ANAF va fi reorganizată - regionalele vor fi desființate. Teodorovici separă Vama de ANAF și o preia în subordonare directă

ANAF va fi reorganizată - regionalele vor fi desființate. Teodorovici separă Vama de ANAF și o preia în subordonare directă
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 27 feb 2019

Vama va fi separată de ANAF și va deveni structură separată în subordinea directă a Ministerului Finanțelor, parte a unui proces mai amplu, care prevede și desființarea direcțiilor regionale ale ANAF. Guvernul va iniția un proiect pentru reorganizarea Vămii, a anunțat ministrul de resort, Eugen Teodorovici. Revenirea la o structură unitară pentru Vamă este o solicitare de mai mult timp a angajaților și specialiștilor din domeniu.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a anunțat recent că un apropiat al consilierului guvernamental Darius Vâlcov va fi numit șef al Direcției Vămilor de către președintele ANAF, Mihaela Triculescu.

Amer 6.3 și Amer Micro, noile produse marca Ameropa CITEȘTE ȘI Amer 6.3 și Amer Micro, noile produse marca Ameropa

Marți, comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților a întocmit raport pentru adoptarea unui proiect de lege al UDMR, care prevede desființarea direcțiilor regionale ale ANAF și mutarea activității la administrațiile județene. Comisia a adoptat însă și un amendament care exclude Vama de la acest transfer.

"Vama va fi adusă la forma de dinainte de 2013, adică pusă partea de Vamă sub autoritatea Ministerului Finanțelor. La ANAF, de anul trecut a început un proces de mutare (de la regionale, n.r.) la nivel de județ a contribuabililor mijlocii, pentru o relație directă, mai bună și mai simplă cu toți contribuabilii. Propunerea de azi făcută Comisiei de către colegii de la UDMR reflectă o dorință pentru desființarea regionalelor. Rămâne pe regiuni partea de Vamă, care, într-un proiect pe care Guvernul îl va promova, va avea această logică - sub autoritatea Ministerului Finanțelor și la nivel regional partea de structuri", spune Teodorovici.

În forma inițială, din vara anului trecut, proiectul UDMR, despre care Profit.ro a scris aici, prevedea ca administrațiile județene să preia de la direcțiile regionale contribuabilii mijlocii, precum și birourile vamale de interior și de frontieră.

EXCLUSIV DOCUMENT Șefa ANAF face concurs intern de propuneri pentru eficientizare a activității și de îmbunătățire a relației cu firmele și populația. Câștigătorii vor fi promovați CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Șefa ANAF face concurs intern de propuneri pentru eficientizare a activității și de îmbunătățire a relației cu firmele și populația. Câștigătorii vor fi promovați

"Este lăudabil să constat că ideile Guvernului tehnocrat de a reînființa Autoritatea Națională Vamală sunt continuate de ministrul Teodorovici. România are nevoie de o autoritate vamală puternică și modernă, ținând cont că gestionează cea mai lungă frontieră terestră noncomunitară din UE. Sper ca reorganizarea să fie făcută pe baze corecte, pe meritocrație, și să fie evitat clientelismul politic", a declarat pentru Profit.ro fostul șef al Vămii Dorel Fronea.

Parlamentul a adoptat anterior un proiect de lege care prevedea transferul controlului asupra firmelor mijlocii de la cele 8 direcții regionale la județene, însă implementarea acestei schimbări a fost amânată repetat de Guvern până pe finalul anului trecut, când ANAF a început demersurile în acest sens.

Potrivit reprezentanților angajaților, revenirea la o structură separată pentru Vamă este benefică, mai ales având în vedere planurile ministrului Teodorovici pentru investiții în această structură.

EXCLUSIV Planul de adoptare euro: Noile case de marcat vor fi conectate direct la sistemul informatic al ANAF abia \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul de adoptare euro: Noile case de marcat vor fi conectate direct la sistemul informatic al ANAF abia "începând cu 2020"

"S-ar face dreptate până la urmă prin reînființarea Vămii. Era o problemă dacă desființatu direcțiile regionale și rămânea Vama (la nivel județean, n.r.), era greu de coordonat. Având în vedere declarațiile ministrului referitoare la sprijinirea Vămii și investiții, era necesară această centralizare. În ce privește desființarea regionalelor, consider că acestea ar trebui să existe măcar la nivel de îndrumare metodologică și în ce privește inspecțiile fiscale la contribuabili mai mari. Rămâne să urmărim ce se va întâmpla", a declarat, contactat de Profit.ro, Voinea Negoiță, președinte al sindicatului Meridian.

Profit.ro a scris în vara anului trecut că activitatea de vamă din cadrul ANAF va fi reorganizată, urmând să fie preluată într-o nouă structură, Autoritatea Națională a Vămilor, subordonată direct ministrului Finanțelor. Autoritatea Națională a Vămilor a funcționat și până în 2013, dar în subordinea ANAF și cu personalitate juridică distinctă. Aceasta a fost desființată în 2013 și transformată în departament fără personalitate juridică în cadrul ANAF, cu numele Direcția Generală a Vămilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
vama
ministerul finantelor
eugen teodorovici
reorganizare