ULTIMA ORĂ A eșuat și prima tentativă a Guvernului Orban de "detoxifiere" a celebrei OUG nr. 114/2018

ULTIMA ORĂ A eșuat și prima tentativă a Guvernului Orban de "detoxifiere" a celebrei OUG nr. 114/2018
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 feb 2020

Curtea Constituțională a admis, miercuri, sesizarea de neconstituționalitate a PSD cu privire la proiectul de lege de modificare amplă a celebrei OUG nr. 114/2018, proiect pe care Guvernul Orban și-a angajat răspunderea în Parlament în decembrie 2019 pentru a înlătura reglementările pe care le considera "nocive" sau chiar "toxice" introduse de fostul Cabinet PSD Dăncilă în sectoare precum energia, băncile sau telecom.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Din cauza sesizării de neconstituționalitate a PSD, modificările prevăzute de proiectul de lege asumat de Executivul PNL nu au putut intra în vigoare. În aceste condiții, în ianuarie anul acesta, Guvernul a adoptat respectivele modificări prin OUG nr. 1/2020.

Printre altele, OUG nr. 1/2020 a eliminat taxa pe activele bancare, cerințele suplimentare de capitalizare pentru administratorii fondurilor de pensii private obligatorii și suprataxa de 2% din energie datorată ANRE, instituind totodată un calendar etapizat de eliminare a prețurilor reglementate la energie electrică și gaze naturale.

EXCLUSIV ASF amendează a treia oară Euroins pentru că ar fi întârziat plata despăgubirilor auto și trimite ca administrator temporar Fondul de Garantare a Asiguraților. Una dintre cele mai mari amenzi din istoria ASF CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ASF amendează a treia oară Euroins pentru că ar fi întârziat plata despăgubirilor auto și trimite ca administrator temporar Fondul de Garantare a Asiguraților. Una dintre cele mai mari amenzi din istoria ASF

De asemenea, actul normativ a eliminat amenda de 10% din cifra de afaceri impusă operatorilor telecom care fac lucrări fără drept de acces de la proprietari sau fără autorizație de construire, a desființat Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, a stabilit că indemnizațiile demnitarilor vor fi plafonate la nivelul lunii decembrie 2019 și nu vor fi majorate o dată cu creșterea salariului minim brut pe economie, a amânat aplicarea prevederii din Codul Administrativ privind acordarea de pensii speciale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților consiliilor județene și a interzis detașările de personal de la companii de stat sau private către administrația publică.

Numai că, extrem de recent, plenul Senatului a respins OUG nr. 1/2020. Decizia finală va aparține Camerei Deputaților, care este cameră decizională.

Acum, CCR a respins și proiectul de lege de modificare a OUG nr. 114/2018 pe care Guvernul Orban și-a angajat răspunderea în Parlament, la sesizarea de neconstituționalitate a PSD. Proiectul conținea, în mare, aceleași modificări precum OUG nr. 1/2020.

Tranzacție: Compania daneză Givesco preia grupul Sam Mills, controlat de \ CITEȘTE ȘI Tranzacție: Compania daneză Givesco preia grupul Sam Mills, controlat de "regele morăritului" Ioan Arcadie, deținătorul brandurilor Tortilla Chips și Pasta d'oro

În sesizarea sa de neconstituționalitate, PSD a arătat că proiectul pe care Guvernul Orban și-a angajat răspunderea are obiect identic cu unul aflat deja de mai demult pe circuitul parlamentar, respectiv draftul legii de aprobare a OUG nr. 114/2018, blocat însă la comisiile parlamentare încă din toamna anului trecut.

În plus, social-democrații au reproșat faptul că proiectul vizează foarte multe sectoare de activitate, deși același lucru era valabil și pentru OUG nr. 114/2018, ținta modificărilor legislative.

”Când Guvernul își angajează răspunderea asupra unui proiect de lege, obiectul de reglementare trebuie sa conțină prevederi care se circumscriu clar unui singur domeniu. Angajarea răspunderii Guvernului nu se poate face printr-un proiect de lege care să modifice sau să completeze mai multe legi în vigoare, această manieră fiind profund neconstituțională”, se arăta în sesizarea de neconstituționalitate a PSD.

viewscnt
Afla mai multe despre
oug nr. 1/2020
oug corectare oug 114
suprataxa 2% energie
taxa 2% cifra de afaceri anre
asumare raspundere abrogare oug 114/2018
contributie baneasca anre 2% cifra de afaceri anuala energie gaze
taxe energie
taxe gaze
motiune de cenzura psd