Moțiunea de cenzură "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democrației românești", citită astăzi în Parlament

Moțiunea de cenzură "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democrației românești", citită astăzi în Parlament
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 feb 2020

Moțiunea de cenzură "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democrației românești", inițiată de PSD și UDMR după ce Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, va fi citită, luni, în Parlament. Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spunea că "matematic sunt 232 de voturi" în sprijinul moțiunii de cenzură, că încă au loc negocieri, dar și că parlamentarii PSD care nu votează sau lipsesc nemotivat vor fi suspendați din partid. În schimb, premierul Ludovic Orban susține că, din evaluările sale, moțiunea nu are șanse să treacă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului în care va fi citită moțiunea de cenzură este programată la ora 14.00, scrie News.ro.

România și alte state UE ar putea contesta schimbarea reglementărilor în domeniul transportului rutier la Curtea Europeană de Justiție, dacă negocierile eșuează CITEȘTE ȘI România și alte state UE ar putea contesta schimbarea reglementărilor în domeniul transportului rutier la Curtea Europeană de Justiție, dacă negocierile eșuează

Moțiunea de cenzură intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democrației românești" a fost depusă, joi, de PSD, ca reacție la faptul că Guvernul și-a asumat răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.

”Decizia de asumare a răspunderii pe modificarea legislației electorale nu are legătură cu viața românilor, în niciun fel, ci cu calculele dumneavoastră electorale, o speranță goală că veți capitaliza electoral în timp util”, au afirmat inițiatorii moțiunii, semnată de 208 parlamentari PSD și UDMR.

”Guvernul Orban trebuie demis de urgență nu doar pentru că această măsură de modificare a sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, dar – mai ales! – pentru că adoptarea acestor modificări se face în mod unilateral, fără consultare și dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere”, se arată în textul moțiunii.

La finalul documentului autorii moțiunii afirmă: ”Așadar, stimați colegi, având în vedere dorința PNL de a privatiza democrația din România, vă rog să susțineți această moțiune de cenzură! Drumul României nu este spre est. Nu-i lăsați să ducă România pe acel drum!”.

Conform Regulamentului Parlamentului, moțiunea de cenzură inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor se prezintă birourilor permanente și se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moțiunea de cenzură se prezintă în ședința comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Dezbaterea moțiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere.

Moțiunea PSD este susținută și de UDMR, care nu dorește alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Potrivit articolului 114 din Constituție, Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declarației de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declarației de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Transgaz a aderat la un proiect SUA menit să susțină exporturile de LNG american în Europa de Est CITEȘTE ȘI Transgaz a aderat la un proiect SUA menit să susțină exporturile de LNG american în Europa de Est

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, afirma, vineri seară, după ședința CEX al partidului, că în prezent sunt trei forțe politice parlamentare care susțin moțiunea de cenzură - PSD, UDMR și Forța Națională, dar că se poartă negocieri în continuare. "Matematic, în acest moment sunt 232 de voturi", spunea Ciolacu. El sublinia că s-a luat decizia ca parlamentarii PSD care nu vor vota moțiunea sau vor lipsi nemotivat în ziua votului să fie suspendați din partid până după alegerile generale, adică să nu participe pe listele PSD la viitoarele alegeri.

"În cazul în care un parlamentar al PSD nu votează moțiunea sau lipsește nemotivat în ziua în care va fi votul pe moțiune, o perioadă - respectiv până după alegerile generale - va fi suspendat din PSD. Cu alte cuvinte, nu va participa pe listele PSD la viitoarele alegeri", spunea Ciolacu.

În schimb, premierul Ludovic Orban a reafirmat, duminică seară, că moțiunea de cenzură "nu are șanse să treacă".

"După evaluarea mea nu are șanse să treacă, doar PSD și UDMR sprijină moțiunea, chiar dacă ar veni toți parlamentarii nu ar fi numărul necesar, iar după evaluarea pe care o am nu există prea multe voturi care să se adauge celor din PSD și UDMR și e greu de presupus că vor fi prezenți toți parlamentarii PSD și UDMR. Ca atare, din punctul meu de vedere, moțiunea nu are șanse”, a afirmat Ludovic Orban.

De asemenea, liderul deputaților PNL, Florin Roman, a spus că parlamentarii liberali vor participa la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban.

"Parlamentarii liberali vor participa la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban. Nu vom sta în bancă, așa cum au procedat pesediștii, pentru că respectăm mandatul pe care l-am primit din partea cetățenilor și nu ne batem joc de încrederea lor! Cu toții vom participa la vot, iar nici un liberal nu va vota împotriva guvernului liberal! Aceasta întrucât doar PSD a fost capabil să intre în istoria penibilului politic, votând împotriva propriului guvern!", a afirmat Florin Roman.

El a susținut că parlamentarii PNL nu votează împotriva Guvernului Orban, "așa cum a făcut PSD care a dărâmat guvernul Grindeanu, pentru că, spre deosebire de pesediști, liberalii țin la onoarea și istoria partidului din care fac parte".

"Cu acest prilej sperăm că am clarificat pentru toată lumea orice discuție despre bazaconia idee a „blatului”. Așa ceva nu există decât în gândirea defectă a celor care s-au consacrat în politică prin inconsecvență și declarații politice sforăitoare, dar care nu sunt capabili să pună pe picioare vreun proiect politic serios", a spus Roman.

viewscnt
Afla mai multe despre
motiune de cenzura
pnl
psd