Asta pentru că suprataxa, denumită contribuție la Fondul de Tranziție Energetică, va trebui să dispară doar după publicarea în Monitorul Oficial a motivării deciziei Curții Constituționale (CCR), care nu a survenit încă.
Politica fiscală pe termen mediu a Guvernului vizează consolidarea finanțelor statului, implementarea de măsuri din programul de guvernare, în limita spațiului fiscal-bugetar disponibil, precum și modificări în ce privește taxarea, potrivit Ministerului Finanțelor. Printre acestea se numără reformarea politicii fiscale în privința impozitului pe dividende, cu obiectivul de a permite angajatorilor sa distribuie o parte din dividende sub forma de acțiuni către angajați, simplificarea stimulentului fiscal pentru cercetare–dezvoltare, trecerea la impozitarea proprietății în funcție de valoare, reducerea etapizată a taxelor și impozitelor pe muncă, precum și sprijinirea angajării tinerilor și vârstnicilor.
Veniturile pierdute la buget din acordarea de către stat de scutiri fiscale, cote reduse de taxare și facilități, se vor ridica anul acesta la 75,88 miliarde lei, reprezentând 4% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, analizate de Profit.ro. Variația este una redusă față de anul 2024, când s-au ridicat la 71,5 miliarde lei, dar cu o pondere mai mare în PIB, de 4,1%. Cotele preferențiale sau facilitățile sunt aduse tot mai des în discuție în ultimii ani ca soluție pentru a stabiliza bugetul statului.
Ministerul Energiei va primi în 2025 un buget mai ridicat cu 161%, Transporturile o alocare în creștere cu 19,7%, Educația cu 9,9%, Sănătatea cu 35%, Ministerul Apărării Naționale va avea cu 10,2% mai mulți bani, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va înregistra o creștere de 38%, prevede proiectul de buget pentru 2025, publicat acum de către Ministerul Finanțelor. Profit.ro a anunțat încă din ziua anterioară alocările pe ministere.
Pentru anul 2025, totalul veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat sunt estimate la 155,1 miliarde lei, în creștere cu 20 miliarde lei. Veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale vor fi diminuate cu 21,9 miliarde lei aferentă Pilonului II de pensii, contribuțiile totale la acesta crescând cu 4 miliarde lei, inclusiv în urma revenirii la obligativitatea contribuției pentru lucrătorii din construcții și agricultură.
Proiectul de buget este construit cu un deficit de 7,04% din PIB în termeni cash, 134,6 miliarde lei, pe venituri care se ridică la 667,5 miliarde lei și cheltuieli prognozate la 802,17 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor și analizate de Profit.ro.
Guvernul a prevăzut în proiectul de buget o anvelopă de 2 miliarde de lei pentru acordarea unui ajutor one-off (o singură dată) pensionarilor cu venituri mici, au declarat în cursul acestei seri premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Barna Tanczos. Declarațiile celor doi confirmă știrea Profit.ro din prima parte a zilei referitor la alocarea sumei de 2 miliarde de lei pentru plata unui ajutor pensionarilor cu venituri mici.
Guvernul a prevăzut în bugetul pentru anul acesta suma de 2 miliarde de lei pentru acordarea unui ajutor one-off (o singură dată) pensionarilor cu venituri mici, potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro. O decizie asupra momentului acordării acestui ajutor și asupra pragului de venit sub care pensionarul va primi banii, 3.000 de lei sau un prag mai jos, va fi luată ulterior adoptării bugetului, au declarat sursele Profit.ro.
România a încasat în 2024 fonduri UE nerambursabile de 7,18 miliarde euro, potrivit datelor privind fluxurile financiare cu Uniunea Europeană (UE) analizate de Profit.ro.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune cât câștigă la Primărie, arătând că are cel mai mare salariu din instituție.