Filologul și profesorul Adrian Papahagi, prieten cu noul președinte încă din studenție, spune într-un interviu acordat News.ro că partea din populație care l-a sprijinit pe Nicușor Dan s-ar putea să se sature de conducerea unui joc politic în care din start s-au pus pe masă creșteri de taxe, fără să se insiste pe cheltuielile aberante ale statului.
O decizie referitoare la creșterea TVA de la 19 la 21% ar putea fi luată în octombrie, după o nouă evaluare a ECOFIN privind eficiența măsurilor fiscale luate până la acel moment, afirmă surse politice.
EcoFin va cere României să adopte o reformă fiscală și mai puternică, care să aducă venituri suplimentare la buget "semnificativ peste 1,7% din PIB" pe an, în contextul în care situația fiscală a țării s-a deteriorat mai tare decât se anticipa (deficitul în 2024 a fost de 9,3% față de ținta de 7,9% prevăzută în planul fiscal pe șapte ani), prevede un draft de decizie pregătit la nivelul EcoFin pentru data de 8 iulie, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Veniturile suplimentare din taxe ar trebui să fie însoțite de eficientizarea ANAF și a mecanismelor de colectare, precum și de un control riguros al cheltuielilor, inclusiv în ce privește cheltuielile cu salariile în sectorul public.
Președintele României, Nicușor Dan, și președintele PNL, Ilie Bolojan, au ajuns vineri la un acord care să deblocheze criza politică, iar Bolojan să fie desemnat premier și să poată începe formarea guvernului, susținut, cel puțin conform discuțiilor de până acum, de PSD, PNL, USR și UDMR. Potrivit surselor Profit.ro, Bolojan a acceptat solicitarea președintelui să nu fie majorată cota generală de TVA de la 19% la 21%, dar în schimb vor crește cotele reduse de TVA, în prezent la 5% și 9%.
Inspectorii din cadrul DGAF au finalizat verificãrile la o societate ce activeazã pe raza județului Constanța, descoperindu-se astfel cã a comercializat o cantitate semnificativã de panouri fotovoltaice fãrã a înregistra operațiunile în evidența financiar contabilã și fãrã a le declara la organul fiscal.
Pe fondul noilor valuri de tarife impuse de președintele american Donald Trump, tot mai multe companii recurg la ”ingineria tarifelor”, o practică legală prin care produsele sunt modificate strategic pentru a se încadra într-o altă categorie vamală, mai avantajoasă din punct de vedere fiscal, relatează CNBC.
Inspectorii Antifraudă au identificat un prejudiciu de 1,8 milioane de lei cauzat de o firmă din București activă în domeniul construcțiilor, anunță ANAF. Firma a înregistrat în sistemul electronic e-Factură 24 de facturi pentru bunuri și servicii, dar nu a îndeplinit obligațiile de declarare și plată a impozitelor și a TVA aferente.
EcoFin, consiliul miniștrilor responsabili de finanțe și economie din statele UE, vor aviza astăzi recomandarea din 4 iunie a Comisiei Europene de constatare că România, stat aflat în procedură de deficit excesiv, nu și-a respectat angajamentul din planul fiscal și nu a luat măsuri eficiente pentru reducerea deficitului bugetar conform obiectivului, arată documente ale CE.
Cele patru partide care vor să formeze coaliția de guvernare, PSD, PNL, USR și UDMR, au discutat în ultimele săptămâni un număr foarte mare de măsuri pentru reducerea cheltuielilor și creșterea taxelor, din care liderii partidelor sau guvernul care ar trebui să se formeze ar urma să aleagă măsuri pentru controlul deficitului bugetar în acest an.
Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Alin Andrieș a plecat astăzi către Bruxelles pentru a participa mâine, 20 iunie, la EcoFin, consiliul miniștrilor responsabili de economie și finanțe din statele membre UE, potrivit informațiilor Profit.ro. Chiar dacă politicienii au transmis în ultimele zile că România ar putea prezenta vineri la EcoFin un pachet de măsuri de ajustare bugetară, un astfel de pachet de măsuri ar putea fi prezentat în acest cadru oficial doar după adoptare prin ordonanță de urgență sau lege.