Raport: BAE Systems, cel mai mare producător de armament din Marea Britanie, a a stabilit relații comerciale cu țări acuzate de încălcări ale drepturilor omului

Raport: BAE Systems, cel mai mare producător de armament din Marea Britanie, a a stabilit relații comerciale cu țări acuzate de încălcări ale drepturilor omului
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 apr 2024

BAE Systems, cel mai mare contractor de apărare din Regatul Unit, a stabilit relații comerciale cu țări acuzate de încălcări ale drepturilor omului, potrivit unui nou raport care dezvăluie extinderea afacerii sale profitabile cu arme, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În ultimul deceniu, gigantul apărării a avut o relație comercială certă cu 81 de țări și posibil cu alte 12, reprezentând împreună aproape jumătate (48%) din toate țările la nivel global, arată o investigație a organizației non-profit Action on Armed Violence din Marea Britanie, potrivit News.ro.

Printre acestea sunt incluse 13 țări aflate pe lista britanică de urmărire a abuzurilor drepturilor omului, precum și 29 de țări ale căror acțiuni militare au rănit sau ucis civili. Alte nouă țări de pe listă au experimentat una sau mai multe lovituri de stat militare în ultimii 10 ani, a constatat AoAV, care este finanțată de organizația de caritate pentru prevenirea sărăciei Joseph Rowntree Foundation.

BAE a spus că nu va confirma sau infirma cui vinde, dar a menționat într-o declarație pentru CNBC că joacă ”un rol cheie în a permite guvernelor legitime să-și apere națiunea și să-și protejeze oamenii” și că respectă cu rigurozitate standardele etice.

Județul cu cele mai multe persoane trimise în judecată în dosare economice CITEȘTE ȘI Județul cu cele mai multe persoane trimise în judecată în dosare economice

Vânzările BAE Systems au crescut, atingând 194 de miliarde de lire sterline (242 de miliarde de dolari) într-o perioadă de 10 ani până în 2022, cu profituri operaționale cumulate de 17 miliarde de lire sterline în perioada respectivă, potrivit raportului.

În 2023, compania a spus că comenzile ”au depășit țintele”, ajungând la 37,7 miliarde de lire sterline.

Prețul acțiunilor sale a crescut cu aproximativ 27% în ultimul an.

Raportul spune că acordurile comerciale în plină expansiune au evidențiat modul în care unele companii de apărare profită de pe urma comerțului cu arme, pe fondul instabilității globale în creștere.

Iain Overton, coautor și director executiv al AOAV, a declarat pentru CNBC că ancheta ar putea fi prima dintre multele care analizează fluxurile comerciale ale producătorilor de arme, cu un accent pe viitor probabil pe firme proeminente din SUA.

Măsuri vaste de raționalizare a apei potabile în capitala Columbiei. Rezervoarele de apă sunt la cel mai scăzut nivel de când au fost înființate, în ani 1980 CITEȘTE ȘI Măsuri vaste de raționalizare a apei potabile în capitala Columbiei. Rezervoarele de apă sunt la cel mai scăzut nivel de când au fost înființate, în ani 1980

”Știm că acum este o bonanza pentru vânzările militare”, a spus Overton marți, în timpul unui briefing de presă organizat pentru publicarea raportului.

Industria globală de apărare a înregistrat o creștere solidă în ultimii câțiva ani, deoarece companiile producătoare de arme și-au intensificat producția, iar guvernele au mărit bugetele militare ca răspuns la războaiele în curs dintre Rusia și Ucraina și Israel și Gaza.

Raportul spune că companii precum BAE Systems nu au reușit să verifice în mod corespunzător țările și regimurile cu care au relații comerciale.

Din cele 93 de țări cu care s-a constatat că BAE Systems a avut relații comerciale în ultimul deceniu, mai mult de jumătate (55%) au obținut un scor mai mic de 50 din 100 la Indicele de percepție a corupției al Transparency International.

Indicele clasifică țările și teritoriile în funcție de nivelurile lor percepute de corupție în sectorul public, zero indicând niveluri ridicate de corupție.

BAE Systems a declarat că respectă pe deplin toate controalele la export și că evaluează fiecare partener comercial în mod individual.

Franța va livra Kievului \ CITEȘTE ȘI Franța va livra Kievului "sute" de vehicule blindate vechi și rachete Aster

”Industria noastră este printre cele mai reglementate din orice sector și respectăm pe deplin toate legile și reglementările relevante privind controlul exporturilor din țările în care activăm”, a spus un purtător de cuvânt într-un comunicat.

Reglementarea Regatului Unit impune tuturor companiilor să solicite o licență de export sau de comerț pentru o serie de bunuri ”strategice”, inclusiv bunuri militare, arme de foc, poliție și paramilitare.

Cu toate acestea, Overton a spus că guvernul nu reușește să efectueze verificări cu privire la contractele companiei, ceea ce a spus el arată ”ipocrizie” în scopul Regatului Unit de a fi un ”exportator de democrație”.

”Criticăm guvernul Regatului Unit pentru lipsa de transparență. Într-un mediu economic post-Brexit, nu există nicio dorință în guvern de a restricționa exporturile de arme”, a spus Overton.

Într-o declarație pentru CNBC, un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că țara își ia ”foarte în serios” responsabilitățile de export în domeniul apărării și că operează ”unul dintre cele mai solide controale de licențiere de export din lume”.

FOTO - CITR prezintă cauzele falimentului Euroins: prea mult RCA, prea puține rezerve și contractul de reasigurare cu EIG Re, în urma căruia au fost transferate din companie active financiare de peste 1,5 miliarde de lei CITEȘTE ȘI FOTO - CITR prezintă cauzele falimentului Euroins: prea mult RCA, prea puține rezerve și contractul de reasigurare cu EIG Re, în urma căruia au fost transferate din companie active financiare de peste 1,5 miliarde de lei

El au adăugat că țara evaluează toate cererile de licențe de export de la caz la caz și poate – și face – să răspundă circumstanțelor internaționale în schimbare.

BAE Systems a fost, în trecut, criticată pentru presupusele legături cu scandalurile de corupție din Regatul Unit, inclusiv acordurile de arme al-Yamamah cu Arabia Saudită încheiate între 1985 și 2007, precum și vânzările sale de arme către Africa de Sud la începutul anilor 2000.

Un purtător de cuvânt al BAE Systems a declarat că a convenit cu autoritățile din SUA și Marea Britanie în 2010 și 2011 în legătură cu ”problemele moștenite”. Acesta a adăugat că ”nu a existat nicio constatare de luare de mită sau corupție în legătură cu acele investigații”.

viewscnt
Afla mai multe despre
bae systems