VIDEO Antifrauda a lansat operațiunea "Xenon", în care verifică 200 de firme care importă autoturisme second hand

VIDEO Antifrauda a lansat operațiunea "Xenon", în care verifică 200 de firme care importă autoturisme second hand

Sursa foto: Profit.ro / Laszlo Raduly

Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mai 2016

Inspectorii Antifraudă au lansat operațiunea "Xenon", în care verifică 200 de firme care importă autoturisme second hand de pe piața comunitară și le revând în România persoanelor fizice, declarând TVA doar la profitul adăugat. Prejudiciul la buget a fost calculat la peste 200 de milioane lei, în condițiile în care achizițiile din perioada 2014-2015 s-au ridicat la 1 miliard de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Anul trecut, în România au fost înmatriculate circa 250.000 de autoturisme rulate, provenite din alte țări. Pe piața românească, între 2014 și 2015, un număr de 484 de firme implicate în achiziții intracomunitare de mașini second-hand.

Din numărul total al acestor firme, inspectorii Antifraudă au selectat 200 de societăți, considerate ca având un profil mare de risc, cu achiziții de 1 miliard de lei în acest interval.

Cele 200 de firme au declarat și plătit TVA de doar 2,1 milioane de lei, ceea ce a generat o pierdere la bugetul de stat de peste 200 de milioane de lei.

Timbrul de mediu pentru mașini va fi, din nou, modificat. Ministerul Mediului lucrează la un proiect pe care îl va prezenta Parlamentului CITEȘTE ȘI Timbrul de mediu pentru mașini va fi, din nou, modificat. Ministerul Mediului lucrează la un proiect pe care îl va prezenta Parlamentului

Cea mai des întâlnită metodă de prejudiciere a bugetului de stat în domeniul comerțului cu autoturisme rulate importate o reprezintă aplicarea TVA la marjă, arată Antifrauda.

Astfel, mașina este achiziționată de o firmă din România de la o companie din Uniunea Europeană în regim de scutire de TVA și revândută apoi către o persoană fizică din România, aplicând TVA doar la profitul declarat, adică la marjă, nu la toată suma.

Într-un astfel de caz, identificat recent de inspectorii Antifraudă, o firmă a cumpărat din Germania o mașină de teren cu 32.000 de euro, a adăugat un profit de 50 de euro, declarând și plătind TVA de doar 10 euro.

Alte metode de evaziune identificate în cadrul operațiunii Xenon sunt de tipul "missing trader" (firmă fantomă), în care compania nu declară nici achiziția, nici vânzarea, și frauda de tip "cross invoicing", care presupune utilizarea lanțului de tranzacționare cu firme fantomă pentru diminuarea obligațiilor de plată.

Proiect: O noua taxă pe carburant, după ce timbrul de mediu nu a reînnoit parcul auto CITEȘTE ȘI Proiect: O noua taxă pe carburant, după ce timbrul de mediu nu a reînnoit parcul auto

"Pe lângă prejudicierea bugetului de stat, frauda de TVA în piața auto second hand are ca efecte concurența neloială, scăderea comerțului cu mașini noi și îmbătrânirea parcului auto", arată Antifrauda.

La finalizarea operațiunii Xenon, în funcție de specificul fiecărui caz analizat unde au fost identificate probleme, firmele vor face fie obiectul unei inspecții fiscale amănunțite pe ultimii 5 ani, fie a unei sesizări penale pentru evaziune fiscală.

viewscnt
Afla mai multe despre
antifrauda
xenon
masini
second hand