Guvernul a adoptat astăzi, într-o ședință organizată special în acest scop, proiectul de buget, construit cu un deficit de 7% din PIB în termeni cash, 134,6 miliarde lei, pe venituri care se ridică la 667,5 miliarde lei și cheltuieli prognozate la 802,2 miliarde lei, potrivit datelor publicate anterior de Ministerul Finanțelor și analizate de Profit.ro.
Guvernul se așteaptă la o creștere a veniturilor de taxa specială pe bănci, introdusă în 2024, după ce încasările au depășit estimările inițiale. Mai mult, bugetul pe 2025 prevede și o creștere a încasărilor din impozitul pe profit plătit de bănci.
Guvernul și-a propus să obțină de la Banca Națională a României o sumă în creștere de aproape patru ori față de cea din 2023 și cu aproape jumătate peste execuția preliminară de anul trecut. Ținta pare una ambițioasă, în contextul scăderii randamentelor globale și al încetinirii creșterii rezervelor valutare.
Comisia Europeană a decis să deschidă o procedură de infringement trimițând o scrisoare de punere în întârziere către România, Belgia, Bulgaria, Grecia, Spania, Lituania și Portugalia pentru că nu au comunicat CE măsurile de transpunere completă a Directivei UE 2022/542 în ceea ce privește cotele taxei pe valoarea adăugată, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Încasările din impozitarea microîntreprinderilor sunt estimate de către Guvern să scadă cu 34% în acest an, de la 3,48 miliarde lei în 2024 la 2,3 miliarde lei în 2025, potrivit datelor analizate de către Profit.ro. În 2026, impozitul plătit de micro va coborî din nou, la 1,49 miliarde lei. Această evoluție este determinată de restricțiile introduse de către autorități la regimul microîntreprinderilor, cel mai recent prin ordonanța trenuleț din decembrie.
Guvernul așteaptă o sumă substanțial mai mare în acest an din impozitul achitat de cei care încasează dividende, având în vedere că pentru sumele distribuite ca dividende după data de 1 ianuarie 2025, impozitul este de 10%, față de 8% anterior. Pe finalul anului trecut, însă, firmele s-au grăbit să distribuie dividende (posibil pentru primele trei trimestre din 2024), pe cotă de 8%.
Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență anul trecut a fost de 7.274, în creștere cu 9,38% față de 2023, când au fost înregistrate 6.650 de insolvențe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Guvernul a încasat anul trecut 11,24 milioane de lei din taxa pe lux, un impozit special care se aplică pentru casele și mașinile cu valoare mare, iar pentru anul 2025 vizează să încaseze cu 16,7% mai mult, respectiv 13,1 milioane de lei. Pentru anul următor, taxa pe lux ar trebui să aducă 13,5 milioane lei, în 2027 este planificat 13,86 milioane lei, iar în 2028 suma de 14,2 miloane lei.
Guvernul intenționează să își mandateze reprezentanții în adunările generală a acționarilor (AGA ) sau în consiliile de administrație (CA), după caz, la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, cel puțin până în 2028, să aprobe preluarea la buget, sub formă de dividende, a minimum 90% - în loc de 50% - din profitul net. Pentru acest an sunt prevăzute venituri din dividende de 8 miliarde lei, la fel ca anul trecut.
Asta pentru că suprataxa, denumită contribuție la Fondul de Tranziție Energetică, va trebui să dispară doar după publicarea în Monitorul Oficial a motivării deciziei Curții Constituționale (CCR), care nu a survenit încă.