Guvernul pregătește un nou mod de a-i stimula pe români să muncească peste vârsta de pensionare, la stat sau în privat

Guvernul pregătește un nou mod de a-i stimula pe români să muncească peste vârsta de pensionare, la stat sau în privat
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 22 iul 2021

Pentru persoanele care au îndeplinit stagiul minim de cotizare și care rămân în activitate, fie în sistemul public, fie în cel privat, și contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar pentru calculul pensiei realizat după această vârstă va fi majorat cu 50%, relevă documente pregătite de Guvern în acest sens și analizate de Profit.ro. De asemenea, Executivul va extinde cumulul pensiei anticipate pentru venituri obținute în mediul privat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Măsura vine în contextul în care Guvernul a aprobat, luna trecută, proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar și prin care persoanele din sistemul public sau privat, ajunse la vârsta de pensionare, pot opta să își continue activitatea până la 70 de ani. 

ULTIMA ORĂ Guvernul intră să reglementeze activitățile casnice CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul intră să reglementeze activitățile casnice

Mai este important: Proiectul care prelungește, opțional, vârsta de pensionare a fost transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului în regim de urgență, dar deja în sistemul medical a fost expimată opinia că ”poate nu e oportun” să se interzică salariul la stat cu pensia în această perioadă, ba chiar și Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a cerut modificarea legii, pentru că altfel și-ar pierde funcția de conducere.

De asemenea interesant: După cum a relatat Profit.ro, persoanele care aleg să lucreze și după pensionare fac acest lucru într-o măsură mai mare în mediul privat. Din cei peste 209.000 pensionari care erau și angajați în ianuarie anul acesta, doar 14,6% lucrau în sistemul public, în timp ce, la nivelul economiei, masa angajaților statului reprezintă aproape 28% din numărul total de angajați. 

ULTIMA ORĂ Undă verde pentru interzicerea încheierii în euro a contractelor de servicii și utilități. Guvernul a încercat blocarea. Cîțu: Vor crește prețurile. Este atacată și independența BNR CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Undă verde pentru interzicerea încheierii în euro a contractelor de servicii și utilități. Guvernul a încercat blocarea. Cîțu: Vor crește prețurile. Este atacată și independența BNR

Acum, o ordonanță pregătită de Guvern arată că este necesară stimularea ”râmânerii în activitate a persoanelor care au îndeplinit vârsta standard de pensionare și doresc să rămână în activitate după data îndeplinirii condițiilor de vârstă standard și stagiu minim de cotizare pentru deschiderea unui drept de pensie pentru limită de vârstă”.

Prin urmare, proiectul pregătit prevede ca ”pentru asigurații care au îndeplinit stagiul minim de cotizare și care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat în perioada respectivă va fi majorat cu 50%”.

LEGE Contractele de credit cu băncile vor putea fi încheiate la domiciliul clientului sau prin e-mail CITEȘTE ȘI LEGE Contractele de credit cu băncile vor putea fi încheiate la domiciliul clientului sau prin e-mail

Guvernul propune totodată modificarea legislației actuale cu reglementări menite ”să permită cumulul pensiei anticipate sau anticipate parțiale cu activități profesionale desfășurate în mediul privat”.

În prezent acest cumul este permis pentru venituri din activități independente, așa cum sunt ele reglementate de Codul Fiscal, indiferent de nivelul acestora. Pensia anticipată parțială sau pensia anticipată nu se cumulează însă cu venituri obținute în baza unui contract individual de muncă.

De asemenea, cumulul nu este permis în baza unui raport de serviciu (funcționar public), de persoane care desfășoară activități în funcții elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului, precum și de membrii cooperatori dintr-o organizație a cooperației meșteșugărești, ale căror venituri sunt asimilate salariilor.

Guvernul a adoptat noi reglementări privind acordarea concediilor medicale CITEȘTE ȘI Guvernul a adoptat noi reglementări privind acordarea concediilor medicale

În perioada următoare, Guvernul va pregăti și o nouă lege a pensiilor, cu o nouă formulă de calcul, a cărei introducere este asumată de guvern în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Noua formulă de calcul a pensiei va fi bazată de numărul de puncte realizat de beneficiar potrivit principiului contributivității.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
pensie
anticipata
partiala
varsta
standard
stagiu
minim
punctaj
majorare
50%
privat
cumul
stat
70 ani
guvern