ULTIMA ORĂ Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național

ULTIMA ORĂ Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 dec 2023

Ministerul Sănătății anunță că a declarat epidemie de rujeolă la nivel național.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

”Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”, anunță ministerul.

Vânzările de eșarfe tradiționale palestiniene au explodat CITEȘTE ȘI Vânzările de eșarfe tradiționale palestiniene au explodat

Sursa citată a precizat că, în acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.

De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

Rezultatele testării PISA 2022: Elevii din România au rezultate mai scăzute decât media celor din țările OCDE. Nimic bun la matematică, lectură, științe CITEȘTE ȘI Rezultatele testării PISA 2022: Elevii din România au rezultate mai scăzute decât media celor din țările OCDE. Nimic bun la matematică, lectură, științe

”Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani”, a mai transmis Ministerul Sănătății.

Potrivit instituției, recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare.

Rujeola (pojarul cum este cunoscută în limbaj popular) este o boală deosebit de contagioasă, care afectează mai ales copiii, fiind una dintre principalele cauze de deces în rândul acestora la nivel mondial. Aceasta se transmite prin strănut sau tuse și se estimează că 90% din persoanele neimunizate expuse la un individ bolnav pot contracta boala.

VIDEO Zone din Sectoarele 2 și 3 ale Capitalei, fără apă caldă și căldură CITEȘTE ȘI VIDEO Zone din Sectoarele 2 și 3 ale Capitalei, fără apă caldă și căldură

Mortalitatea este de 1-3 la o mie de cazuri, mai ridicată la copiii sub 5 ani și este determinată de complicațiile bolii.

Singura măsură eficientă pentru prevenirea îmbolnăvirii este vaccinarea.

Simptomele încep după o perioadă de incubație de 10-12 zile și se caracterizează prin febră, conjunctivită, inflamarea mucoasei nazale, tuse și bronșiolită. Aproape toate persoanele susceptibile infectate dezvoltă boala clinică.

viewscnt
Afla mai multe despre
rujeola
epidemie