VIDEO Nicușor Dan susține că nelegalitatea în emiterea documentațiilor a fost extrem de mare la nivelul PMB. ISC nu funcționează

VIDEO Nicușor Dan susține că nelegalitatea în emiterea documentațiilor a fost extrem de mare la nivelul PMB. ISC nu funcționează
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 ian 2023

Gradul de nelegalitate în emiterea documentațiilor - certificate sau autorizații de construire - a fost extrem de mare la nivelul Primăriei Municipiului București, iar Inspectoratul de Stat în Construcții este o instituție care nu funcționează, a declarat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Din păcate, la nivelul Primăriei Municipiului București, gradul de nelegalitate în emiterea documentațiilor, fie ele certificate, fie autorizații de construire, a fost extrem de mare. Ca dovadă acum, pe autorizațiile emise de administrația anterioară 50% din procese se finalizează cu anularea autorizației. Nu mai vorbesc de nelegalitatea în documentațiile de urbanism și vorbim de PUZ-urile de sector și toate celelalte PUZ-uri care au fost aprobate de administrația anterioară. Și pentru a avea un circuit, un flux de lucru, care să ne asigure că procedăm corect, ne-a luat vreo 20 de weekend-uri. Acum avem un proces corect, autorizațiile pe care le emitem sunt corecte, în acord cu reglementările de urbanism și perioada de soluționare a scăzut foarte mult", a afirmat edilul Capitalei, într-o conferință de presă.

Patru din cinci mașini noi vândute în Norvegia în 2022 au fost alimentate cu baterii CITEȘTE ȘI Patru din cinci mașini noi vândute în Norvegia în 2022 au fost alimentate cu baterii

Potrivit acestuia, majoritatea litigiilor aflate pe rol sunt pentru contestarea actelor emise de administrația anterioară, scrie Agerpres.

"Au fost multe persoane care au dat Primăria Generală în judecată și în general au pierdut, pentru că cele mai multe litigii sunt pe certificate de edificare, pe construcții nelegale, pe care nu le-am emis. (...) Toți oamenii ăștia au pierdut. Cu totul pe urbanism, Primăria are între 500 și 600 de procese, care s-au desfășurat în ultimii doi ani. Și pe imensa lor majoritate sunt pe contestarea actelor emise de administrația anterioară. Litigii pe obligarea noastră de a emite diverse acte care sunt de ordinul 50 - 60. (...) În acești doi ani de mandat am dat autorizații legale respectând regulamentul zonei construite protejate și am văzut (...) foarte, foarte multe intervenții, de ordinul a 200, care conservă și restaurează clădiri foarte interesante pe care le găsesc", a detaliat Nicușor Dan.

El a subliniat că este important ca în viitor să nu mai existe "această incertitudine la nivelul actelor pe care o autoritate publică le emite, pentru că nu poți să aduci investitori serioși în România în condițiile în care tu ai 6 PUZ-uri de sector nelegale".

Proprietar de hotel, găsit spânzurat într-o cameră CITEȘTE ȘI Proprietar de hotel, găsit spânzurat într-o cameră

"Deci autoritatea trebuie să-și regăsească caracteristicile de autoritate și una dintre ele este să emită acte legale pe care să te poți baza și a doua este să nu se sperie, cum se întâmpla. Aveam niște primari care erau viteji, așa, în fața presei și a opiniei publice, și în spate, în ședințele de lucru cu publicul, diverși dezvoltatori veneau și amenințau cu judecata funcționari publici, pe care nu îi apăra nimeni, și care emiteau fel de fel de acte. Asta nu se mai întâmplă. Adică am avut situații în care oameni pentru care începuse cercetarea penală au venit în Primărie și ne-au amenințat că ne dau în judecată și cer funcționarilor daune de sute de mii de euro, în condițiile în care ei erau cercetați penal. Deci lucrul ăsta nu se mai întâmplă", a transmis primarul general.

Întrebat despre situația blocului din "Primăverii", Nicușor Dan a arătat că "avem o instituție care nu funcționează - Inspectoratul de Stat în Construcții".

"Nu funcționează de ani de zile, și mai este și răuvoitoare, nu face nimic. Pe cazul Primăverii și pe multe alte situații, din păcate, o să ajungem să dialogăm cu această instituție prin instanță", a subliniat edilul.

Referitor la consolidarea clădirilor cu risc seismic, el a precizat că pe 12 ianuarie proiectul de buget va fi prezentat în dezbatere publică, buget care reflectă și proiectele angajate în acest domeniu.

"Și acolo să vedeți proiectele pe care ne angajăm să le finanțăm în cursul acestui an. Câștigul mare al acestui ultim an este că am făcut foarte multe expertize, adică am avut un acord cadru pe expertizarea clădirilor cu risc seismic și au fost expertizate, o să vedeți la momentul acela, de ordinul 100.000 de metri pătrați de clădiri pentru care sunt în risc seismic", a precizat Nicușor Dan.

viewscnt
Afla mai multe despre
nicușor dan
pmb