România ar putea condiționa achiziția de armament din străinătate de existența unei oferte prealabile de offset pentru industria locală

România ar putea condiționa achiziția de armament din străinătate de existența unei oferte prealabile de offset pentru industria locală
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 7 nov 2018

Statul român ar putea condiționa atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile apărării și securității de existența unei propuneri de offset încă de la elaborarea ofertei, urmând ca, în cazul semnării contractului, propunerea de offset să fie supusă negocierii potrivit legislației în vigoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Măsura este avută în vedere într-o inițiativă legislativă susținut atât de putere, cât și de opoziție.

Autorii proiectului de lege arată că, în ultimii doi ani, România a crescut considerabil cheltuielile pentru apărare. Astfel, potrivit datelor oficiale, România este statul membru NATO care a investit cea mai mare parte din bugetul său militar în anul 2017 pentru dezvoltarea capabilităților, cu 13 procente peste ținta de 20% stabilită la nivelul Alianței Nord-Atlantice. În 2018, România a atins ținta NATO de 2% pentru cheltuieli militare, prag atins la momentul actual de doar alte 7 state membre NATO.

Conform inițiaitorilor proiectului, offset-ul în domeniul apărării reprezintă pentru Rmânia una dintre cele mai profitabile soluții de dotare a armatei și de creare a unor noi locuri de muncă. 

Offset-ul este o procedură utilizată în domeniul militar și impune, ca o condiție contractuală, participarea agenților economici români la realizarea de echipamente, tehnică, tehnologie, materiale și produse ce fac obiectul unui contract de achiziție sau la prestarea de servicii care contribuie la implementarea și exploatarea în bune condiții a echipamentelor și produselor achiziționate.

Parlamentul obligă prin lege Guvernul să construiască în doar 4 ani Autostrada Unirii, de peste 300 kilometri, plus un pod nou peste Prut. ALDE nu va vota bugetul pe 2019 dacă proiectul nu este finanțat CITEȘTE ȘI Parlamentul obligă prin lege Guvernul să construiască în doar 4 ani Autostrada Unirii, de peste 300 kilometri, plus un pod nou peste Prut. ALDE nu va vota bugetul pe 2019 dacă proiectul nu este finanțat

În pofida acestor avantaje și deși legislația în vigoare prevede un offset de minimum 80% din valoarea contractului de achiziție, până în prezent România nu a beneficiat de proiecte clare de dezvoltare industrială, consideră inițiatorii.

”Doar simpla modernizare a Armatei prin achiziția de armament nu este suficientă fără revitalizarea și dezvoltarea industriei de armament. Proiectele generate în procesul de offset reprezintă răspunsul pentru nevoia de dezvoltare a industriei României, în special cea militară, pentru accesul pe noi piete a produselor românești, pentru transferul de tehnologie modernă, creșterea potențialului de export, încurajarea cercetării, dezvoltarea universităților și centrelor de cercetare-dezvoltare și crearea de noi locuri de muncă de calitate”, afirmă autorii proiectului de lege.

Miza neînțelegerii dintre PSD și ALDE privind înființarea Fondului Suveran: managementul corporativ. Comisia Europeană a solicitat această obligație CITEȘTE ȘI Miza neînțelegerii dintre PSD și ALDE privind înființarea Fondului Suveran: managementul corporativ. Comisia Europeană a solicitat această obligație

În acest scop și pentru a fii transpuse în realitate operațiunile compensatorii de tip offset, proiectul de lege stabilește că existența ofertei de offset trebuie să devină o condiție pentru achiziționarea de capabilități, lucrări sau servicii în domeniul apărării.

”Oferta trebuie să conțină și propunerea de offset. Ulterior semnării contractului, propunerea de offset va fi supusă negocierii potrivit normelor în vigoare”, este prevedrea propusă a fi inclusă în legislația privind atribuirea anumitor contracte de achiziții în domeniile apărării și securității. 

viewscnt
Afla mai multe despre
aparare
achizitie
armament
conditie
offset
oferta
lege
proiect