Impozitarea autovehiculelor va fi total diferită de taxa de poluare a Guvernului Tăriceanu.
România, Lituania, Bulgaria și Polonia au avut în perioada ianuarie 2015 - ianuarie 2025 cea mai mare rată medie anuală de creștere a salariului minim din UE, informează Euronews.
Anul 2025 a adus deja mai multe noutăți de ordin legislativ, pornind de la creșterea impozitului pe dividende și reducerea pragului maxim până la care microfirmele pot aplica pentru impozit pe venit și până la reintroducerea "taxei pe stâlp".
Daniel Funeriu, fost ministru al Educației în Guvernul Boc și actual candidat independent la alegerile prezidențiale din acest an, are prima reacție din mediul politic la mesajul de stabilitate fiscală transmis ieri de Dan Șucu, președintele Confederației Concordia, admițând că România are nevoie de un sistem fiscal predictibil și sustenabil și susținând că el va fi un președinte pro-business.
Numărul cererilor de plată din PNRR ar urma să fie redus de la opt în prezent la șase, prin comasarea cererilor 5-8 în doar două astfel de cereri, dar cu menținerea numărului de jaloane, cele mai dificile sau cu risc de neimplementare, urmând să fie împinse cât mai mult spre termenul limită de 31 august 2026, astfel încât să existe maxim de timp pentru a încerca rezolvarea lor, a declarat într-un interviu pentru Profit.ro ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.
Lista completă a cheltuielilor medii lunare ale unei gospodării.
Guvernul a mai introdus o taxă auto, transformată ulterior în timbru de mediu, în Guvernul Tăriceanu, pe care a fost însă obligată ulterior, de Curtea Europeană de Justiție, să o restituie integral șoferilor, chiar și după ce forma taxei a fost schimbată de guverne de trei ori. Impactul bugetar pentru restituirea tuturor acestor taxe a fost de 6,5 miliarde lei.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a anunțat după ședința de Guvern că salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, va fi actualizat anual în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii, el precizând că este mecanismul de calcul european, care va fi aplicat și în România.
Delegația Fondului Monetar Internațional prezentă în aceste zile la București nu a cerut României măsuri drastice, majorări de taxe sau măsuri de austeritate, a afirmat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, care s-a întâlnit cu noul șef al misiunii FMI în România, Joong Shik Kang.
Cota unică a adus beneficii economice, beneficii în ce privește colectarea de venituri la bugetul statului și a sprijinit formarea în România a unei clase de mijloc, afirmă experți ai Academiei de Studii Economice (ASE) în cadrul studiului "Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergență și sustenabilitate fiscal-bugetară", realizat la solicitarea Concordia. Potrivit reprezentanților Concordia, există în prezent, în contextul reformei fiscale pe care România trebuie să o implementeze ca parte a PNRR și a planului fiscal, pericolul renunțării la cota unică și înlocuirea acesteia cu un sistem de impozitare progresivă.