OMV Petrom, unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din România, prin centrala pe gaze de la Brazi, are de recuperat zeci de milioane de euro de la statul român, reprezentând costuri cu achiziția de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) aferente vânzărilor de curent electric la preț reglementat, prin mecanismul de achiziție centralizată (MACEE) derulat prin intermediul OPCOM, în vigoare până la 31 martie 2024.
Președintele Senatului României, Ilie Bolojan, a avut o întâlnire cu reprezentanții companiei Amazon, care au subiliniat nevoia de predictibilitate legislativă, în special în ceea ce privește modificările fiscale. Reprezentanții Amazon au solicitat evitarea deciziilor luate pe termen scurt fără consultarea mediului de afaceri și felixibilizarea Codului Muncii.
Entitățile publice și private care au cel puțin 50 de angajați sunt obligate să angajeze persoane cu dizabilități într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați, ceea ce în realitate nu se aplică decât prea puțin, inclusiv în instituțiile de stat.
OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România și din regiune, se așteaptă să achite “zeci de milioane de euro” în contul nou introdusei taxe pe stâlp.
Autoritatea Vamală Română, în cadrul Sistemului Național RO e-Sigiliu, a demarat monitorizarea în timp real a mijloacelor de transport cu ajutorul sigiliilor inteligente aplicate de către inspectorii vamali din cadrul echipelor mobile.
Daniel Dines, CEO și fondator al UiPath, a anunțat în decembrie începutul "Actului II al UiPath", o nouă platformă de automatizare a proceselor pentru firme.
Rompetrol Rafinare a reușit să învingă în instanță Agenția Națională de Administrare Fiscală - Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, judecătorii obligând Fiscul să ridice un sechestru asigurator instituit asupra bunurilor companiei.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a afirmat că se aștepta la critici după ce a prezentat bugetul, din cauza înghețării pensiilor, salariilor și a cuantumului tuturor prestațiilor sociale, dar afirmă că toate acestea vor fi plătite. ”România nu are probleme de incapacitate de plată”, a transmis ministrul.
Guvernul a bugetat banii necesari achitării datoriilor către furnizorii de electricitate și gaze făcute ca urmare a efectuării cu întârziere a plăților compensatorii în baza schemei de plafonare a prețurilor, a declarat ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, care a adăugat că, deși nu este încă gata, viitoarea schemă va proteja consumatorii vulnerabili.
Ministerul Finanțelor va pregăti "în cel mai scurt timp" modificări în ce privește "legislația privind falimentul, legislația privind incapacitatea de plată", astfel încât unele firme să nu se mai ascundă de plata datoriile restante către ANAF, iar statul să rămână fără posibilitatea de a executa silit bunuri în contul acestor datorii, a declarat ministrul Finanțelor, Barna Tanczos. Actualizarea legislației specifice insolvenței este prevăzută în planul fiscal pe șapte ani cu Comisia Europeană, unde sunt stabilite termene precise pentru această măsură și Finanțele arată că din analiza instituției, aproximativ 30% din decalajul fiscal la TVA (GAP-ul de TVA) este indus de insolvențe.