Polonezii își vor alege președintele, duminică, într-un scrutin care se anunță strâns, dar decisiv pentru viitorul guvernului său proeuropean, precum și pentru dreptul la avort și drepturile persoanelor LGBTQ, relatează AFP, preluată de News.ro.
Primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, un susținător de lungă durată al UE, ar urma să obțină 30% din voturi în primul tur, în fața istoricului naționalist Karol Nawrocki, cu 25%, potrivit sondajelor.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Dacă aceste previziuni se confirmă, cei doi candidați se vor confrunta în turul al doilea, programat pentru 1 iunie, într-un moment delicat pentru Europa, în condițiile în care invazia Rusiei în Ucraina continuă, extrema dreaptă continuă să crească în putere, iar relațiile cu Washingtonul rămân tensionate.
Secțiile de votare se vor deschide la ora 05:00 GMT și se vor închide la ora 19:00 GMT. Un sondaj la ieșirea de la urne urmează să fie publicat imediat după aceea.
În total, sunt în cursă treisprezece candidați, iar rezultatele finale nu sunt așteptate până luni.
De la venirea la putere a coaliției fostului lider UE Donald Tusk în 2023, inițiativele guvernamentale cheie au fost adesea blocate de veto-ul președintelui conservator în exercițiu Andrzej Duda.
Unii alegători speră să se pună capăt acestui blocaj.

„Sper că aceste alegeri vor finaliza schimbarea”, a declarat pentru AFP Hubert Michalowski, un om de afaceri în vârstă de 50 de ani, care s-a declarat împotriva oricărei viraje spre dreapta a Poloniei. El spune că dorește ca țara sa „să rămână în centru și să inverseze această tendință și în Europa”.
Politica internațională a dominat în mare măsură campania electorală, în special chestiunea locului Poloniei între UE și Statele Unite, evidențiind o ciocnire între două concepții distincte.
Dar problemele sociale au jucat, de asemenea, un rol important în dezbaterile electorale.
Rafal Trzaskowski, 53 de ani, a promis să sprijine dreptul la avort, într-o țară în care acesta este practic interzis, și drepturile comunității LGBTQ, o perspectivă care îi dă speranțe lui Malgorzata Mikoszewska, 41 de ani, angajată a unei agenții de turism.
„Mai presus de toate, sper că legea privind avortul și minoritățile sexuale va fi liberalizată”, spune ea.

- O gură de aer proaspăt -
Partidul Lege și Justiție (PiS), care îl susține pe naționalistul Karol Nawrocki, a rămas adesea în dezacord cu aliații occidentali ai Poloniei și cu Bruxelles-ul în ceea ce privește respectarea statului de drept, până când a pierdut puterea în 2023.
Nawrocki, în vârstă de 42 de ani, care spune că îl admiră pe Donald Trump, susține că președintele american i-a spus „Vei câștiga” atunci când s-au întâlnit la Casa Albă la începutul lunii mai.
Rezultatul final al alegerilor prezidențiale va depinde în mare măsură de votul din turul al doilea al susținătorilor lui Slawomir Mentzen, un candidat de extremă dreapta care se află pe locul al treilea, cu aproximativ 12% din intențiile de vot.
Mentzen este un libertarian eurosceptic, care se opune ferm avortului și migranților și care acuză cei aproximativ un milion de refugiați ucraineni că profită de Polonia.
Radoslaw Wiecek, un antreprenor independent în vârstă de 25 de ani, care a preluat o parte din retorica lui Mentzen, spune că nu dorește ca Polonia să fie „total aservită UE”.
Pentru Anna Urbanska, o pensionară în vârstă de 74 de ani, problema principală este imigrația. „Nu vreau ca acești imigranți să fie lăsați să intre aici, în Polonia. Vreau să putem trăi mai liniștiți”.
- Opriți tendința antidemocratică -
O victorie a lui Trzaskowski ar permite guvernului să își îndeplinească cele mai importante angajamente, promisiuni care nu au fost onorate de actuala coaliție, care a provocat multe dezamăgiri, în special în rândul apărătorilor drepturilor femeilor, inclusiv dreptul la avort.
De asemenea, i-ar oferi ocazia de a face progrese în restabilirea statului de drept, care a fost subminat de guvernul populist anterior și de președintele în exercițiu.
Șeful statului are puteri limitate în Polonia, dar are dreptul de veto asupra inițiativelor legislative, o prerogativă utilizată frecvent de președintele demisionar.
„Cu Nawrocki, guvernul va fi efectiv paralizat și acest lucru ar putea duce în cele din urmă la prăbușirea coaliției de guvernare”, afirmă politologul Anna Materska-Sosnowska.
Succesul său ar însemna „în realitate revenirea populiștilor, cu o forță de zece ori mai mare, în cel mult doi ani”, la următoarele alegeri generale, consideră ea.
De la venirea la putere a lui Donald Tusk, țara și-a consolidat poziția în Europa și ocupă o poziție-cheie la periferia estică a Alianței Atlantice, în fața Rusiei.
În acest context, Materska-Sosnowska constată că alegerile prezidențiale sunt „fundamentale”, nu numai pentru Polonia, ci și în fața „încercărilor de a stopa tendința antidemocratică și populistă care străbate Europa”.