Conducerea ANAF a dispus realizarea unui control de către Direcția Generală de Integritate (DGI) în urma apariției informațiilor conform cărora patru inspectori ai ANAF ar fi ascuns nereguli găsite de ei în urma unor controale la grupul de firme Nordis. ANAF precizează că instituția nu a primit sesizări privind comportamentul profesional al acestor angajați și nici nu a primit documente din care să rezulte eventuala săvârșire a unor infracțiuni de către aceștia.
Patru inspectori de la Fisc ar putea fi puși sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea infractorului, după ce nu au luat niciun fel de măsuri față de grupul de firme Nordis, deși constataseră încă de acum trei ani că acolo sunt nereguli.
Rasirom, companie care funcționează în coordonarea Serviciului Român de Informații (SRI) și este responsabilă cu implementarea de infrastructuri critice și sisteme esențiale, ar putea finaliza până la sfârșitul acestui an e-Trezor pentru Ministerul Finanțelor, un sistem de plăți care să permită plăți cu cardul și aplicație de internet banking pentru clienții Trezoreriei, potrivit informațiilor Profit.ro. Mai multe dintre sistemele informatice critice ale Finanțelor, sunt dezvoltate de Rasirom.
Situația fiscală a României s-a deteriorat anul trecut, cu un deficit record după anul pandemiei, și un nivel al cheltuielilor rigide care s-a apropiat la 90% din venituri. Măsurile anunțate până acum pentru consolidarea fiscală par insuficiente, arată economiștii Băncii Comerciale Române. Ei se așteaptă ca partidele de guvernare să anunțe noi măsuri pentru creșterea veniturilor după alegerile prezidențiale, astfel încât să evite o posibilă scădere a ratingului suveran în toamnă.
Guvernul așteaptă încasări anuale de peste 1 miliard de lei din impozitul de 1% pe construcții pentru companii, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, reintrodus prin ordonanța-trenuleț adoptată în 2024, înainte de Revelion.
OMV Petrom, unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din România, prin centrala pe gaze de la Brazi, are de recuperat zeci de milioane de euro de la statul român, reprezentând costuri cu achiziția de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) aferente vânzărilor de curent electric la preț reglementat, prin mecanismul de achiziție centralizată (MACEE) derulat prin intermediul OPCOM, în vigoare până la 31 martie 2024.
Președintele Senatului României, Ilie Bolojan, a avut o întâlnire cu reprezentanții companiei Amazon, care au subiliniat nevoia de predictibilitate legislativă, în special în ceea ce privește modificările fiscale. Reprezentanții Amazon au solicitat evitarea deciziilor luate pe termen scurt fără consultarea mediului de afaceri și felixibilizarea Codului Muncii.
Entitățile publice și private care au cel puțin 50 de angajați sunt obligate să angajeze persoane cu dizabilități într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați, ceea ce în realitate nu se aplică decât prea puțin, inclusiv în instituțiile de stat.
OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România și din regiune, se așteaptă să achite “zeci de milioane de euro” în contul nou introdusei taxe pe stâlp.
Autoritatea Vamală Română, în cadrul Sistemului Național RO e-Sigiliu, a demarat monitorizarea în timp real a mijloacelor de transport cu ajutorul sigiliilor inteligente aplicate de către inspectorii vamali din cadrul echipelor mobile.