Despăgubirile de sute de milioane de lei din dosarul Colectiv, plătite de la bugetul de stat

Despăgubirile de sute de milioane de lei din dosarul Colectiv, plătite de la bugetul de stat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 iun 2022

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a elaborat un proiect de hotărâre de guvern care prevede suplimentarea bugetului Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) "Dealul Spirii" București-Ilfov din cadrul ministerului cu suma de aproape 300 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, pentru plata despăgubirilor civile cuvenite victimelor incendiului din clubul bucureștean Colectiv din 30 octombrie 2015 și familiilor acestora, stabilite recent în mod definitiv de către instanța de judecată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2022, pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București - Ilfov, cu suma de 299.467 mii lei, la capitolul 61.01 "Ordine publică și siguranță națională", titlul 59 "Alte cheltuieli", reprezentând credite de angajament și credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2022. Sumele alocate potrivit prezentei hotărâri vor fi utilizate pentru plata cheltuielilor și despăgubirilor ocazionate de punerea în executare a Deciziei penale nr. 566/A din 12.05.2022, pronunțată de Curtea de Apel București în dosarul penal nr. 17008/3/2016, ce revin în sarcina Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București – Ilfov", stipulează proiectul.

FOTO Polestar a publicat prima imagine cu al treilea model al mărcii, un SUV electric CITEȘTE ȘI FOTO Polestar a publicat prima imagine cu al treilea model al mărcii, un SUV electric

Curtea de Apel București a obligat pe 12 mai ISU București-Ilfov ca, în solidar cu Primăria Sectorului 4 și cu 7 inculpați din dosarul Colectiv, să plătească părților civile din dosar daune morale, daune materiale și rente lunare, plus cheltuieli de judecată, în sumă totală cumulată de 299,46 milioane lei. MAI spune că ISU a primit deja zeci de somații de executare silită și sugerează că există posibilitatea ca Inspectoratul să plătească integral despăgubirile dictate de instanță, urmând ca apoi să recupereze de la ceilalți datornici sumele datorate de aceștia.

ULTIMA ORĂ Legendarul halterofil Nicu Vlad, suspendat pe viață CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Legendarul halterofil Nicu Vlad, suspendat pe viață

"Cât privește obligația de plată solidară a despăgubirilor, art. 1443 Cod civil furnizează o definiție primară a solidarității pasive, respectiv „Obligația este solidară între debitori atunci când toți sunt obligați la aceeași prestație, astfel încât fiecare poate să fie ținut separat pentru întreaga obligație, iar executarea acesteia de către unul dintre codebitori îi liberează pe ceilalți față de creditor”. Așadar, obligația afectată de modalitatea solidarității pasive dă dreptul creditorului să pretindă plata întregii datorii de la oricare dintre debitorii solidari, iar la nevoie să urmărească pe oricare, la alegerea sa", se arată în nota de fundamentare a draftului de act normativ.

Potrivit sursei citate, solidaritatea are și funcția unei adevărate garanții a realizării creanței, creditorul având drept de gaj general asupra a două sau mai multe patrimonii, în funcție de numărul debitorilor solidari, și se poate prezuma că un creditor va pretinde plata în întregime a datoriei în primul rând de la codebitorul solidar care este cel mai solvabil.

ANPC anunță că Blue Air a anulat peste 11.200 de zboruri pentru care erau făcute aproape 180.000 de rezervări cu plata a peste 66,5 milioane de lei / Anulările vizează perioade de după ridicarea majorității restricțiilor impuse de pandemie CITEȘTE ȘI ANPC anunță că Blue Air a anulat peste 11.200 de zboruri pentru care erau făcute aproape 180.000 de rezervări cu plata a peste 66,5 milioane de lei / Anulările vizează perioade de după ridicarea majorității restricțiilor impuse de pandemie

"Efectul principal al solidarității pasive constă în obligația oricărui debitor de a plăti datoria în întregime și, chiar dacă există o pluralitate de debitori, datoria este unică. Cu alte cuvinte, persoanele vătămate față de care Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București – Ilfov este ținut la reparație în solidar au dreptul de a solicita despăgubirile de la oricare dintre codebitorii stabiliți prin Decizia penală nr. 566A/2022, fiind ținut să-și îndeplinească obligația, în caz contrar existând riscul unor executări silite cu consecințe negative în patrimoniul bugetului de stat. Chiar dacă un codebitor solidar are drept de regres împotriva celorlalți pentru a obține restituirea părții lor de contribuție la datorie, creditorii au un drept de preferință împotriva tuturor codebitorilor obligați în solidar, chiar prin solicitarea plății creanței în mod simultan sau succesiv", se mai afirmă în document.

Acolo se mai spune că, potrivit jurisprudenței CEDO, nu este oportun să i se solicite unei persoane care, în urma unei proceduri judiciare, a obținut o hotărâre împotriva statului, să recurgă la procedura de executare silită sau să intenteze noi acțiuni împotriva autorității pentru a obține executarea obligației în cauză.

VIDEO Ciucă intervine după ce șoferii au blocat benzinării și cere anchetă: Cum au urcat prețurile ? CITEȘTE ȘI VIDEO Ciucă intervine după ce șoferii au blocat benzinării și cere anchetă: Cum au urcat prețurile ?

"În aceste condiții, văzând cuantumul total al despăgubirilor la care a fost obligat Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București – Ilfov, în solidar cu Unitatea Administrativ Teritorială-Subdiviziunea Administrativ Teritorială Sector 4 București și 7 inculpați, este nevoie să se asigure fondurile necesare pentru plata despăgubirilor civile, având în vedere că fondurile existente în prezent la nivelul Ministerului Afacerilor Interne nu pot asigura ducerea la îndeplinire a titlului executoriu. (…) La data de 14.06.2022, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București – Ilfov erau înregistrate 33 cereri de executare silită, având ca obiect solicitarea despăgubirilor dispuse în dosarul penal nr. 17008/3/2016", se conchide în nota de fundamentare.

Proiectul de HG mai stipulează că, din cei aproape 300 milioane lei cu care se va suplimenta bugetul MAI pentru ISU București-Ilfov, sumele rămase eventual neutilizate se vor restitui la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului până la sfârșitul anului.

Banca Angliei a majorat dobânda cheie pentru a cincea oară la rând CITEȘTE ȘI Banca Angliei a majorat dobânda cheie pentru a cincea oară la rând

Fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a fost condamnat de Curtea de Apel București la patru ani de închisoare în dosarul Colectiv, iar patronii clubului, Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, au primit pedepse între șase ani și 4 luni și 11 ani și 8 luni de închisoare.

Pirotehnistul Viorel Zaharia a primit 6 ani și 10 luni de închisoare, pirotehnistul Marian Moise - 6 ani și 10 luni închisoare, pompierul Antonina Radu - 8 ani și 8 luni închisoare, iar pompierul George Petrică Matei - 8 ani și 8 luni închisoare. Cristian Mihai Niță, reprezentant al firmei de artificii, a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.

GRAFIC Explozie a prețurilor la gaze pe piețele europene, ca urmare a reducerii livrărilor Gazprom prin Nord Stream CITEȘTE ȘI GRAFIC Explozie a prețurilor la gaze pe piețele europene, ca urmare a reducerii livrărilor Gazprom prin Nord Stream

Inculpata S.C. COLECTIV CLUB S.R.L a primit o pedeapsă de 47.000 lei - amendă penală, precum și pedeapsa complementară a suspendării activității pe o perioadă de 3 ani. Aceeași amendă penală și suspendare a activității pentru 3 ani a primit-o și inculpata S.C. GOlDEN IDEAS FIREWORKS ARTISTS S.R.L.

În seara zilei de 30 octombrie 2015, câteva sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din București, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care își lansa albumul "Mantras of War". La ora 22.32, în timpul concertului, a izbucnit un incendiu din cauza unor artificii de pe scenă, iar focul s-a extins rapid, în câteva secunde. În acea noapte, 27 de tineri și-au pierdut viața, iar alți 162 au fost răniți și transportați la unsprezece spitale din București. În săptămânile care au urmat, 37 dintre supraviețuitori au murit în spitale. Bilanțul - 64 de morți.

viewscnt
Afla mai multe despre
dosarul colectiv
incendiul colectiv
victime incendiu colectiv
despagubiri incendiu colectiv