Discuțiile din Guvern - deocamdată la nivel teoretic - de a majora TVA măcar cu două procente, de la 19% la 21%, dar și cota din industria alimentară, acum de 9%, nu i-a surprins pe producătorii din domeniu.
Procurorii DNA au reținut și solicită arestarea preventivă a unui inspector din cadrul Direcției Generale Antifraudă a ANAF și a unei femei, administrator de firmă. Inspectorul din cadru ANAF e acuzat de trafic de influență, fiind suspectat că a cerut și primit mii de euro în schimbul promisiunii de a interveni în așa fel încât unele firme care activează în domeniul transportului în sistem ridesharing să nu fie controlate sau chiar de a bloca o sesizare penală în urma unui control al ANAF. Femeia care i-ar fi dat banii este și ea inculpată, pentru cumpărare de influență în formă continuată.
Președintele Nicușor Dan a afirmat, întrebat dacă elimină varianta de majorare a TVA, fie că este vorba despre TVA la 21%, fie despre aliminarea acelor cote de TVA mai nici 5-9%, că el crede că nu se pune problema eliminării cotei de 9% pentru alimentele de bază. „Eu încerc să nu se ia în calcul nici măcar mărirea TVA de la 19 la 21%”, a punctat Dan.
Președintele Nicușor Dan s-a întâlnit, seara, cu reprezentanții tehnici ai principalelor asociații de business din România, urmând ca săptămâna viitoare să aibă o întâlnire cu șefii acestor organizații, spun surse din business pentru Profit.ro.
România nu a trimis Comisiei Europene (CE) Raportul Anual de Progres privind reducerea deficitului bugetar, pe care trebuia să îl trimită până la data de 30 aprilie ca parte a implementării planului fiscal pe 7 ani, a transmis Comisia Europeană pentru Profit.ro.
Președintele Nicușor Dan se întâlnește cu ministrul Finanțelor Tanczos Barna și cu ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș pentru a analiza situația deficitului bugetar. Noul președinte a declarat, după ceremonia de învestire de la CCR, că „discuțiile pentru bugetul pe 2025 și 2026 pornesc de la premisa de a nu crește taxele.” El a precizat că o țintă realist-optimistă pentru deficitul bugetar pe anul 2025 este de 7,5% din Produsul Intern Brut (PIB).
Reforma fiscală este un angajament ferm pe care România și l-a asumat în raport cu Comisia Europeană, încă din 2021 prin PNRR și ulterior și prin planul fiscal pe 7 ani, impactul veniturilor suplimentare care trebuie aduse la buget fiind de 1,7% din PIB pentru un an întreg (1,3% din PIB pentru 2025), a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, într-o conferință de presă. Cu ce impozite și taxe se va obține acest impact este o decizie a noii coaliții de guvernare și a noului Guvern, dar angajamentul privind rerforma fiscală a fost reiterat de către CE și "chiar a fost primul subiect pe care Comisia Europeană l-a ridicat pe ordinea de zi", a spus Boloș, avertizând că nerespectarea angajamentului ridică riscuri în ce privește fondurile europene pentru România.
Președintele ales, Nicușor Dan, spune că nu se pune problema constituirii unui nou guvern ”mâine, poimâine” și că tot ceea ce se vehiculează în spațiul public despre formarea noului Executiv nu are vreun suport.
Datoria statului a urcat la 990,84 miliarde de lei, potrivit celor mai recente date disponibile, analizate de Profit.ro, comparativ cu 963,94 miliarde lei în decembrie.
Noul Guvern are în față perspectiva de a ajunge la un deficit bugetar de 162,8 miliarde lei, 8,6% din PIB (în termeni ESA, standardul UE), cu peste 30 de miliarde de lei deasupra țintei de 7% din PIB (ESA), echivalentul a 132,5 miliarde lei, conform calculelor Profit.ro.