rău. Medicii au intervenit pentru a-l resuscita pe bărbat, însă la final au declarat decesul acestuia. Procesul electoral a fost întrerupt aproximatv 30 de minute.
11.37 Cătălin Drulă (USR): ″Am dat un vot pentru o direcție a României care e construită pe speranță, pe bunătate, pe înțelegere față de toți românii, pentru că pe ură și pe furie, oricât de justificată ar fi, niciodată nu s-a construit ceva bun″.
11.08 La ora 11.00, prezența totală la vot a ajuns la 19,28%, față de 14,58% în turul întâi. Prezența în diaspora este 4,6% (față de 2,53%), iar prezența în țară – de 14,68% (față de 12.04%).
11.06 Emil Boc (PNL), primarul municipiului Cluj-Napoca: Emil Boc: ″Astăzi practic avem un referendum pentru menținerea României în Uniunea Europeană sau pentru deschiderea ușii ieșirii din Uniunea Europeană″.
10.57 Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, prim-vicepreședinte PSD, după ce a votat: ″Fondurile europene sunt în euro și nu în ruble. Fac apel la absolut toți românii să vină astăzi la vot. E esențial să mergem înainte și să nu ne întoarcem nicio clipă la zona din care am plecat în urmă cu 35 de ani″.
10.48 Tanczos Barna, ministrul Finanțelor: Am votat pentru o țară care își respectă cetățenii, în care drepturile noastre și valorile europene nu sunt puse în pericol.
10.23 Europarlamentarul social-democrat Vasile Dîncu: ″Prima duminică de alegeri, fără PSD. Astăzi este prima prima duminică de alegeri fără noi, fără PSD. Prima duminică în care oamenii de stânga din România nu au un candidat pe buletinul de vot. Este prima duminică în care nu suntem prezenți în confruntarea directă a ideilor și valorilor, în care vocea social-democrației românești este absentă. Nu este doar o dezamăgire, ci și un semnal clar al unei crize profunde pe care trebuie să o privim în față, cu sinceritate și curaj″.
10.18 Fostul președinte al României, Traian Băsescu, la ieșirea de la vot: ″Dacă opțiunea va fi pro-Moscova se va vota un candidat, dacă opțiunea va fi euro-atlantică se va vota alt candidat″.
9.56 Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la ieșirea din secția de votare, că a votat pentru opțiunea cea mai bună pentru România.
9.54 Precizare IPJ Ilfov, după ce George Simion și Călin Georgescu au fost trimiși să facă declarații în afara secției. de votare: ″Referitor la situația de la secția de votare numărul 256, din localitatea Mogoșoaia, județul Ilfov, facem următoarele precizări: Până la această oră, procesul electoral s-a derulat în conformitate cu legislația în vigoare, fără niciun fel de incident″.
9.40 Au votat peste 2 milioane de români, dintre care 1,25 de milioane în țară. Prezența totală a ajuns la 13,05% față de 10,14% în turul întâi.
9.36 Poliția Brăila a dechis un dosar penal pentru coruperea alegătorilor după ce reprezentantul unui partid ar fi oferit băuturi alcoolice și nonalcoolice unor persoane pentru a le determina să voteze un anumit candidat la alegerile prezidențiale.
9.00 Avansul prezenței la vot în țară față de primul tur a urcat la 20% după primele două ore de la deschiderea urnelor. În țară au votat 915.430 de alegători, totalul cu diaspora este de 1.672.308. (în primul tur au fost 1.164.054 până la ora 09:00)
8.53 Candidatul independent la președinția României, Nicușor Dan, a votat duminică, în localitatea natală, Făgăraș, declarând că a votat pentru o schimbare care să aducă prosperitate României.
8.47 Premierul interimar Cătălin Predoiu, totodată președinte interimar al PNL, a afirmat că a votat pentru continuarea dezvoltării economice a României și i-a îndemnat pe cetățeni să participe la vot, deoarece este un moment de răscruce în istoria țării noastre.
8.31 Președintele interimar Ilie Bolojan a votat duminică. el declarând că a votat fiind conștient de importanța acestui vot. El a precizat că decizia pe care cetățeniii o vor lua va avea efecte asupra vieților copiilor și nepoților noștri. ”Folosiți acest drept pe care l-am câștigat, dreptul de a vota!”, a fost îndemul lui Bolojan.
8.22 Candidatul AUR la președinția României, George Simion, a votat duminică la o secție din Mogoșoaia, împreună cu Călin Georgescu, Simion declarând că a votat ″împotriva celor care ne desconsideră pe toți″.
8.09 Prezența la vot în țară, la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, la o oră de la deschiderea urnelor, este 2,17%, 390.895 de persoane exercitându-și dreptul de vot. Conform datelor AEP, până la ora 8.00 au votat la secțiile deschise în țară 390.895 de alegători.
7.47 Să păstreze cursul în Europa și să continue sprijinul pentru Ucraina sau să treacă la extrema dreaptă: România își alege președintele duminică, într-o luptă care se anunță strânsă, la cinci luni după anularea spectaculoasă a unor alegeri marcate de suspiciuni de ingerință rusă, scrie AFP. Liderul partidului naționalist AUR, George Simion, în vârstă de 38 de ani, și primarul centrist al Bucureștiului, Nicușor Dan, în vârstă de 55 de ani, se luptă pentru funcția supremă, cu puterea de a face numiri în funcții-cheie și de a participa la summiturile UE și NATO.
7.38 Numărul total al votanților a depășit un milion, din care aproximativ trei sferturi în diaspora, care votează de vineri, și un sfert în țară.
7.30 Până la această oră au votat în țară aproape 213.000 de români, prezența la urne fiind de 1,21%.
7.00 Prezența la vot în diaspora este de 745.849 de alegători față de 402.640 în primul tur, la aceeași oră.
Votul în țară pentru al doilea tur al alegerile prezidențiale începe duminică, la ora 7.00, aproape 18 milioane de români fiind așteptați în 18.979 de secții de votare pentru a-și alege președintele dintre cei doi candidați calificați în finala pentru Cotroceni, George Simion și Nicușor Dan. 159 de observatori internaționali au fost acreditați pentru acest scrutin, aproape dublu față de alegerile din noiembrie 2024. Și jurnaliștii străini sunt mai numeroși, fiind acreditați 87, față de 32 la alegerile precedente. Procesul de votare, atât în țară, cât și în diaspora, se încheie la ora 21.00, ora României. Prezența la vot în țară la primul tur de scrutin a fost 53,21%.
Peste 742.000 de români aflați în străinătate au votat la alegerile prezidențiale până duminică, la ora 6.00.. În primul tur, în același interval se prezentaseră la urne peste 396.000 de persoane. Votul în străinătate a început joi, la ora 22:00, ora României, odată cu deschiderea secției de votare din Auckland, Noua Zeelandă. Procesul de vot în străinătate se încheie duminică, la ora locală 21:00, fără a depăși ora 21:00 a României.
Potrivit datelor comunicate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), până duminică, la ora 06.00, au votat pe listele suplimentare la secțiile din străinătate 742.239 de persoane. Acestora li se adaugă 3.139 de votanți prin corespondență, astfel că numărul total de votanți este de 745.378.
Cele mai multe persoane s-au prezentat la urne în Marea Britanie - 130.989, Italia - 117.062, Germania - 113.746, Spania - 85.818 și Republica Moldova - 74.959.
În primul tur al alegerilor prezidențiale, până duminică, la ora 06.00, votaseră 398.223 de persoane. Atunci, au fost înregistrate 4.106 voturi prin corespondență, totalul fiind de 402.329.
DATE ALE AUTORITĂȚII ELECTORALE PERMANENTE PRIVIND NUMĂRUL ALEGĂTORILOR
Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este 17.988.218 cetățeni;
Numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 1.016.327 de persoane;
Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondență prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro și sunt înscriși în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondență este de 6.085 de cetățeni;
Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secția de votare prin înregistrarea pe site-ul www.votstrainatate.ro și sunt înscriși în listele electorale permanente din străinătate este de 2.235 de cetățeni;
Numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 20.326 de cetățeni.i.
Au fost organizate 18.979 de secții de votare pe teritoriul României și 965 de secții de votare în străinătate, unde sunt cu 15 secții de votare mai multe decât în cazul alegerilor prezidențiale și parlamentare desfășurate în anul 2024.
18.587 de secții de votare, reprezentând 97,94% din totalul celor 18.979 de secții de votare organizate pe teritoriul României, îndeplinesc criteriile minimale pentru a asigura accesul alegătorilor cu mobilitate redusă.
PROGRAMUL DE VOT
Votul în țară începe duminică,ora 07:00, și se încheie la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot.
Votul în străinătate a început în 15 mai, la ora 22.00, ora Românei, odată cu deschiderea secției de votare din Auckland, Noua Zeelandă.
Votarea în străinătate la alegerile prezidențiale se desfășoară pe durata a trei zile, 16, 17 și 18 mai.
Votarea în străinătate a avut loc în zilele de vineri și sâmbătă, de la ora locală 07:00, și s-a încheiat, la ora locală 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 pentru cetățenii care, la ora locală 21:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot). În ziua de duminică, votarea în afara țării începe la ora locală 07:00 și se încheie la ora locală 21:00, fără a depăși ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).
CUM ȘI UNDE SE POATE VOTA
Alegătorul din țară își poate exercita dreptul de vot în următoarele condiții:
în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială în care și-a stabilit domiciliul sau reședința votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă;
în cazul în care are domiciliul sau reședința în municipiul București, nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare aflată în alt județ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară;
în cazul în care se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde și-a stabilit domiciliul sau reședința poate vota la orice secție de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară;
în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă acesta nu este înscris în lista electorală permanentă a secției de votare respective;
în cazul în care a fost omis din lista electorală permanentă a secției de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul sau reședința este înscris în lista electorală suplimentară.
Totodată, alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secție de votare organizată în afara țării.
Alegătorii își pot exercita dreptul de vot în baza unui act de identitate valabil în ziua votării:
cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;
buletinul de identitate;
pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic;
pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic;
în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
OBSERVAREA ALEGERILOR
159 de observatori internaționali au fost acreditați de Autoritatea Electorală Permanentă la alegerile pentru Președintele României din acest an. La alegele din noiembrie 2024 au fost acreditați 88 de observatori internaționali.
Pentru observarea alegerilor prezidențiale de duminciă au fost acreditați 87 de jurnaliști străini. În noiembrie 2024, au fost acreditați 32.