Institutul Clinic Fundeni a fost dotat cu echipament de ultimă generație pentru diagnosticarea eficientă și tratamentul cancerului hematologic, în valoare de peste 155.000 de euro. Noul echipament „Sistem hardware & software pentru scanarea și achiziția automată a metafazelor, cariotipare și FISH”, oferă informații amănunțite legate de anomaliile citogenetice, pentru ca tratamentul să poată fi adaptat riscului fiecărui pacient. Fondurile au fost strânse din donații exclusiv private.
„În ultima vreme a crescut numărul cazurilor de leucemie cu anomalii citogenetice complexe. Noul echipament ne va ajuta în identificarea si descrierea acestor anomalii, ceea ce duce la alegerea unui tratament țintit. ”, a spus Cerasela Jardan, Medic Primar Genetică Medicală de la Laboratorul de Citogenetică din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
În vederea desfășurării optime a activității de diagnosticare și tratament al pacienților, părinții micuței Irene și-au unit forțele în scopul strângerii de fonduri în valoare de peste 155.000 de euro.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Irene, diagnosticată în 2022 cu leucemie acută mieloblastică, a reușit, datorită medicilor de la Institutul Clinic Fundeni, să învingă boala. Pe parcursul întregii perioade în care Irene a trecut prin suferință, părinții, Arhidiaconul Mihail Bucă și Daniela Constantin, au sesizat necesitatea dotării Institutului Clinic Fundeni cu aparatură performantă, care să permită identificarea anomaliilor citogenetice, pentru ca tratamentul să poată fi adaptat fiecărui caz în parte. Tatăl, Arhidiaconul Mihail Bucă, slujește încă din 1997 la Catedrala Patriarhală, fiind, în același timp, fondatorul și dirijorul Grupului Psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române. În numele fiicei sale, a demarat public o amplă acțiune de strângere de fonduri pentru achiziționarea echipamentului medical de nouă generație necesar tuturor celor diagnosticați cu leucemie.
„Prin familia Părintelui Arhidiacon Mihail Bucă s-a făcut cunoscută multora necesitatea de a dota Institutul Clinic Fundeni cu o nouă și mult mai performantă platformă de cariotipare. Cei care au avut auzul și inima deschisă s-au alăturat și s-au angajat în acest proiect, ducându-l la bun sfârșit”, a declarat Raluca Galeriu, Președintele Asociației Amma.
„Lupta cu cancerul este foarte dură! Am venit aici în genunchi, cu o durere foarte mare, cu acest copil frumos, minunat, din cei 5 copii ai noștri. Acest copil ne-a făcut să vedem ce înseamnă viața, ce înseamnă un medic bun. Ne-am luptat pentru medic, pentru a-i face vizibili și pentru a-i ajuta prin achiziționarea acestui echipament esențial în această luptă”, a spus Arhidiacon Mihail Bucă.
Achiziția acestui echipament a fost posibilă datorită sprijinului din partea Asociația Amma, Apa Nova, Fundația Uti, Asociația Liga Legendelor, Societatea Română de Hematologie, Parohia Sf. Ioan Casian din San Antonio, Texas, Repatriot și soții Arhid. Mihail Bucă și Daniela Constantin.
Asociația AMMA a mijlocit strângerea de fonduri, colectând astfel suma de 157.760 euro, cu care s-a achizionat echipamentul „Sistem hardware & software pentru scanarea și achiziția automată a metafazelor, cariotipare și FISH”. În detaliu, suma fost atinsă prin contribuțiile oferite de Irene, prin părinții săi, Arhid. Mihail Bucă și Daniela Constantin, în valoare de 42.000 de euro, Fundația UTI cu 10.000 de euro, Asociația Liga Legendelor cu 44.000, Parohia Ortodoxă „Sf. Ioan Casian” din San Antonio, Texas, cu 13.500 de dolari, Repatriot, prin Fundația Romanian Business Leaders cu 2.450 de dolari. Acestora li s-au alăturat Apa Nova, cu 40.000 de euro și Societatea Română de Hematologie, cu 15.000 Euro.
La acest demers s-a alăturat în forță comunitatea „La primul bebe”, pentru că leucemia afectează atât adulți, cât și copii. Astfel că a fost demarată o campanie, #10anideprecizie, în urma căreia s-au strâns aproape 460.000 de euro necesari achiziționării kiturilor de analiză moleculară pentru următorii 10 ani. Leucemia afectează un număr mare de copii, numai în Clinica de Pediatrie de la Fundeni se efectuează peste 6000 de internări pe an pentru copiii cu afecțiuni maligne și non-maligne.
„Un copil cu un astfel de diagnostic nu intră în spital o singură dată, ci revine. Unii revin de câteva ori, alții stau câteva luni, alții intră și ies vreme de ani de zile. La Fundeni există unul dintre cele mai performante Laboratoare de analize la care o țară întreagă trimite probe spre a fi analizate. În acest laborator începe totul pentru viitorul pacient. Aici medicii află cu ce se luptă și pot apoi să construiască planul de tratament personalizat” spune Atena Boca, fondatoarea comunității „La primul bebe”.