ULTIMA ORĂ CSAT a decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT

ULTIMA ORĂ CSAT a decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iun 2024

Consiliului Suprem de Apărare a Țării a decis, având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Potrivit comunicatului oficial, pe ordinea de zi a ședinței CSAT s-a aflat analizarea stadiului și a perspectivelor conflictului din Ucraina și a implicațiilor pentru România.

VIDEO Ciolacu l-a invitat pe premierul Bavariei să viziteze Castelul lui Dracula: Indiferent de cât de mult usturoi o să mâncăm, să nu mergem într-o noapte cu lună plină. Premierul Bavariei: Cred că e suficient dacă mâncăm înainte mici! CITEȘTE ȘI VIDEO Ciolacu l-a invitat pe premierul Bavariei să viziteze Castelul lui Dracula: Indiferent de cât de mult usturoi o să mâncăm, să nu mergem într-o noapte cu lună plină. Premierul Bavariei: Cred că e suficient dacă mâncăm înainte mici!

”În acest context, a fost subliniată deteriorarea continuă a situației de securitate în vecinătatea estică a țării noastre, ca urmare a intensificării acțiunilor militare ale Rusiei, fiind subliniate implicațiile și riscurile mai largi de securitate pe care aceste acțiuni le generează pentru regiune, în special pentru Republica Moldova, dar și pentru securitatea europeană și euroatlantică”, arată sursa citată.

În discuțiile pe acest subiect, au fost subliniate eforturile de sprijinire a Ucrainei, cu punctarea perspectivelor oferite de Summitul de la Washington, D.C. pentru un angajament sporit al NATO față de Kiev.

”România a sprijinit Ucraina încă de la începutul izbucnirii conflictului, fiind înțeleasă situația dramatică mai ales din perspectiva asigurării sistemelor defensive esențiale în contracararea agresiunii declanșate de Federația Rusă, care lovește zonele urbane și infrastructura critică a țării vecine, Ministerul Apărării Naționale a prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Țării o analiză detaliată privind situația operaționalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanța operațională a acestora la nivel național și aliat, precum și impactul generat de un eventual transfer al unui sistem”, anunță CSAT.

”Extincția electorală” îi așteaptă pe pentru conservatorii premierului Sunak la anticipatele convocate de acesta, arată trei sondaje din Marea Britanie CITEȘTE ȘI ”Extincția electorală” îi așteaptă pe pentru conservatorii premierului Sunak la anticipatele convocate de acesta, arată trei sondaje din Marea Britanie

Potrivit instituției, ”având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”.

”Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu Aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, subliniază comunicatul.

Decizia s-a bazat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităților române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilități pentru România. În același timp, vor continua discuțiile cu aliații astfel încât apărarea aeriană a țării noastre să fie în continuare consolidată.

”Poziționarea României este și va continua să fie fără echivoc în susținerea multidimensională a Ucrainei, alături de comunitatea internațională, în dreptul său legitim la autoapărare în fața agresiunii ilegale și neprovocate a Rusiei”, mai transmite CSAT. 

viewscnt
Afla mai multe despre
patriot
ucraina