Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul adoptă în ședință mecanismul de actualizare a salariului minim, în funcție de rata inflației și de productivitatea muncii, el precizând că este un mecanism de calcul european, asumat prin PNRR.
Tranzacția prin care Vodafone România intenționează să preia Telekom Romania Mobile Communications, iar Digi va prelua anumite active ale aceleiași companii poate fi aprobată chiar în primul semestru 2025, după ce va fi clarificat cum urmează să fie împărțite activele, respectiv spectrul, rețelele și clienții, spune președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat că proprietarii de terenuri și imobile nu vor mai trebui să plătească taxe pentru eliberarea extraselor de carte funciară. ”Astăzi, această taxă este de 20 și 25 de lei, și se adună anual aproape 60 de milioane de lei de la cetățeni. Eliminăm această taxă. Acest serviciu va fi gratuit pentru proprietarii terenurilor și imobilelor”, a afirmat Cseke.
„Anul trecut, cheltuielile bugetare cu salariile au crescut cu 23%. Anul acesta cresc din nou. Vă mai aduceți aminte 2010? Un guvern slab, care neputând să-și diminueze cheltuielile la nivelul veniturilor, a hotărât peste noapte ca TVA să crească de la 19% la 24% în momentul în care lucrurile mergeau groaznic în economie. Rezultatul? Firme închise. Niște criminali economici. Se poate întâmpla asta din nou? Mâine” Avem obligația să luptăm? Acum”, a spus joi Dan Șucu, președintele Confederației Concordia la lansarea studiului „Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergență și sustenabilitate fiscal-bugetară”, realizat de experți, cadre didactice din cadrul Academiei de Studii Economice din București la solicitarea Concordia.
Parlamentul a votat Proiectul Legii bugetului de stat și Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025.
Conducerea ANAF a dispus realizarea unui control de către Direcția Generală de Integritate (DGI) în urma apariției informațiilor conform cărora patru inspectori ai ANAF ar fi ascuns nereguli găsite de ei în urma unor controale la grupul de firme Nordis. ANAF precizează că instituția nu a primit sesizări privind comportamentul profesional al acestor angajați și nici nu a primit documente din care să rezulte eventuala săvârșire a unor infracțiuni de către aceștia.
Patru inspectori de la Fisc ar putea fi puși sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea infractorului, după ce nu au luat niciun fel de măsuri față de grupul de firme Nordis, deși constataseră încă de acum trei ani că acolo sunt nereguli.
Rasirom, companie care funcționează în coordonarea Serviciului Român de Informații (SRI) și este responsabilă cu implementarea de infrastructuri critice și sisteme esențiale, ar putea finaliza până la sfârșitul acestui an e-Trezor pentru Ministerul Finanțelor, un sistem de plăți care să permită plăți cu cardul și aplicație de internet banking pentru clienții Trezoreriei, potrivit informațiilor Profit.ro. Mai multe dintre sistemele informatice critice ale Finanțelor, sunt dezvoltate de Rasirom.
Situația fiscală a României s-a deteriorat anul trecut, cu un deficit record după anul pandemiei, și un nivel al cheltuielilor rigide care s-a apropiat la 90% din venituri. Măsurile anunțate până acum pentru consolidarea fiscală par insuficiente, arată economiștii Băncii Comerciale Române. Ei se așteaptă ca partidele de guvernare să anunțe noi măsuri pentru creșterea veniturilor după alegerile prezidențiale, astfel încât să evite o posibilă scădere a ratingului suveran în toamnă.
Guvernul așteaptă încasări anuale de peste 1 miliard de lei din impozitul de 1% pe construcții pentru companii, denumit colocvial ″taxa de stâlp″, reintrodus prin ordonanța-trenuleț adoptată în 2024, înainte de Revelion.