Comisia Europeană lansează o nouă procedură de infringement împotriva României, la doar câteva ore după ce Iohannis a semnat însă noile reguli

Comisia Europeană lansează o nouă procedură de infringement împotriva României, la doar câteva ore după ce Iohannis a semnat însă noile reguli
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 20 iul 2022

Comisia Europeană a deschis o nouă procedură de infringement împotriva României și a altor state membre, din cauza nerespectării termenului pentru transpunerea normelor privind cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor, la doar câteva ore însă după ce, cum a anunțat Profit.ro, președintele Iohannis a promulgat noile reguli.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Comisia a trimis scrisori de întârziere unui număr de 23 de state membre, printre care România, Bulgaria, Germania și Franța, deoarece nu au comunicat măsurile naționale de transpunere a normelor până la expirarea termenului limită, pe 28 iunie.

Directiva (UE) 2019/882 privind cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor impune ca anumite produse și servicii, cum ar fi transportul public, serviciile bancare și magazinele online, să fie accesibile pentru persoanele cu handicap.

DOCUMENT Deloc îmbucurător pentru viitorul ANAF și cel al contribuabililor: Rezultate slabe la concursurile de angajare la ANAF - Doar 60% din posturi scoase la concurs ocupate, peste 40% dintre candidații admiși au luat note sub 5,5 la proba scrisă CITEȘTE ȘI DOCUMENT Deloc îmbucurător pentru viitorul ANAF și cel al contribuabililor: Rezultate slabe la concursurile de angajare la ANAF - Doar 60% din posturi scoase la concurs ocupate, peste 40% dintre candidații admiși au luat note sub 5,5 la proba scrisă

“Accesibilitatea este o condiție prealabilă pentru participarea în societate în condiții de egalitate cu ceilalți. Întreprinderile care vând produse și servicii reglementate prin directivă trebuie să se asigure că respectă un set de cerințe comune ale UE în materie de accesibilitate”, potrivit Comisiei, care notează că numărul persoanelor cu handicap în UE se ridică la aproape 87 de milioane.

România și celelalte state vizate au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde la scrisorile de punere în întârziere și pentru a finaliza transpunerea normelor.

În caz contrar Comisia poate trece la următoarea etapă din cadrul procedurii de infringement, reprezentată de trimiterea de avize motivate.

Procedura de infringement presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, care poate decide amendarea țării în cauză, de obicei cu sume substanțiale.

Profit.ro a anunțat însă că șeful statului tocmai a promulgat aceste reguli.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
infringement romania
scrisoare punere in intarziere
directiva ue privind cerintele accesibilitate