Președintele ales, Nicușor Dan, a vorbit, într-o intervenție la postul de televiziune CNN, despre relația sa, dar și a lui George Simon cu administrația Statelor Unite ale Americii.
Nicușor Dan a clarificat faptul că George Simion a pretins că se bucură de susținerea establishmentului de la Washington. Președintele ales a afirmat că miercuri se întâlnește cu însărcinatul ad interim pentru afaceri al Ambasadei Statelor Unite în România, arată news.ro.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Nicușor Dan a fost întrebat dacă după ce a fost ales președinte al României a primit mesaje din partea administrației Trump.
”Am primit o scrisoare de la Ambasada Statelor Unite. A existat și o postare, pe rețeaua X, a însărcinatului ad interim cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite în România, cu care mă voi întâlni mâine (miercuri - n.r.). Am încredere că va fi începutul unei noi etape în parteneriatul nostru strategic”, a răspuns Nicușor Dan.
În ceea ce privește modul în care va aborda relația cu președintele Donald Trump, peședintele ales al României a respins ideea conform căreia administrația Trump l-a favorizat pe George Simion în campania electorală.
”Nu a existat un sprijin al administrației Trump pentru dumnealui, doar domnul Simion spunea că primește acest sprijin, dar nu a existat acest sprijin”, a afirmat Nicușor Dan.

El a explicat că Simion este unul dintre politicienii români care prezintă ideile administrației din Rusia.
”Într-adevăr, domnul Simion a spus că este pro-administrația Trump și pro-MAGA, ceea ce nu este chiar exact. Nu asta avem aici. Există, desigur, o contradicție între progresiști și conservatori, însă ea nu este marcată la fel de puternic ca în Statele Unite. Există partide conservatoare, partide progresiste, iar domnul Simion a spus că este singurul conservator din România, ceea ce nu este adevărat. A mai afirmat și că este singurul candidat al unui partid antisistem, ceea ce, de asemenea, nu este adevărat.
Iată ce pot spune despre el, având în vedere și scrisoarea trimisă de cei șapte foști ambasadori ai SUA din România de după 1990. S-a spus că România trebuie să aleagă între Occident, Statele Unite pe de-o parte și Rusia, pe de alta. George Simion este unul dintre politicienii români care prezintă aceeași poveste ca administrația rusească”, a declarat președintele ales al României.
Ambasada Statelor Unite în România a transmis că așteaptă ″cu interes″ să colaboreze cu noul președinte al României, Nicușor Dan, fără să-l felicite pentru victoria în alegeri.
″Așteptăm cu interes să colaborăm cu Nicușor Dan, în calitate de președinte al României, și cu noul guvern, pentru a promova prioritățile noastre comune, precum apărarea, energia și parteneriatele comerciale″, este mesajul misiunii diplomatice americane.

Instituția a anunțat tot astăzi că ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, se retrage. Adjunctul șefului misiunii, Michael Dickerson, va ocupa funcția de Chargé d'affaires ad interim în cadrul ambasadei.
România găzduiește pe teritoriul său trupe americane, precum și facilități militare semnificative ale SUA, precum bazele de la Deveselu și Mihail Kogălniceanu, și este totodată un achizitor important de tehnică militară americană.

Pe partea de energie, companii din Statele Unite participă la proiectele românești privind construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă și instalarea de reactoare modulare mici (SMR) la Doicești.
În ceea ce privește schimburile comerciale, legat de tarifele de import dure impuse de administrația Trump Uniunii Europene, Profit.ro a relatat în detaliu care sunt politicile guvernamentale și stările de fapt din economia României considerate de SUA a reprezenta bariere comerciale impuse exportatorilor americani.

Înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, SUA au scos România din Programul Visa Waiver. Informații apărute ulterior în presa străină au legat gestul de anularea scrutinului de la București de anul trecut.
În duminica turului 2 de acum, Ambasada SUA la București a transmis că ″Aliații NATO trebuie să își intensifice contribuțiile și să își crească cheltuielile pentru a face față noilor amenințări ale secolului XXI″, cu referire la obiectivul de 5% din PIB pentru cheltuieli de apărare dorit de liderul de la Casa Albă, Donald Trump.
Potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN) de la București, bugetul pentru apărare al României pe 2025 este de 2,24% din PIB (8,53 miliarde de euro), iar valoarea medie estimată pentru perioada 2026-2028 este 2,45% din PIB.