SUA, India, Arabia Saudită și UE anunță un acord feroviar și portuar major

SUA, India, Arabia Saudită și UE anunță un acord feroviar și portuar major
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2023

Liderii mondiali au anunțat un acord multinațional de transport feroviar și portuar, care va lega Orientul Mijlociu și Asia de Sud, în marginea summitului G20 de la New Delhi, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Pactul vine într-un moment critic, în vreme ce președintele american Joe Biden încearcă să contracareze forța Chinei cu proiectul Belt and Road (O centură un drum) asupra infrastructurii globale, prezentând Washingtonul ca partener și investitor alternativ pentru țările în curs de dezvoltare în cadrul grupului G20, arată news.ro.

Anunț surprinzător al premierului Indiei la summitul G20 CITEȘTE ȘI Anunț surprinzător al premierului Indiei la summitul G20

Biden a spus că este ”o adevărat mare afacere”, care ar uni porturile de pe două continente și va duce la ”un Orient Mijlociu mai stabil, mai prosper și mai integrat”.

El a spus, la un eveniment prin care a anunțat pactul, că acesta va debloca ”oportunități nesfârșite” pentru energie curată, electricitate curată și punerea cablurilor pentru conectarea comunităților.

Prim-ministrul Narendra Modi al țării gazdă India a declarat: ”Astăzi, pe măsură ce ne lansăm într-o inițiativă atât de mare de conectivitate, semănăm semințele pentru ca generațiile viitoare să viseze mai mare”.

VIDEO Ciolacu speră că anul viitor românii vor fi incluși în programul Visa Waiver și nu vor mai avea nevoie de vize pentru SUA CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu speră că anul viitor românii vor fi incluși în programul Visa Waiver și nu vor mai avea nevoie de vize pentru SUA

Acordul va aduce beneficii țărilor cu venituri mici și medii din regiune și va permite Orientului Mijlociu un rol critic în comerțul global, a declarat Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate națională al SUA, reporterilor la summitul anual al blocului de la New Delhi.

Acesta își propune să lege țările din Orientul Mijlociu pe calea ferată și să le conecteze cu India prin porturi, ajutând fluxul de energie și comerțul din Golf către Europa, au spus oficialii americani, reducând timpul de transport, costurile și utilizarea combustibilului.

Un memorandum de înțelegere pentru acord urma să fie semnat de Uniunea Europeană, India, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, SUA și alți parteneri G20.

”Conectarea acestor regiuni cheie, credem noi, este o oportunitate uriașă”, a spus Finer.

SURPRIZĂ O companie în care activează foști angajați și colaboratori ai Gazprom a ajuns pe locul 2 în topul importatorilor de gaze din România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ O companie în care activează foști angajați și colaboratori ai Gazprom a ajuns pe locul 2 în topul importatorilor de gaze din România

Nu au fost disponibile detalii imediate despre valoarea tranzacției.

Mișcarea vine pe fondul eforturilor SUA pentru un acord diplomatic mai larg în Orientul Mijlociu, care să determine Arabia Saudită să recunoască Israelul.

Din punctul de vedere al SUA, a adăugat Finer, acordul ajută ”la scăderea temperaturii în regiune” și la ”abordarea unui conflict acolo unde îl vedem”.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
port