Bucureștiul va avea gaze pentru încălzire și în ianuarie. Pentru livrări ulterioare, Romgaz a cerut ELCEN noi garanții

Bucureștiul va avea gaze pentru încălzire și în ianuarie. Pentru livrări ulterioare, Romgaz a cerut ELCEN noi garanții
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 31 dec 2015

Romgaz a prelungit contractul actual de livrare de gaze naturale cu Electrocentrale București, furnizorul de agent termic al RADET, până pe 31 ianuarie 2015, însă pentru semnarea unui nou contract pe termen mai lung, producătorul de gaze a solicitat ELCEN garanții suplimentare, a declarat, pentru Profit.ro, directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu.

Potrivit acestuia, AGA de la ELCEN de la jumătatea lunii decembrie a aprobat constituirea de ipoteci de rangul I în favoarea Romgaz pe mai multe active ale producătorului de energie termică de la CET Progresu, însă acestea acoperă doar datoriile restante ale ELCEN față de producătorul de gaze, cifrate la circa 300 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

"Pentru semnarea noului contract comercial, care să acopere întregul an gazier, până pe 30 septembrie 2016, este nevoie de noi garanții pentru plata livrărilor. Vom ipoteca în favoarea Romgaz active ale ELCEN fie tot de la CET Progresu, fie de la CET Sud sau CET Grozăvești, suntem încă în discuții. Aceste garanții noi trebuie aprobate de CA-urile reunite ale celor 2 companii, iar ulterior de o nouă AGA extraordinară de la ELCEN și nu a fost timp pentru asta. După ce se aprobă și aceste garanții noi, vom semna cu Romgaz convenția de eșalonare a datoriilor, pe 3 ani, cu 1 an de grație", a spus Nicolaescu.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Directorul general al ELCEN a mai declarat că, pentru gazele livrate de Romgaz în timpul lunilor de iarnă, ELCEN are de achitat circa 180 milioane lei pe lună, plățile făcându-se la 15 zile de la facturare.

Eșalonarea datoriilor trebuie semnată până pe 20 ianuarie

Romgaz a anunțat miercuri, la Bursă, prelungirea contractului de livrare gaze cu ELCEN până pe 31 ianuarie 2016, precizând că noul act adițional prevede, ca noutate, faptul că cel puțin 35% din gazele furnizate ELCEN pentru alimentarea clienților noncasnici vor proveni din stocurile de gaze înmagazinate în depozite subterane și că Romgaz va încerca să maximizeze acest procent.

"Încheierea noilor contracte de furnizare a gazelor naturale pentru perioada 01 februarie 2016 – 30 septembrie 2016 va fi condiționată de încheierea convenției de eșalonare în formă autentificată, concomitent cu contractul de garantare ipotecă imobiliară rang I, cât mai devreme posibil, dar nu mai târziu de data de 20 ianuarie 2016", a anunțat Romgaz.

Romgaz menționează că ambele părți au agreat condițiile de garantare aferente convenției de eșalonare a datoriilor, respectiv ipotecă de rang I și gaj asupra activelor CET Progresu, a căror valoare trebuie să fie până cel puțin la concurența sumei care va face obiectul convenției de eșalonare (terenuri și construcții notate în cartea funciară și alte active acceptate de Romgaz).

Blocaj financiar în lanț

ELCEN este furnizorul de agent termic al RADET, iar întreruperea furnizării de gaze de către Romgaz antrenează oprirea livrării de energie termică din partea ELCEN către RADET și, implicit, tăierea căldurii și a apei calde pentru bucureșteni. Principala cauză a restanțelor ELCEN la plata gazelor furnizate de Romgaz o reprezintă datoriile neplătite ale RADET față de ELCEN pentru energia termică livrată.

La rândul său, RADET dă vina pe Primăria Capitalei, acuzând datoriile municipalității față de Regie, în special prin neachitarea subvențiilor la prețul gigacaloriei pentru populație. Din cauza faptului că Primăria Capitalei are restanțe mari la achitarea către RADET a subvențiilor, RADET a acumulat față de ELCEN datorii totale de aproape 3,6 miliarde lei.

ELCEN a convocat, de altfel, o AGA pe 25 ianuarie 2016 pentru a aproba contractarea serviciilor unei case de avocatură în scopul de a da în judecată Primăria Capitalei pentru neachitarea subvențiilor, dar și angajarea unui consultant pentru soluționarea blocajului financiar dintre ELCEN și RADET și a problemei alimentării cu energie termică a Bucureștiului.

"Vrem ca și Primăria Capitalei să garanteze plata datoriilor RADET față de ELCEN. Cum s-ar spune, am hotărât să punem piciorul în prag. Vrem ca Primăria să fie terț garant pentru restanțele RADET", declara, pe 16 decembrie, pentru Profit.ro, CEO-ul ELCEN, Marcel Nicolaescu. Acesta mai arăta că doar principalul datoriei RADET față de ELCEN, pentru energia termică livrată și neplătită, se ridică la circa 2,5 miliarde lei, iar ELCEN a obținut deja în justiție titlu executoriu pentru circa 259 milioane lei din această sumă.

"În 2008 s-a semnat convenție de eșalonare a datoriilor RADET față de ELCEN, care prevedea plata a câte 250 milioane lei pe an. Au plătit până în 2011, după care n-au mai plătit", preciza șeful ELCEN.

Se ia în calcul falimentul RADET

În AGA ELCEN din 25 ianuarie se va mai lua în discuție contractarea de servicii juridice de consultanță "în vederea identificării unor soluții legale, viabile, care să asigure continuitatea în condiții optime a serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul București (...), precum și soluții legale de eliminare/reducere a blocajului financiar înregistrat de ELCEN în relația cu RADET". În documentul de convocare a AGA se precizează că se caută soluții diferite de cea propusă de Guvern prin memorandum, în 2013, care prevedea absorbirea ELCEN de către RADET.

Consiliul de Administrație al RADET a avizat în octombrie documentele necesare transformării RADET în societate comercială, variantele luate în calcul de autorități fiind ca RADET să intre fie într-o formă de asociere cu ELCEN, fie în faliment, caz în care Primăria Capitalei ar urma să înființeze o nouă societate de termoficare.

În septembrie, fostul ministru al Energiei, Andrei Gerea, declara că fuziunea RADET – ELCEN nu mai este posibilă, din cauza datoriilor enorme ale RADET față de producătorul de energie termică, și avansa ca posibile soluție fie transformarea RADET în societate comercială și intrarea acesteia într-o asociere cu ELCEN, fie falimentul RADET.

"Sunt două variante. Vom vedea care e mai avantajoasă și pentru stat și pentru municipalitate. Părerea mea este că intrarea RADET în faliment și crearea de către Primărie a unui nou serviciu este cea mai bună variantă, o dată - pentru că Primăria nu are posibilitate, nici RADET, să recupereze toate acele penalități, evident nu pot asigura în acest moment un ritm al plăților. Trebuie crescut nivelul subvențiilor, iar din acest faliment ELCEN-ul ar obține din TVA-ul plătit la facturile neîncasate, 150 de milioane de euro s-ar returna, bani cu care ar putea să facă multe, inclusiv investiții în infrastructură", spunea Gerea.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura
apa calda
intretinere
factura gaze
factura caldura
elcen
radet
romgaz