Decizia Curții Constituționale privind declararea neconstituțională a ordonanței de guvern care impune obligativitatea purtării măștii în spațiile publice deschise va fi respectată de Guvern, dar până la publicarea motivării prevederile legale sunt încă în vigoare, a declarat premierul Ciucă. Acesta a făcut apel al populație să se protejeze în continuare în condițiile a unui grad ridicat de infectare cu Covid-19.
”Deciziiile Curții Consituționale se vor executa. Avem în acest moment comunicatul și trebuie să aștetpăm motivarea și publicarea deciziei, motiv pentru care, formal, prevederile legale sunt în vigoare. Am discutat cu ministrul Rafila și, ținând cont de condițiile în care indicii de infectare, rata de infectare se menține la un nivel ridicat, personal fac apel la populație pentru a ne proteja în continuare de tot ceea ce înseamnă pericolul acesta al infectării. El se găsește în continuare la un nivel de risc ridicat”, spune Ciucă.
La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a arătat că legea 55/2020 în vigoare prevede obligativitatea purtării măștii în spații închise, iar această nu este o măsură restrictivî în sine, ci de prevenire a infectărilor cu Covid-19.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Am analizat legislația existentă și trebuie să spunem foarte clar că legea 55/2020 prevede utilizarea în continuare a măștii în toate spațiile interioare, în mjiloace de transport în comun sau în piețele care sunt închise, acoperite. Trebuie să mai înțelegem un lucru: utilizarea măștii nu reprezintă o restricție în sine, ci reprezintă o măsură care previne transmiterea sau încetinește transmiterea în cmounitate a acestei infecții și protecția individuală este necesară atât pentru propria persoană, cât și pentru cei cu care intrăm în contact”, a arătat Rafila.
Consecința ar putea fi anularea de către instanțe a amenzilor date începând din noiembrie 2020 și care nu au fost plătite.
Guvernul va lua o hotărâre în conformitate de îndată ce va apărea motivarea deciziei CCR de marți privind neconstituționalitatea actului normativ care reglementa portului măștii în anumite spații, a transmis purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.
"Deciziile CCR nu se pot pune în discuție, dar așteptăm motivarea și de îndată Guvernul va lua o decizie în conformitate", a precizat Cărbunaru referitor la decizia Curții Constituționale.
Curtea Constituțională a anunțat, printr-un comunicat de presă, că în ședința de marți a admis, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.
Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020, invocând că a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Animalele de companie vor avea acces pe plajele de pe litoral, chiar în sezon. Condițiile și amenzileCurtea precizează că, prin efectul acestei decizii,rămân în vigoare celelalte prevederi din Legea 55 și din Legea 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, urmând să fie eliminate doar dispozițiile cuprinse în OUG 192/2020.
În acest caz, Curtea Constituțională a fost sesizată de către un student care a fost amendat și care a contestat amenda în instanță.
Prin OUG 192, Guvernul a modificat articolele din Legea 55 privind impunerea măștii de protecție în aer liber și posibilitatea ca angajatorul să poată decide organizarea activității în regim de telemuncă fără a mai cere consimțământul angajatului.