Guvernul așteaptă încasări de peste 1 miliard de lei din impozitul pe construcții pentru companii, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, reintrodus prin ordonanța-trenuleț adoptată în 2024, înainte de Revelion.
Deficitul bugetar s-ar putea situa anul acesta la 7,7% din PIB, peste ținta de deficit de 7% din PIB din proiectul de buget adoptat de către Guvern, atrage atenția Consiliul Fiscal (CF) într-o opinie privind construcția bugetară (practică obișnuită a instituției). CF afirmă că nu poate lua în considerare veniturile ipotetice având drept sursă îmbunătățirea colectării de către ANAF, astfel că estimează venituri inferioare cu circa 9,7 miliarde de lei, reprezentând circa 0,5% din PIB, față de țintele asumate în proiectul de buget. CF identifică un necesar suplimentar de alocări la nivelul cheltuielilor cu bunuri și servicii și cu dobânzile în cuantum de cel puțin 4,5 miliarde de lei, reprezentând circa 0,2% din PIB. Totodată, există riscuri suplimentare cu privire la încadrarea în nivelurile proiectate pentru cheltuielile de personal și cele de asistență socială.
ANAF a colectat în ianuarie, în contextul în care proiectul de buget nu a fost încă adoptat, 44,7 miliarde lei, în creștere cu 7,5% față de anul trecut, a declarat în deschiderea ședinței de Guvern premierul Marcel Ciolacu, afirmând că informația primită de la ministrul Finanțelor este o "veste bună". Premierul nu a furnizat informații despre obiectivele ANAF pentru acest an, în care veniturile totale ale bugetului statului (nu doar cele de la ANAF) sunt prevăzute să crească cu 16,2%.
Ministrul Finanțelor anunță că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are ”în vizor” inclusiv tranzacțiile online și pe cele care ies ”din sfera clasică bancară”, adăugând că urmează ca domeniul plăților făcute pe platforme de socializare să fie curând reglementat.
Guvernul a adoptat astăzi, într-o ședință organizată special în acest scop, proiectul de buget, construit cu un deficit de 7% din PIB în termeni cash, 134,6 miliarde lei, pe venituri care se ridică la 667,5 miliarde lei și cheltuieli prognozate la 802,2 miliarde lei, potrivit datelor publicate anterior de Ministerul Finanțelor și analizate de Profit.ro.
Guvernul se așteaptă la o creștere a veniturilor de taxa specială pe bănci, introdusă în 2024, după ce încasările au depășit estimările inițiale. Mai mult, bugetul pe 2025 prevede și o creștere a încasărilor din impozitul pe profit plătit de bănci.
Guvernul și-a propus să obțină de la Banca Națională a României o sumă în creștere de aproape patru ori față de cea din 2023 și cu aproape jumătate peste execuția preliminară de anul trecut. Ținta pare una ambițioasă, în contextul scăderii randamentelor globale și al încetinirii creșterii rezervelor valutare.
Comisia Europeană a decis să deschidă o procedură de infringement trimițând o scrisoare de punere în întârziere către România, Belgia, Bulgaria, Grecia, Spania, Lituania și Portugalia pentru că nu au comunicat CE măsurile de transpunere completă a Directivei UE 2022/542 în ceea ce privește cotele taxei pe valoarea adăugată, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Încasările din impozitarea microîntreprinderilor sunt estimate de către Guvern să scadă cu 34% în acest an, de la 3,48 miliarde lei în 2024 la 2,3 miliarde lei în 2025, potrivit datelor analizate de către Profit.ro. În 2026, impozitul plătit de micro va coborî din nou, la 1,49 miliarde lei. Această evoluție este determinată de restricțiile introduse de către autorități la regimul microîntreprinderilor, cel mai recent prin ordonanța trenuleț din decembrie.
Guvernul așteaptă o sumă substanțial mai mare în acest an din impozitul achitat de cei care încasează dividende, având în vedere că pentru sumele distribuite ca dividende după data de 1 ianuarie 2025, impozitul este de 10%, față de 8% anterior. Pe finalul anului trecut, însă, firmele s-au grăbit să distribuie dividende (posibil pentru primele trei trimestre din 2024), pe cotă de 8%.