Guvernul respinge cumulul pensiei anticipate cu salariu în mediul privat sau de la stat

Guvernul respinge cumulul pensiei anticipate cu salariu în mediul privat sau de la stat
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 30 aug 2021

Guvernul a respins propunerea Ministerului Muncii, prezentată anterior de Profit.ro, privind modificarea legislației actuale cu reglementări menite să permită cumulul pensiei anticipate sau anticipate parțiale cu venituri salariale din mediul privat sau de la stat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

De ce este important: Măsura vine în contextul în care Guvernul a aprobat,recent, proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar și prin care persoanele din sistemul public sau privat, ajunse la vârsta de pensionare, pot opta să își continue activitatea până la 70 de ani.

ULTIMA ORĂ Guvernul a semnat: loteria specială și tichete de masă pentru cine se vaccinează CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a semnat: loteria specială și tichete de masă pentru cine se vaccinează

Ordonanța pregătită argumenta că este necesară modificarea legislației actuale cu reglementări menite ”să permită cumulul pensiei anticipate sau anticipate parțiale cu activități profesionale desfășurate în mediul privat”.

Proiectul de ordonanța prevedea însă și cumulul pensiei anticipate și cu venituri obținute ca urmare ca urmare a activităților desfășurate atât în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială.

În prezent acest cumul este permis pentru venituri din activități independente, așa cum sunt ele reglementate de Codul Fiscal, indiferent de nivelul acestora. Pensia anticipată parțială sau pensia anticipată nu se cumulează însă cu venituri obținute în baza unui contract individual de muncă.

De asemenea, cumulul nu este permis în baza unui raport de serviciu (funcționar public), de persoane care desfășoară activități în funcții elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și de membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror venituri sunt asimilate salariilor.

FOTO Factură la curent de peste 27.000 de lei primită de o familie. Explicația Electrica CITEȘTE ȘI FOTO Factură la curent de peste 27.000 de lei primită de o familie. Explicația Electrica

Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a arătat însă că nu a fost de acord noile propuneri legate de cumul și au fost eliminate din ordonanță.

”Noi n-am fost de acord cu această propunere și din ordonanță a fost scoasă acea prevedere, deci pensia anticipată nu se poate cumula cu salariul”, a spus Vîlceanu, care a adăugat că impactul bugetar ar fi extraordinar de mare.

”În momentul în care soliciți pensionarea anticipată înseamnă că există anumite cauze care te pun imposibilitatea de mai lucra lucra până la limita de vârstă. Dacă poți lucra până la limita de vârstă, atunci rămâi în câmplul muncii și lucrezi și atunci, când ajungi la limita de vârstă primești pensia”, a arătat minisrtrul Finanțelor.

Dispută la guvernare după anunțul de la Ora de Profit.ro. Ministrul de Finanțe: Impozitul zero pe salariul minim ar duce la o gravă problemă bugetară. Am deschide cutia Pandorei! CITEȘTE ȘI Dispută la guvernare după anunțul de la Ora de Profit.ro. Ministrul de Finanțe: Impozitul zero pe salariul minim ar duce la o gravă problemă bugetară. Am deschide cutia Pandorei!

Ordonanța adoptată reglementează, printre alte prevederi, ca avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, al căror termen de valabilitate este data de 31 decembrie 2018, să fie menținute până la data de 1 septembrie 2023, dată până la care angajatorii au obligaţia de a normaliza condiţiile de muncă.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensie
anticipata
partiala
varsta
standard
stagiu
minim
punctaj
majorare
50%
privat
cumul
stat
70 ani
guvern