Hrănirea deliberată, apropierea intenționată la o distanță mai mică de 50 de metri, ademenirea prin hrană sau promovarea în mediul online, mass-media sau în spațiul public a unor astfel de comportamente vor fi considerate contravenții și sancționate cu amenzi între 10.000 și 60.000 lei, conform unui proiect legislativ al actualei puteri analizat de Profit.ro.
Inițiativa vine în contextul în care un motociclist italia a fost ucis pe Transfăgărășan de o ursoaică, cu trei pui, pentru că s-a apropiat prea mult de grupul de animale. Ursoiaca a fost ucisă de autorități, care au pierdut însă urma celor trei pui astfel încât acștia să poată fi relocați în siguranță la sanctuarul de urși de la Zărnești.

Proiectul interzice persoanelor fizice sau juridice hrănirea, ademenirea sau apropierea deliberată în scop recreativ, turistic, comercial ori de divertisment, de orice exemplar de urs brun aflat în libertate.
Se interzice, totodată, apropierea voluntară la o distanță mai mică de 50 de metri față de orice exemplar de urs brun aflat în libertate, cu excepția cazurilor justificate de exercitarea atribuțiilor profesionale, respectiv: intervenție de urgență, cercetare științifică autorizată, paza fondului cinegetic, activități ale salvamontului sau jandarmeriei montane.
Se interzice și producerea, distribuirea sau promovarea, în mediul online, a materialelor vizuale sau postărilor care prezintă ori încurajează interacțiunea riscantă cu exemplarele de ursi bruni în habitatul lor natural.

Hrănirea deliberată, apropierea intenționată la o distanță mai mică de 50 de metri, ademenirea prin hrană, arome, deșeuri sau obiecte menite să atragă animalul, promovarea în mediul online, mass-media sau în spațiul public a unor comportamente contrare vor constitui contravenții și vor fi sancționate cu amendă de la 10.000 Iei la 30.000 lei pentru persoane fizice și cu amendă de la 30.000 lei la 60.0001ei pentru persoane juridice.
În cazul săvârșirii repetate a faptelor menționate, se va putea aplica sancțiunea interzicerii accesului în habitatul natural al speciei, pentru o perioadă de 12 luni.
Constatarea contravențiilor și aplicarea va fi realizată de către: Garda Națională de Mediu, ofițeri și subofițeri din cadrul Jandarmeriei Române - structurile montane; ofițeri și agenți din cadrul Poliției Române; administrațiile ariilor naturale protejate și rangerii acreditați, acolo unde este cazul.

Proiectul prevede și instituirea Registrului Național al lnteracțiunilor cu Fauna Sălbatică, administrat de Ministerul Mediului șo în care vor fi înscrie:
a) incidente c:u fauna sălbatică raportate oficial;
b) sesizări însoțite de imagini doveditoare de la cetățeni;
c) sancțiunile aplicate pentru încălcările constatate;
d) localizări geografice cu risc ridicat, în vederea stabilirii de măsuri prioritare.
Autoritățile locale din unitățile administrativ-teritoriale identificate ca zone cu risc crescut vor avea obligația de a instala panouri informative vizibile la intrările în pe trasee turistice, zone de camping sau localități adiacente habitatelor de urs brun.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va desfășura anual o campanie publică de informare și responsabilizare sub titlul ”Ursul nu e jucărie - păstrează distanța, respectă natura'!'. Aceasta se va derula prin mijloace de informare în masă, afișe rutiere și colaborări cu unități de învățământ preuniversitar, universitar, organizații neguvernamentale și operatori turistici.