ANAF: Contactăm firmele pentru a susține conformarea voluntară și rambursarea rapidă a TVA. În nicio țară, sistemul nu poate funcționa fără îndeplinirea obligațiilor fiscale ale contribuabililor și fără solidaritatea și spiritul civic al acestora

ANAF: Contactăm firmele pentru a susține conformarea voluntară și rambursarea rapidă a TVA. În nicio țară, sistemul nu poate funcționa fără îndeplinirea obligațiilor fiscale ale contribuabililor și fără solidaritatea și spiritul civic al acestora
scris 26 mar 2020

ANAF a derulat și va continua să desfășoare campanii de contactare a firmelor pentru a susține conformarea voluntară și rambursarea rapidă a TVA, a anunțat, astăzi, agenția. Astfel, potrivit ANAF, în vederea creșterii conformării voluntare, specialiștii agenției au derulat o campanie  în rândul contribuabililor semnificativi ca pondere a sumelor declarate și achitate la bugetul general consolidat, aceștia fiind întrebați cu ce probleme de ordin fiscal se confruntă în această perioadă. Potrivit informațiilor Profit.ro, inspectorii ANAF au transmis firmelor și că, deși amânarea plății taxelor nu este sancționată în această perioadă, ca urmare a măsurilor luate de Guvern pentru susținerea mediului de afaceri, în măsura în care pot, ar fi bine să-și achite taxele. În timp ce unele companii au fost puternic afectate de impactul economic al epidemiei de coronavirus, altele au înregistrat o intensificare puternică a activității.

Profit.ro a scris în această dimineață că inspectorii ANAF recurg la demersul de a contacta telefonic reprezentanți ai firmelor pentru a le aminti de plata taxelor, după ce Guvernul a decis, săptămâna trecută, să nu calculeze dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale scadente începând cu data intrării în vigoare a ordonanțe de urgență și neachitate până la 30 de zile după încetarea stării de urgență. De asemenea, au fost suspendate sau nu vor fi inițiate măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare, cu excepția deciziilor instanțelor. Orice firmă poate amâna, astfel, fără consecințe plata taxelor, măsura fiind luată pentru a da o gură de oxigen în această perioadă dificilă. Pe de altă parte, bugetul de stat are, de asemenea, nevoie mare de bani, întrucât veniturile au scăzut, cel mai probabil, semnificativ, în timp ce cheltuielile au crescut.

"ANAF tratează cu maximă operativitate solicitările contribuabililor, în special în cazul agenților economici care au de primit TVA, în vederea asigurării acestora fluxul de capital necesar continuării activității. În acest sens, ANAF a desfășurat campanii în rândul contribuabililor care au solicitat rambursarea de TVA, pentru a fi pregătite cu rapiditate compensările și restituirile de taxe, necesare în derularea procedurii de rambursare. Totodată, în vederea creșterii conformării voluntare, specialiștii ANAF au derulat o campanie  în rândul contribuabililor semnificativi ca pondere a sumelor declarate și achitate la bugetul general consolidat, aceștia fiind întrebați cu ce probleme de ordin fiscal se confruntă în această perioadă", potrivit unui comunicat al ANAF.

Antifrauda monitorizează comerțul cu produse ale căror prețuri cresc semnificativ \ CITEȘTE ȘI Antifrauda monitorizează comerțul cu produse ale căror prețuri cresc semnificativ "nejustificat", în special alimente și echipamente medicale

Spre exemplu, prin campania ANAF derulată la nivelul Direcției Generale a Marilor Contribuabili au fost contactate companiile care contribuie cu 70% din veniturile încasate de către acest organ fiscal. Ponderea veniturilor colectate la nivelul DGAMC reprezintă 45% din totalul veniturilor bugetului general consolidat. La nivelul Direcției Generale a Finanțelor Publice București , specialiștii ANAF au apelat  telefonic contribuabilii relevanți din punct de vedere al taxelor achitate, în contextul în care aproximativ 20% din totalul veniturilor bugetare la nivel național sunt colectate de către această structură.

Aceste campanii au fost și vor fi derulate în continuare la nivelul întregii țări, transmite ANAF.

"În această perioadă de enormă provocare, atât pentru administrația fiscală, cât și pentru mediul de afaceri, ANAF caută și vine cu soluții care să fluidizeze interacțiunea cu contribuabilii și care să contribuie la bunul mers al afacerilor. ANAF asigură colectarea veniturilor bugetare și derulează procedurile de administrare fiscală pentru asigurarea resurselor necesare finanțării cheltuielilor publice, acordând totodată sprijin mediului de afaceri, pentru buna funcționare a activității acestuia. În nicio țară din lume, sistemul nu poate funcționa fără îndeplinirea obligațiilor fiscale ale contribuabililor și fără solidaritatea și spiritul civic al acestora, mai ales în prezent, în condițiile declarării stării de urgență! Eforturile tuturor vor contribui la depășirea cu bine a acestei situații excepționale!", atrage atenția ANAF.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
spirit civic
firme
conformare voluntara
tva