Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, declară că denunțătorii nu rămân cu banii, așa cum greșit au înțeles unele persoane. Kovesi critică și gradul scăzut de recuperare a prejudiciilor, dar salută faptul că ANAF s-a dovedit sensibilă la acest subiect.
Denunțătorii din dosarele Direcției Naționale Anticorupție nu rămân cu banii, precizează procurorul-șef Laura Codruța Kovesi, într-un interviu acordat Agerpres: “Întotdeauna la infracțiunile de dare de mită, trafic de influență sau luare de mită, sumele care au fost oferite cu titlu de mită se confiscă. Probabil că acest lucru nu este întotdeauna clar înțeles, însă cei care fac astfel de denunțuri nu rămân cu banii dacă se face o investigație pentru faptele respective”. Kovesi mai spune că dosarele deschise în baza unor denunțuri nu sunt, oricum, foarte multe, cam 30 în acest an. Singura facilitate pe care o obțin persoanele care colaborează cu anchetatorii este aceea că beneficiază de reducerea pedepsei la jumătate, arată șefa DNA.
Nici ascunderea banilor în societăți de tip off-shore nu mai rentează pentru infractori. Astfel, precizează Kovesi, DNA a cerut, doar în acest an, formarea a 60 de comisii rogatorii cu autoritățile din alte state, pentru documentarea unor infracțiuni și identificarea banilor proveniți din comiterea acestora.
Ea salută faptul că ANAF “a fost sensibilă” la declarațiile legate de nerecuperarea prejudiciilor din dosarele penale. “Este important, totuși, că instituțiile statului au început un dialog, chiar dacă provocat de DNA, dar cel mai important este să se găsească și măsuri. Ministerul Justiției a susținut și susține că este necesară înființarea unei noi agenții. Da, poate este necesară, nu contest acest lucru, dar cred că mult mai important este ca, pe lângă înființarea unei agenții noi să fie rezolvate și celelalte impedimente semnalate în comunicatul ANAF. Este important ca acele două instituții să găsească o soluție comună și să înceapă efectiv executarea acestor sume. Noi am tras și în cursul anului trecut un semnal de alarmă, și cu ocazia prezentării raportului de activitate. Iată că a trecut aproape un an și nu s-a rezolvat în niciun fel această problemă”, a declarat Kovesi.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
DNA nu blochează fondurile europene
Referitor la acuzațiile că acțiunile DNA duc la blocarea accesării de fonduri europene, Laura Codruța Kovesi spune.“Este total falsă această acuzație. Pot să vă zic că, în prezent, procurorii din DNA au înregistrat în primele nouă luni ale anului în jur de 800 de dosare cu fonduri europene. Marea majoritate a sesizărilor sunt venite de la instituții ale statului care au atribuții de control pe aceste fonduri, în principal Corpurile de control ale diferitelor ministere. Sunt foarte multe sesizări venite și de la persoane fizice, peste 450 de dosare cu acest obiect au fost soluționate doar în nouă luni de procurorii DNA. Am observat că de foarte multe ori aceste sesizări vizează doar anumite vicii de procedură care nu întotdeauna atrag și o răspundere de natură penală. Deci, nu orice viciu într-o procedură cu fonduri europene este neapărat o infracțiune. Însă, de ce susțin că aceste acuzații sunt nefondate: noi nu anchetăm oportunitatea cheltuirii fondurilor europene, noi anchetăm anumite infracțiuni legate de folosirea fondurilor europene. Sunt situații în care, spre exemplu, se efectuează proceduri de achiziție publică cu fonduri europene în care anumite persoane, de obicei membri ai unor comisii care organizează licitații, spre exemplu, sunt implicați în fapte de natură penală. Noi investigăm doar acele persoane, fără a avea vreo legătură directă cu procedura în sine. Noi dacă spre exemplu facem investigație cu privire la o persoană care furnizează date despre licitația care urmează să aibă loc, putem investiga acea persoană, dar noi nu avem legătură mai departe cu ce se întâmplă în licitație. Fiecare minister, fiecare instituție publică poate să-și continue licitația, poate să refacă licitația, să respecte legea în ceea ce privește achiziția publică. Nu este problema DNA cum cheltuie ei banii, cum desfășoară licitația mai departe dacă în desfășurarea acelei licitații sau în modul în care se cheltuie banii din fonduri europene nu se comite o infracțiune de competența DNA”.