ANAF declanșează controale Antifraudă pe case de marcat. Firmele mici și mijlocii mai au timp până la finele lunii noiembrie pentru a le conecta la sistemul informatic al ANAF

ANAF declanșează controale Antifraudă pe case de marcat. Firmele mici și mijlocii mai au timp până la finele lunii noiembrie pentru a le conecta la sistemul informatic al ANAF
scris 1 oct 2021

ANAF avertizează că va începe în perioada imediat următoare controale Antifraudă la marii contribuabili pentru a verifica obligația acestora de a avea casele de marcat conectate la sistemul informatic al ANAF. Termenul limită până la care firmele mari au avut timp să se conformeze a expirat la finele lunii iunie. De asemenea, ANAF atrage atenția firmelor mici și mijlocii că mai au mai puțin de 60 de zile pentru conectarea online a caselor de marcat, după care cele care nu respectă legea riscă și ele sancțiuni.

"În perioada imediat următoare, structurile abilitate de control, în special Direcția Generală Antifraudă Fiscală, vor întreprinde acțiuni de verificare cu privire la îndeplinirea obligației de a asigura conectarea la distanță a AMEF în vederea transmiterii de date fiscale, pentru operatorii economici al căror termen limitã de conectare a AMEF a ajuns la scadență", este mesajul ANAF.

În această categorie ar intra marii contribuabili, care au avut termen limită pentru conectare finele lunii iunie, în timp ce firmele mijlocii și mici au termen limită sfârșitul lunii noiembrie.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

"De asemenea, Agenția Națională de Administrare Fiscală atrage atenția operatorilor economici încadrați în categoria contribuabililor mici și mijlocii asupra termenului scurt, mai puțin de 60 de zile, până la care își mai pot îndeplini obligația de conectare a AMEF la  sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale al ANAF", atrage atenția Fiscul.

Prin excepție, operatorii economici care utilizeazã aparate de marcat electronice fiscale instalate în zone nedeservite de rețele de comunicații electronice au obligația completării și transmiterii unei declarații pe propria răspundere (Formularul F4110).

Nerespectarea obligației de a asigura conectarea la distanță a caselor de marcat, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 8.000 la 10.000 lei,

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

Printr-un ordin al președintelui ANAF, din 25 martie, a fost aprobată procedura și au fost stabilite termenele până la care firmele trebuie să conecteze aparatele fiscale cu Fiscul.

Astfel, ordinul prevede ca termene limită:

  • 30 iunie 2021 pentru conectarea pentru operatorii economici încadrați în categoria marilor contribuabili,
  • 30 noiembrie 2021 pentru operatorii economici din categoriile de contribuabili mijlocii și mici,
  • la data instalării aparatului de marcat în cazurile celor care le achiziționează după data de 1 decembrie 2021.
viewscnt
Afla mai multe despre
case de marcat
case de marcat cu jurnal electronic
ministerul finantelor
imprimante fiscale
anaf