ANAF a colectat în august cu 1,5 miliarde lei peste program și are la opt luni un plus de 3,66 miliarde de lei față de planul de colectare trasat de Finanțe

ANAF a colectat în august cu 1,5 miliarde lei peste program și are la opt luni un plus de 3,66 miliarde de lei față de planul de colectare trasat de Finanțe
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 13 sep 2024

ANAF a colectat în luna august 36,11 miliarde lei, cu 1,49 miliarde de lei mai mult decât avea trasat de către Ministerul Finanțelor în programul lunar de colectare, astfel că pentru primele opt luni a ajuns la venituri aduse la buget de 300,06 miliarde lei, cu 3,59 miliarde lei mai mult decât avea stabilit în program. Chiar dacă ANAF a colectat bine în august, aceasta rămâne una dintre lunile cu venituri mici la Fisc, astfel că nu a încetinit semnificativ creșterea deficitului bugetar la 4,53% pentru primele opt luni, date anunțate de către Profit.ro.

Media lunară în planul de coelctare, trasat încă de la începutul anului de către Finanțe, este de 39,7 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

"Digitalizarea ANAF pune pe masă rezultate: la finalul lunii augustam depășit pragul de 300 miliarde lei venituri bugetare nete. Vorbim de o creștere de aproape 50 miliarde lei comparativ cu anul trecut, gradul de realizare a programului de încasări fiind la 104% pe luna august. Numai la TVA avem o creștere de aproape 10 miliarde lei, apropo de valul de discuții pe această temă. Eu am spus-o de la bun început: extinderea serviciilor digitale și asigurarea interoperabilității sistemelor IT vor contribui la creșterea conformării, precum și la îmbunătățirea eficienței organizaționale a ANAF. Pachetul dedicat colectării masive de date, prin implementarea sistemelor SAF-T, e-Factura, e-Transport, interconectarea caselor de marcat, precum și interoperabilitatea bazelor de date, au dus la furnizarea de date fiscale consistente către sistemul de analiză de risc, activitate care se traduce prin reducerea evaziunii fiscale și creșterea veniturilor colectate. Sigur că sunt și critici, unele justificate, altele de fațadă. Unora nu le convine ca ANAF să se bage în treaba lor și știu să își facă vocea auzită. Noi rămânem însă deschiși la orice observații și încercăm să ne îmbunătățim sistemele prin dialog și cooperare cu mediul de afaceri. Cert este că măsurile de digitalizare pe care le-am implementat se dovedesc a fi, în cele din urmă, cheia pentru asigurarea echilibrului bugetar. Chiar dacă unora nu le place, numai prin digitalizare și prin consolidare fiscală putem susține investițiile și dezvoltarea economică durabilă, fără a pune presiune suplimentară asupra contribuabililor corecți", a afirmat, într-o postare pe rețelele sociale, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
Marcel Ciolacu: Nu vor fi taxe noi în planul de măsuri pentru reducerea deficitului, încă neprezentat în coaliție. O să continuăm cu digitalizarea CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu: Nu vor fi taxe noi în planul de măsuri pentru reducerea deficitului, încă neprezentat în coaliție. O să continuăm cu digitalizarea

Colectarea în primele opt luni

Potrivit unui comunicat al ANAF, activitatea pentru primele opt luni din acest an s-a concretizat prin colectarea de venituri bugetare nete în sumă de 300,66 miliarde lei, ceea ce reprezintă:

  • creștere cu 18,3%, în sume absolute cu 46,52 miliarde lei mai mult decât în perioada similară din anul 2023 (254,13 miliarde lei), în condițiile rambursării de TVA cu 0,09 miliarde lei peste rambursările din primele opt luni ale anului precedent.
  • o depășire cu 1,2% a programului de încasări venituri bugetare, respectiv un plus de 3,59 miliarde lei față de programul comunicat de Ministerul Finanțelor (297,06 miliarde lei).

Ponderea în PIB a veniturilor nete colectate de ANAF cumulat 8 luni 2024 este de 17,01% respectiv cu 1,18 p.p. peste cea din 2023 (15,83 %).

Referitor la activitatea de colectare a veniturilor bugetare realizată de ANAF în primele opt luni ale acestui an trebuie precizat că cele mai importante creșteri ale încasărilor s-au consemnat la categoriile de impozite, taxe și contribuții ce au intrat sub incidența recentelor modificări legislative, respectiv:

  • contribuția la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, plus de 11,25 miliarde lei, (+38,54%);
  • contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat, plus de 8,21 miliarde lei, (+13,4%);
  • taxa pe valoarea adăugată, plus de 8,49 miliarde lei, (+14,73%);
  • impozitul pe venit, plus de 5,87 miliarde lei, (+21,95%).
  • impozit pe profit, plus de 4,09 miliarde lei, (+20,33%);
  • accize, plus de 3,7 miliarde lei (+16,4%).
PROFIT NEWS TV Maratonul Fiscalității - Iulian Ardeleanu, director Legislație Fiscală MF: Declarația Unică Inteligentă, adoptată anul acesta și aplicată din 2026 pentru 2025. Va fi eliminat estimatul CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Maratonul Fiscalității - Iulian Ardeleanu, director Legislație Fiscală MF: Declarația Unică Inteligentă, adoptată anul acesta și aplicată din 2026 pentru 2025. Va fi eliminat estimatul

Colectarea în luna august

În ceea ce privește activitatea lunii august veniturile bugetare nete încasate de Agenția Națională de Administrare Fiscală au fost în sumă de 36,11 miliarde lei, ceea ce reprezintă:

  • creștere cu 20,1% - indice nominal, în sume absolute cu 6,04 miliarde lei mai mult decât în august 2023 (30,07 miliarde lei);
  • un plus de 4,32%, respectiv plus 1,49 miliarde lei față de programul comunicat de Ministerul Finanțelor (34,61 miliarde lei).

Cele mai importante creșteri în colectarea veniturilor bugetare au fost înregistrate la:

  • contribuția la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, plus de 1,35 miliarde lei, (+36,5%);
  • contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat, plus de 0,58 miliarde lei, (+6,9%), în condițiile în care volumul vărsămintelor la Pilonul II de pensii a fost cu 0,49 miliarde lei mai mare față de cel virat în 2023 (1,58 miliarde lei în august 2024 față de 1,09 miliarde lei în august 2023);
  • taxa pe valoarea adăugată, plus de 2,11 miliarde lei, (creștere de +27,7%);
  • accize, plus de 1,05 miliarde lei (+133,9%)
  • impozitul pe venit, plus de 0,72 miliarde lei, (+123,6%).
viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
incasari
venituri buget
program venituri buget