ANAF va avea site nou cu fonduri europene

ANAF va avea site nou cu fonduri europene
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 2 iun 2020

ANAF își va schimba site-ul printr-un proiect finanțat din fonduri europene. Potrivit informațiilor Profit.ro, Ministerul Finanțelor are deja aprobat un proiect pe fonduri UE, care ar urma să fie mai complex și să includă îmbunătățiri inclusiv pentru serviciul online al ANAF, Spațiul Privat Virtual (SPV). Un aspect important, încă neclar în acest moment, este reprezentat de condițiile impuse de utilizarea fondurilor UE. ANAF are acum un site depășit din toate punctele de vedere, deoarece a fost implementat în urmă cu mai mulți ani tot cu fonduri UE, iar autoritățile au avut obligația de a-l păstra pentru o anumită perioadă.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

În luna iunie se încheie perioada minimă de cinci ani în care ANAF și-a asumat obligația de a păstra actualul site, realizat printr-un proiect cu fonduri europene.

Profit.ro a scris în februarie că Finanțele lucrează la un site nou pentru ANAF.

Pe lângă aspectul urât și navigarea dificilă, site-ul ANAF are probleme majore de funcționare în momentele în care este accesat de un număr ridicat de utilizatori. În anii precedenți, site-ul ANAF a căzut sau a funcționat cu întreruperi perioade destul de lungi de timp, astfel că și-a creat o reputație deloc de invidiat în rândul celor care îl utilizează cel mai intens, contabili, consultanți, antreprenori și liber profesioniști.

Finanțele implementează cu 3 IT-iști voluntari și 100.000 de euro sistemul pentru case de marcat, proiect pregătit să coste 91,5 milioane de lei. Economia este de peste 90 de milioane de lei CITEȘTE ȘI Finanțele implementează cu 3 IT-iști voluntari și 100.000 de euro sistemul pentru case de marcat, proiect pregătit să coste 91,5 milioane de lei. Economia este de peste 90 de milioane de lei

De ce este important: Un site nou și performant ar îmbunătăți experiența utilizatorilor și ar facilita comunicarea ANAF cu plătitorii de taxe și impozite, dar, de asemenea important, ar reprezenta o schimbare efectivă la față a Fiscului într-un moment în care o serie de inițiative de reformare și modernizare par în sfârșit că vor fi puse și în practică.

Site-ul ANAF a fost dezvoltat intern printr-un proiect cu fonduri nerambursabile. Proiectul a fost încheiat în iunie 2015, dar a prevăzut că site-ul trebuie păstrat operațional timp de minim cinci ani.

În cazul în care ANAF schimba site-ul înainte de termen, ar fi trebuit să restituie fondurile. Cum la instituțiile statului există tot timpul riscul unor controale de la diverse autorități ale statului, cum ar fi Curtea de Conturi, care să nu țină cont de necesitatea schimbării site-ului și să impute daune celui care ia decizia, iar prioritatea angajaților este să evite să-și asume orice risc, ANAF a stat în toți acești ani cu un site evident depășit din toate punctele de vedere.

Noul site va fi dezvoltat de Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF), structură a Ministerului Finanțelor care administrează infrastructura IT a ANAF, precum și a Finanțelor și a altor agenții subordonate ministerului.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
it
site
ministerul finantelor