Autoritatea Vamală Română, în cadrul Sistemului Național RO e-Sigiliu, a demarat monitorizarea în timp real a mijloacelor de transport cu ajutorul sigiliilor inteligente aplicate de către inspectorii vamali din cadrul echipelor mobile.
Daniel Dines, CEO și fondator al UiPath, a anunțat în decembrie începutul "Actului II al UiPath", o nouă platformă de automatizare a proceselor pentru firme.
Rompetrol Rafinare a reușit să învingă în instanță Agenția Națională de Administrare Fiscală - Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, judecătorii obligând Fiscul să ridice un sechestru asigurator instituit asupra bunurilor companiei.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a afirmat că se aștepta la critici după ce a prezentat bugetul, din cauza înghețării pensiilor, salariilor și a cuantumului tuturor prestațiilor sociale, dar afirmă că toate acestea vor fi plătite. ”România nu are probleme de incapacitate de plată”, a transmis ministrul.
Guvernul a bugetat banii necesari achitării datoriilor către furnizorii de electricitate și gaze făcute ca urmare a efectuării cu întârziere a plăților compensatorii în baza schemei de plafonare a prețurilor, a declarat ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, care a adăugat că, deși nu este încă gata, viitoarea schemă va proteja consumatorii vulnerabili.
Ministerul Finanțelor va pregăti "în cel mai scurt timp" modificări în ce privește "legislația privind falimentul, legislația privind incapacitatea de plată", astfel încât unele firme să nu se mai ascundă de plata datoriile restante către ANAF, iar statul să rămână fără posibilitatea de a executa silit bunuri în contul acestor datorii, a declarat ministrul Finanțelor, Barna Tanczos. Actualizarea legislației specifice insolvenței este prevăzută în planul fiscal pe șapte ani cu Comisia Europeană, unde sunt stabilite termene precise pentru această măsură și Finanțele arată că din analiza instituției, aproximativ 30% din decalajul fiscal la TVA (GAP-ul de TVA) este indus de insolvențe.
Guvernul așteaptă încasări de peste 1 miliard de lei din impozitul pe construcții pentru companii, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, reintrodus prin ordonanța-trenuleț adoptată în 2024, înainte de Revelion.
Deficitul bugetar s-ar putea situa anul acesta la 7,7% din PIB, peste ținta de deficit de 7% din PIB din proiectul de buget adoptat de către Guvern, atrage atenția Consiliul Fiscal (CF) într-o opinie privind construcția bugetară (practică obișnuită a instituției). CF afirmă că nu poate lua în considerare veniturile ipotetice având drept sursă îmbunătățirea colectării de către ANAF, astfel că estimează venituri inferioare cu circa 9,7 miliarde de lei, reprezentând circa 0,5% din PIB, față de țintele asumate în proiectul de buget. CF identifică un necesar suplimentar de alocări la nivelul cheltuielilor cu bunuri și servicii și cu dobânzile în cuantum de cel puțin 4,5 miliarde de lei, reprezentând circa 0,2% din PIB. Totodată, există riscuri suplimentare cu privire la încadrarea în nivelurile proiectate pentru cheltuielile de personal și cele de asistență socială.
ANAF a colectat în ianuarie, în contextul în care proiectul de buget nu a fost încă adoptat, 44,7 miliarde lei, în creștere cu 7,5% față de anul trecut, a declarat în deschiderea ședinței de Guvern premierul Marcel Ciolacu, afirmând că informația primită de la ministrul Finanțelor este o "veste bună". Premierul nu a furnizat informații despre obiectivele ANAF pentru acest an, în care veniturile totale ale bugetului statului (nu doar cele de la ANAF) sunt prevăzute să crească cu 16,2%.
Ministrul Finanțelor anunță că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are ”în vizor” inclusiv tranzacțiile online și pe cele care ies ”din sfera clasică bancară”, adăugând că urmează ca domeniul plăților făcute pe platforme de socializare să fie curând reglementat.