RCS&RDS învinge ANPC

RCS&RDS învinge ANPC
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 12 dec 2022

Operatorul de telecomunicații RCS&RDS, cu afaceri de 4,62 miliarde de lei în 2021, a câștigat definitiv procesul privind anularea unui ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) din luna iunie 2019, prin care instituția a blocat decizia unilaterală a companiei de majorare a tarifelor lunare la anumite servicii Digi, intrată în vigoare începând cu luna martie 2019.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Într-o primă fază, operatorul a contestat ordinul ANPC la Curtea de Apel București și cererea a fost admisă în aprilie 2020. ANPC a înaintat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar magistrații au hotărât recent să respingă definitiv cererea.

RCS&RDS a susținut în cererea înaintată Curții de Apel București (CAB), în dosarul privind suspendarea ordinului ANPC, că revenirea la prețurile practicate anterior majorării din martie 2019 ar reprezenta o pierdere de venituri de 70,3 milioane de lei în acest an, respectiv o pierdere de 5,85 milioane lei lunar, relevă date analizate de Profit.ro.

"Or, majorarea tarifelor a fost impusă de motive economice importante și este necesară pentru a se mai echilibra veniturile subscrisei cu cheltuielile semnificative angajate în ultimii ani", se arată într-un document.

ULTIMA ORĂ Statul va încasa 432,6 milioane de euro din vânzarea licențelor 5G CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Statul va încasa 432,6 milioane de euro din vânzarea licențelor 5G

Operatorul a arătat în cerere că a investit peste 1 miliard de euro în ultimii 10 ani și că, în această perioadă, nu a majorat tarifele aferente abonamentelor de furnizare servicii de internet și televiziune, precum nici tarifele aferente abonamentelor de telefonie fixă și mobilă în ultimii 8, respectiv 5 ani.

"În ultimii 10 ani, în România au avut loc o serie de modificări de ordin economic și social care au avut un impact considerabil asupra costurilor necesare desfășurării activității companiei, precum transformarea unor programe TV de tip must carry (în conformitate cu Legea audiovizualului 504/2002, prin programe "must carry" se înțeleg programele televiziunii publice și posturile private aflate sub jurisdicția României, libere la retransmisie și fară condiționări tehnice sau financiare) în programe TV contra-cost, pentru care furnizorii de televiziune trebuie să suporte costuri considerabile în vederea retransmisiei, creșterea continuă a costului forței de muncă, fluctuații ale cursului de schimb al leului față de alte valute, modificarea taxei pe valoare adăugată, inflație", se mai spune în document.

RCS&RDS a mai arătat că, până la obținerea unei decizii de anulare a ordinului ANPC printr-o hotărâre definitivă, în toată această perioadă (circa 2-3 ani, cât este probabil să dureze litigiul) compania ar fi lipsită în mod injust de suma de 140,4 - 210,9 milioane de lei, pe care nu ar putea-o recupera niciodată de la consumatori și pe care nu ar putea să o integreze în facturile viitoare.

DOCUMENT Vodafone scumpește în România tariful la telefon, pentru clienții cărora nu le-a fost majorat costul în septembrie CITEȘTE ȘI DOCUMENT Vodafone scumpește în România tariful la telefon, pentru clienții cărora nu le-a fost majorat costul în septembrie

"Paguba iminentă este generată și de un dezavantaj competitiv semnificativ, generat de îngreunarea ori chiar de imposibilitatea participării la licitația pentru licențele 5G, preconizată a fi organizată în toamna anului 2019, întrucât resursele actuale de spectru prin intermediul cărora pot fi furnizate serviciile 5G sunt insuficiente. Acest dezavantaj competitiv este dublat de riscul reputațional creat prin manifestările ample și extrem de serioase la nivel mediatic și de presiunile socio-profesionale virulente cauzate de Ordinul ANPC. Astfel, în jurisprudența instanței supreme s-a statuat în mod constant că pierderea tempoului investițional reprezintă în sine o pagubă iminentă", se mai spune în document.

RCS&RDS mai spune că lipsa resurselor financiare generată de revenirea la tarifele anterioare determină dificultăți majore de obținere a finanțării de către companie, afectând bonitatea și credibilitatea în fața instituțiilor financiar-bancare.

"Lipsa finanțării determină, la rândul său, imposibilitatea de a realiza investiții în cuantumul necesar (spre exemplu, în cazul licențelor obligatorii pentru exploatarea tehnologiei 5G, lansate în baza resurselor existente sunt necesare în continuare cantități de spectru foarte mari, fiind total insuficiente resursele deținute în prezent). Lipsa investițiilor ar împiedica reclamanta să fie competitivă pe o piață extrem de dinamică și concurențială. Intr-o astfel de situație, tot consumatorii ar avea, în final, de suferit, întrucât nu ar mai beneficia de servicii la standardele impuse prin legislație și prin competitivitatea pieței", se mai arată în document.

RCS&RDS amintește în cererea înaintată instanței că Vodafone România a obținut, la începtul lunii iulie 2019, o decizie favorabilă din partea Curții de Apel București într-o speță similară. După această decizie, Vodafone România a cerut, într-un dosar separat, și anularea unui ordin al ANPC care a blocat majorarea abonamentelor companiei cu 1 euro începând cu luna mai 2019.

Un alt argument invocat de RCS&RDS este faptul că ANPC nu are competența legală de a obliga operatorii telecom să micșoreze prețurile practicate.

"ANCOM este autoritatea de reglementare cu atribuții în monitorizarea prețurilor, iar nu ANPC. În conformitate cu dispozițiile articolului 83 din OUG nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, aplicabile în cazul serviciului universal, ANCOM monitorizează evoluția și nivelul tarifelor serviciilor oferite potrivit articolelor 79 - 82, prestate de furnizorii de serviciu universal sau disponibile pe piață, dacă pentru respectivele servicii nu a fost desemnat nic iun furnizor de serviciu universal, în special în legătură cu nivelul general al prețurilor și al veniturilor consumatorilor", se mai spune în document.

Cu afaceri de 4,62 miliarde de lei în 2021, RCS&RDS este unul dintre primii cinci jucători locali de telecomunicații, fiind controlat indirect de antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea.

viewscnt
Afla mai multe despre
rcs&rds
anpc
ordin
instanță
suspendare
protectia consumatorilor
tarife