România și-a exprimat intenția de a adera la Convenția OCDE Anti-Mită, ca parte a procesului de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a anunțat premierul Ciucă.
De ce este important: Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a decis deschiderea negocierilor de aderare cu România. Alături de România, decizia de deschidere a negocierilor adoptată astăzi s-a referit și la Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația și Peru.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Potrivit premierului Ciucă, la acest moment, România este aderentă la 6 din cele 8 standarde esențiale pentru aderare: Declarația privind Investițiile; Principiile Guvernării Corporatiste; Principiile pentru Elaborarea Politicilor Internetului; Recomandarea Bunelor Practici în Statistică; Cadrul Inclusiv al BEPS – Erodarea Bazei și Schimbarea Profitului; Forumul Global al Transparenței și Schimbului de Informație;
În lunile următoare, România va începe activitățile aferente aderării la Codurile de liberalizare, dar și pentru Convenția Anti-Mită.
”De asemenea, țara noastră și-a exprimat deja intenția de a adera la Convenția OCDE Anti-Mită. Toate aceste angajamente se transpun în reforme relevante pentru modernizarea economiei țării noastre”, a declarat premierul Ciucă.
CITEȘTE ȘI Lipsa de muncitori împinge Guvernul la măsuri disperate - majorează puternic numărul lucrătorilor străini care pot fi aduși în RomâniaDe altfel, în primul studiu economic din ultimii 20 de ani realizat de OCDE asupra economiei românești se arată că ”România a făcut progrese semnificative cu politicile anti-corupție din ultimii 20 de ani, dar corupția este încă percepută ca o problemă majoră”.
De asemenea, studiul OCDE remarcă: ”Încrederea în instituții este joasă și rămâne o problemă importantă. Modificările legislative recente, care au afectat sistemul judiciar și a pus presiune asupra DNA, au slăbit și lupta împotriva corupției. Modificările trebuie abrogate, așa cum s-a propus, astfel încât DNA să aibă resursele necesare, autoritatea și independența de a conduce anchete”.