Lockheed Martin va face centrul de mentenanță a elicopterelor Black Hawk la Aerostar Bacău, în locul Romaero, care a pierdut din cauza datoriilor. Tot la Bacău va fi și centru pentru sistemele de rachete HIMARS și pentru avioane F-16

Lockheed Martin va face centrul de mentenanță a elicopterelor Black Hawk la Aerostar Bacău, în locul Romaero, care a pierdut din cauza datoriilor. Tot la Bacău va fi și centru pentru sistemele de rachete HIMARS și pentru avioane F-16

Elicopter S-70 Black Hawk construit pentru România

Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iun 2023

Lockheed Martin în parteneriat cu Aerostar S.A vor deschide un centru de întreținere, reparații și revizie (MRO) a elicopterelor Black Hawk în Bacău, care va fi complet acreditat și operațional atunci când cele șapte elicoptere S-70 Black Hawk vor sosi în România, în cursul acestui an, au anunțat astăzi cele două companii. Centrul trebuia să fie deschis inițial la Romaero, însă compania se confruntă cu dificultăți în ultima perioadă nu mai poate participa la licitații din cauza datoriilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Ministerul Afacerilor Interne a semnat un acord-cadru pentru o flotă de până la 12 elicoptere Black Hawk în noiembrie 2021, contract de circa 270 milioane de euro, pentru a răspunde nevoilor serviciilor de urgență ale țării, care vor avea nevoie de mentenanță. Centrul MRO Black Hawk de la Bacău ar urma să permită creșterea gradului de pregătire și reducerea costurilor operaționale pentru elicopterele Black Hawk operate aici, spune Ray Piselli, vicepreședinte pentru afaceri internaționale la Lockheed Martin. "Aceast centru, atunci când va fi operațional, va contribui la crearea și menținerea locurilor de muncă înalt calificate în RomâniaȚ, spune acesta, anticipând că va avea potențial de reștere în viitor, pe măsură ce va fi integrat suportul și pentru alte produse Lockheed Martin.

DECIZIE Modificări pentru electricitate mai ieftină și economii bugetare. Cotația maximă decontată de stat furnizorilor de energie pentru achiziții a fost redusă cu 31%. Fostul ministru al Energiei a anticipat decizia la Profit News TV. CITEȘTE ȘI DECIZIE Modificări pentru electricitate mai ieftină și economii bugetare. Cotația maximă decontată de stat furnizorilor de energie pentru achiziții a fost redusă cu 31%. Fostul ministru al Energiei a anticipat decizia la Profit News TV.

Producătorul american a finalizat un audit la Aerostar și la instalațiile companiei, iar acum așteaptă o evaluare a planurilor instalațiilor de către autoritățile române. Angajații Aerostar au finalizat deja pregătirea MRO necesară la Academia de Training Sikorsky Lockheed Martin din West Palm Beach, Florida.
"Prin această nouă capabilitate, Aerostar va continua și va parcurge întreg procesul de preluare a activităților MRO necesare pentru noile aeronave din România și din regiune. Dorim să consolidăm poziția României pe această piață și să ne bazăm pe capacitățile și cunoștințele noastre tehnice pentru a stimula cooperarea cu alte companii românești din acest domeniu", a declarat Grigore Filip, Președinte și CEO la Aerostar.

Construit la uzina PZL Mielec a Lockheed Martin din Polonia, elicopterul S-70 Black Hawk este folosit ca aeronavă utilitară de operatori din întreaga lume, având o versatilitate multi-misiune ridicată  și  navigabilitate de nivel militar, capabilă să opereze în condiții meteo extreme, ziua sau noaptea.

Tot la Bacău sunt cele mai mari șanse să se deschidă centru de mentenanță și pentru sistemele de rachete HIMARS pe care România le va achiziționa de la Lockheed Martin. Compania americană a semnat deja un acord în acest sens cu Aerostar, care va fi pus în aplicare după ce vor fi făcuți și de Ministerul Economiei pașii necesari pentru desemnarea centrului de mentenanță, arată Adrian Iacob, Director Executiv Lockheed Martin România. Aerostar va putea asigura mentenanță și pentru avioanele F-16 cumpărate de România, când acestea vor ajunge în țară, și ar urma să fie implicată și în procesul complex  instruirea tehnică a piloților de F-16. 

În cazul centrului de mentenanță pentru elicopterele Black Hawk cumpărate de MAI, Bacăul a ajuns să fie gazdă în final, deși inițial se stabilise ca facilitatea să se deschidă la Romaero București, realizată împreună cu Lockheed Martin și Aerostar. În luna mai a anului trecut, fostul ministru al Economiei, Florin Spătaru, semna o scrisoare de intenție în acest sens cu compania americană. „Această capabilitate va fi realizată la Romaero, în colaborare cu o altă companie românească, Aerostar, și încă de mâine vom începe să discutăm ce evaluare avem de făcut, care sunt investițiile necesare, cum concretizăm acest parteneriat, printr-o asociere formală și după aceea ne apucăm de treabă. Lockheed Martin va veni cu transfer de tehnologie, va instrui personalul. Investițiile vor fi realizate atât de Romaero, cât și de Aerostar și le-am solicitat celor de la Lockheed Martin să participe de asemenea în asociere cu un procent”, spunea anul trecut Florin Spătaru. 

Romaero și-a adâncit, însă, problemele economice, a avut dificultăți în onorarea livrărilor, iar acumularea de datorii la buget blochează participarea la licitații și contracte publice în domeniul apărării. Activitatea companiei și-a acontinuat declinul, agravat de pandemia Covid-19 și războiul din Ucraina. Cifra de afaceri scăzuse deja de la 84,4 milioane lei în 2018 la 51,9 milioane lei în 2021, interval în care volumul pierderilor s-a dublat, la aproape 63 milioane de lei, și a trebuit să contracteze credite bancare pentru care a ipotecat mai mult de jumătate din totalul activelor corporale în favoarea CEC; BCR și Banca Transilvania. 

viewscnt
Afla mai multe despre
aerostar bacau
lockheed martin
romaero
centru mentenanta
black hawk
f-16
himars