May, amenințată cu demisii de miniștri nemulțumiți de concesii pe care ar fi pregătită să le facă pentru a ajunge la un acord asupra Brexitului

May, amenințată cu demisii de miniștri nemulțumiți de concesii pe care ar fi pregătită să le facă pentru a ajunge la un acord asupra Brexitului
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 oct 2018

Miniștri au amenințat-o pe șefa Guvernului britanic Theresa May cu demisia, după ce au fost informați despre concesii pe care premierul ar fi pregătit să le facă cu privire la Brexit, cu scopul de a ajunge la un acord cu Uniunea Europeană, scrie presa britanică vineri, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Theresa May și-a reunit joi seara principalii miniștri, pentru a le prezenta situația progreselor negocierilor în curs între Londra și Bruxelles în vederea organizării divorțului lor, prevăzut la 29 martie 2019, arată news.ro.

Cotidianul The Daily Telegraph scrie că ea le-a expus o propunere care prevede rămânerea Regatului Unit într-o uniune vamală cu Uniunea Europeană (UE), până când se ajunge la un acord asupra viitoarei lor relații comerciale - inclusiv după o perioadă de tranziție post-Brexit care ar urma să se încheie la sfârșitul lui decembrie 2020.

Compania-mamă austriacă a OMV Petrom riscă să-i fie blocată cedarea către Gazprom a unor zăcăminte offshore din Norvegia CITEȘTE ȘI Compania-mamă austriacă a OMV Petrom riscă să-i fie blocată cedarea către Gazprom a unor zăcăminte offshore din Norvegia

Acesta este un mod de a pune capăt bătăii de cap pe care o reprezintă frontiera între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda vecină, stat membru UE, și de a evita reimpunerea unei delimitări fizice după Brexit - cu doar o săptămână înaintea unui summit crucial la Bruxelles.

Această problemă a frontierei irlandeze este unul dintre principalele puncte de blocaj a negocierilor cu Bruxellesul.

Însă, membri ai Guvernului care susțin Brexitul se tem că această propunere poate deveni o permanență, o perspectivă pe care o consideră inaccptabilă, pentru că ar împiedica Regatul Unit să încheie acorduri comerciale cu țări terțe după iețirea din UE.

Unul sau mai mulți dintre ei au amenințat că demisionează, potrivit The Daily Telegraph, The Times sau The Guardian, care nu precizează vreun nume.

Un purtător de cuvânt al Theresei May a respins scenariul unei uniuni vamale pe o perioadă limitată, subliniind că ”premierul nu va accepta niciodată un acord care ar prinde în capcană Regatul Unit în mod permanent”.

40% din magazinele din Venezuela au ușile închise. Proprietarii sunt aruncați pe pierderi de combinația dintre distrugerea monedei și majorarea salariului minim CITEȘTE ȘI 40% din magazinele din Venezuela au ușile închise. Proprietarii sunt aruncați pe pierderi de combinația dintre distrugerea monedei și majorarea salariului minim

”Viitoarea relație economică trebuie să fie stabilită până la sfârșitul lui decembrie 2021 cel mai târziu”, a adăugat el, într-o conferință de presă.

Purtătorul de cuvânt a recunoscut, însă, că rămân ”probleme mari” de rezolvat și că May continuă să dicute cu miniștrii săi până la viitorul summit european. ”Vom continua să discutăm astăzi (vineri) și în cursul weekendului dacă va fi necesar”.

Ziarele subliniază, de asemenea, că mai mulți miniștri - inclusiv ministrul însărcinat cu relațiile cu Parlamentul Andrea Leadsom și ministrul însărcinat cu Dezvoltarea Internațională Penny Mordaunt - și-au exprimat nemulțumirea față de planurile lui May.

După Spania și Grecia, și Portugalia a încheiat un acord cu Germania pentru preluarea migranților CITEȘTE ȘI După Spania și Grecia, și Portugalia a încheiat un acord cu Germania pentru preluarea migranților

Conducătoarea conseravoare este supusă unor presiuni, în Parlament, de către micul său aliat unionist nord-irlandez DUP, indispensabil în asigurarea majorității parlamentare fragile pe care i-o asigură.

DUP amenință că i-ar putea retrage susținerea, în funcție de soarta rezervată Irlandei de Nord în negocierile Brexitului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
may
brexit
demisie