Mai mulți lideri diplomatici își exprimă îngrijorarea cu privire la planurile Israelului de a invada orașul Rafah din Gaza. Netanyahu pare de neclintit

Mai mulți lideri diplomatici își exprimă îngrijorarea cu privire la planurile Israelului de a invada orașul Rafah din Gaza. Netanyahu pare de neclintit
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 feb 2024

Liderul Foreign Office din Marea Britanie, David Cameron, omoloaga sa germană, Annalena Baerbock, Ministerul de Externe din Arabia Saudită și șeful diplomației UE, Josep Borrell, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la perspectiva ca armata israeliană să invadeze orașul Rafah din Fâșia Gaza.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Rafah, situat la granița de sud cu Egiptul, este una din singurele regiuni care nu sunt încă vizate de o ofensivă terestră israeliană și oferă refugiu pentru mai mult de jumătate din populația de 2,3 milioane din Fâșia Gaza.

Sir George Iacobescu, românul care a schimbat fața Londrei: \ CITEȘTE ȘI Sir George Iacobescu, românul care a schimbat fața Londrei: "Cu toții am crescut cu trupul în România, dar cu mintea în lumea occidentală"

Este totodată ultimul bastion al Hamas, după mai bine de patru luni de conflict declanșat de atacul grupării militante din 7 octombrie asupra Israelului.

David Cameron a scris pe X:"Profund îngrijorat de perspectiva unei ofensive militare în Rafah - peste jumătate din populația Gaza se adăpostește în zonă. Prioritatea trebuie să fie o pauză imediată în luptă pentru a primi ajutoare și a scoate ostatici, apoi progresul către o încetare a focului durabilă și permanentă".

Sâmbătă, cel puțin 44 de palestinieni - inclusiv peste 12 copii - au fost uciși în atacurile aeriene israeliene asupra Rafah.

Producția de drone militare a Rusiei este în creștere CITEȘTE ȘI Producția de drone militare a Rusiei este în creștere

Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a avertizat sâmbătă împotriva unei eventuale ofensive a armatei israeliene la Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, apreciind că aceasta ar echivala cu "o catastrofă umanitară anunțată".

"Suferința din Rafah este deja dincolo de înțelegere. 1,3 milioane de oameni caută acolo să se protejeze de lupte într-un spațiu foarte restrâns. O ofensivă a armatei israeliene asupra Rafah ar fi o catastrofă umanitară anunțată", a apreciat ministrul german, într-un mesaj postat pe platforma X (fostă Twitter).

Ce nereguli a găsit Ministerul Agriculturii la Casa Unirea CITEȘTE ȘI Ce nereguli a găsit Ministerul Agriculturii la Casa Unirea

La rândul său, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a avertizat sâmbătă cu privire la o posibilă ofensivă a armatei israeliene în Rafah, în sudul Fâșiei Gazei, care ar echivala cu "o catastrofă umanitară de nedescris".

"Transmit avertismentului mai multor state membre ale UE, conform căruia o ofensivă israeliană asupra Rafah ar duce la o catastrofă umanitară de nedescris și la tensiuni grave cu Egiptul", a spus Josep Borrell într-un mesaj pe contul său X.

Detalii despre relaxarea regulilor bugetare UE. Cheltuielile de apărare, luate în considerare la evaluarea deficitelor excesive - schimbare cerută și de România CITEȘTE ȘI Detalii despre relaxarea regulilor bugetare UE. Cheltuielile de apărare, luate în considerare la evaluarea deficitelor excesive - schimbare cerută și de România

Și Ministerul de Externe din Arabia Saudită a avertizat cu privire ”repercusiunile foarte grave ale luării cu asalt și vizării” orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza.

”Regatul își exprimă respingerea categorică și condamnarea fermă a deportării lor forțate și își reînnoiește solicitarea pentru o încetare imediată a focului”, a arătat ministerul, într-o declarație. Instituția a afirmat că a viza Rafah constituie o violare a dreptului internațional și ”confirmă nevoia unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a împiedica Israelul să cauzeze un dezastru umanitar iminent”.

Fost executiv de top la OMV Petrom, Siemens sau Transelectrica, condamnat penal pentru intermediere de șpagă CITEȘTE ȘI Fost executiv de top la OMV Petrom, Siemens sau Transelectrica, condamnat penal pentru intermediere de șpagă

Premierul Benjamin Netanyahu a dat instrucțiuni armatei israeliene să facă planuri pentru ”evacuarea populației” din Rafah, adică aproximativ 1,3 milioane de persoane, dintre care multe au fost deja strămutate din alte părți ale enclavei și care afirmăț că nu mai au unde să meargă.

El a criticat apelurile adresate Israelului de a evita desfășurarea unei ofensive militare în interiorul Rafah, relatează The Times of Israel.

"Vom pune mâna pe batalioanele teroriste Hamas rămase în Rafah, care este ultimul bastion", a declarat Netanyahu pentru ABC. "Cei care spun că în niciun caz nu ar trebui să intrăm în Rafah spun, practic, să pierdem războiul. Țineți Hamas acolo", a adăugat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
israel invazie rafah
israel fâșia gaza
război israel hamas