Șoferii în vârstă pot sta, deocamdată, liniștiți. Proiectul care le limitează permisul auto este "în aer"

Șoferii în vârstă pot sta, deocamdată, liniștiți. Proiectul care le limitează permisul auto este "în aer"

Sursa foto:Sstevenson/Dreamstime.com

scris 11 mar 2017

Șoferii care au împlinit vârsta de 70 de ani pot sta, deocamdată, liniștiți, fără teama că vor fi obligați să efectueze mai rapid un control medical pentru a primi dreptul de a mai conduce o mașină pe drumurile publice, așa cum parlamentarii se pregăteau să decidă.  Aceasta deoarece procedura legislativă pentru aprobarea proiectului a încetat după alegerile de anul trecut, fără a fi reintrodus în dezbatere.

Unul dintre inițiatorii proiectului a câștigat însă un nou mandat de parlamentar, având astfel posibilitatea ca, la un moment dat, să propună din nou controlul medical repetat pentru șoferii în vârstă.

În varianta pregătită spre aprobare anul trecut, șoferii care au împlinit vârsta de 70 de ani erau obligați să efectueze mai rapid un control medical pentru a primi dreptul de a mai conduce o mașină pe drumurile publice, permisul lor auto urmând astfel să aibă o valabilitate mai scurtă, de 1 an, și fiind prelungit ulterior cu câte 1 an, în funcție de rezultatul controlului. Astăzi, permisul lor auto este valabil 10 ani.

Proiectul stabilește astfel că, prin derogare de la regula actuală, valabilitatea administrativă a permiselor de conducere este de 1 an în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 70 de ani.

Permisul auto nu va mai fi eliberat decât celor care au absolvit la școală cel puțin 11 clase CITEȘTE ȘI Permisul auto nu va mai fi eliberat decât celor care au absolvit la școală cel puțin 11 clase

Limitarea valabilității este argumentată prin faptul că datele statistice indică numeroase accidente rutiere provocate de persoane care au atins vârsta de 70 de ani, din cauza înrăutățirii stării de sănătate care survine în intervalul celor 10 ani în care, astăzi, carnetul auto le este valabil.

Limitarea este astfel văzută ca o garanție a siguranței atât pentru șoferul în vârstă, dar și pentru celelalte persoane din trafic.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
soferi
batrani
masini
carnet
permis
auto