Testarea obligatorie a apei potabile îmbuteliate din comerț, nu doar la sursă și la 12 ore după îmbuteliere, ci obligatoriu și cu 3 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate, a fost respinsă, miercuri, de către plenul Senatului. Senatorii au fost de părere că autoritățile de sănătate publică nu dispun de resurse financiare și umane în acest scop.
Autorii proiectului arată că, în urma analizelor, au fost identificate, în apa îmbuteliatã aflată pe raftul magazinelor, niveluri depășite ale conținutului de bacterii sau de substanțe nocive.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Conform proiectului, autoritățile ar trebui să verifice și cauzele modificării compoziției apei, de exemplu, dacă ar fi materialul plastic în care a fost îmbuteliată, precum și condițiile de depozitare.
Guvernul s-a opus adoptării proiectului de lege, subliniind că nu este clar și practic
Guvernul apreciază că din proiect nu se înțelege care este momentul în care se impune efectuarea monitorizării respective, respectiv când există dovezi care atestă prezența în apă a unor substanțe sau microorganisme.
”Soluțiile juridice propuse de inițiatori nu conduc la rezolvarea problemei invocate. Astfel, realizarea unei monitorizări referitoare la calitatea apei potabile îmbuteliate cu 3 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate înscris pe etichetă nu este fezabilă, deoarece va crea un blocaj la nivelul autorităților județene de sănătate publică care nu vor avea la dispoziție resursele financiare și umane necesare pentru efectuarea monitorizării suplimentare a diverselor produse aflate pe piață la un moment dat, acestea având termene de valabilitate diferite”, arată Guvernul.
Senatorii din comisia de specialitate au recomandat plenului respingerea proiectului, arătând, la rândul lor, că realizarea unei astfel de monitorizări ar crea un blocaj la nivelul autorităților județene de sănătate publică, care nu dispun de resurse financiare și umane în acest scop.