ANAF: Impozitul specific – regimul fiscal, obligații declarative și de plată pentru firme

ANAF: Impozitul specific – regimul fiscal, obligații declarative și de plată pentru firme
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 31 iul 2017

Începând cu 1 august, firmele care au intrat sub incidența impozitului specific de la începutul anului, dar la data de 31 decembrie 2016 au realizat venituri cuprinse între 100.001 euro - 500.000 euro, inclusiv, sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, în situația în care  îndeplinesc și celelalte condiții prevăzute  de Codul fiscal, potrivit unui comunicat transmis de ANAF.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Condițiile din Codul Fiscal pe care trebuie să le îndeplinească suplimentar fírmele în această situație:

  • au realizat venituri, altele decât cele obținute din desfășurarea activităților  în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, cu excepția persoanelor juridice care desfășoară activități de intermediere în aceste domenii, în domeniul jocurilor de noroc sau desfășoară activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere și gazelor naturale,
  • au realizat venituri, altele decât cele din consultanță și management, în proporție de peste 80% din veniturile totale;
  • capitalul social este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
  • nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii.

Firmele care intră sub incidența noilor reglementări sunt obligate ca,  până la data  de 25 august 2017, să comunice organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere,  prin completarea și depunerea declarației 010 - "Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni/Declarație de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică".

Dreptate în turism după informațiile Profit.ro: Mii de firme trec din vară de la impozit specific la microîntreprindere CITEȘTE ȘI Dreptate în turism după informațiile Profit.ro: Mii de firme trec din vară de la impozit specific la microîntreprindere

Tot până la data de 25 august 2017, firmele respective vor trebui să calculeze, să declare și să plătească impozitul specific, pentru activitatea aferentă codurilor CAEN prevăzute la prmul articol din legea impoizitului specific,  respectiv impozitul pe profit - pentru cei care au și alte activități care nu fac obiectul impozitului  specific, pentru perioada 1 ianuarie 2017 – 31 iulie 2017.

Impozitul specific unor activități aferent acestei perioade se determină prin împărțirea impozitului specific anual la 365 de zile și înmulțirea cu numărul de zile aferent perioadei 1 ianuarie 2017 – 31 iulie 2017. Pentru determinarea impozitului specific unor activități se aplică și celelalte reguli prevăzute de Legea nr. 170/2016.

Impozitul pe profit se determină luând în considerare veniturile și cheltuielile înregistrate în  perioada 1 ianuarie 2017 – 31 iulie 2017 și se definitivează  prin depunerea formularului 101, până la 25 august 2017.

Firmrele care se încadrează în prevederile menționate anterior și care au depus deja formularul 100 cu privire la impozitul specific datorat pentru primul semestru din 2017, respectiv impozitul pe profit pentru trim II 2017, rectifică suma declarată prin depunerea  declarației rectificative - formular 710 având completată cifra “zero” în coloana Suma datorată corectată.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit specific
impozit
hotel
restaurant
anaf
fisc