ANAF a verificat până în prezent peste 2.400 de persoane și entități în contextul războiului Rusia-Ucraina. Fiscul a blocat suma de 10,1 milioane euro, a dat amenzi de 280.000 de lei și a confiscat 13,2 milioane lei

ANAF a verificat până în prezent peste 2.400 de persoane și entități în contextul războiului Rusia-Ucraina. Fiscul a blocat suma de 10,1 milioane euro, a dat amenzi de 280.000 de lei și a confiscat 13,2 milioane lei

Foto ANAF

Profit.ro
Profit.ro
scris 11 nov 2022

ANAF a verificat peste 2.400 de firme și persoane în contextul sancțiunilor impuse de UE Rusiei, ca urmare a războiului declanșat împotriva Ucrainei, a declarat președintele ANAF, Lucian Heiuș. De asemenea, Fiscul a blocat suma de 10,1 milioane euro, a dat amenzi contravenționale, celor care nu au respectat sancțiunile, de 280.000 de lei și a confiscat 13,17 milioane lei, a spus șeful ANAF.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

"După începerea războiului din Ucraina au fost impuse anumite sancțiuni internaționale. Niciodată nu am discutat despre ele și cred că este momentul să vă dau și niște cifre legat de activitatea ANAF în acest domeniu. Începând cu 28 februarie anul acesta, la nivelul ANAF s-au efectuat verificări în vederea identificării persoanelor sau entităților care au fost supuse sancțiunilor internaționale. Am verificat peste 2.400 de persoane fizice li juridice, am emis șapte ordine de președinte ANAF la diverse societăți, Aeroflot, TMK - patru societăți care aparțin aceluiași grup, Metaloinvest Trading, MMK Metalurji Sanayi, în total șapte entități care au fost supuse acestor sancțiuni internaționale și la care ANAF a aplicat sancțiunile întrutotul", a spus Heiuș.

Black Friday la ANAF - Terenurile Elenei Udrea au fost scoase la vânzare la un preț redus CITEȘTE ȘI Black Friday la ANAF - Terenurile Elenei Udrea au fost scoase la vânzare la un preț redus

Fiscul a blocat suma de 10,1 milioane euro, a dat amenzi contravenționale, celor care nu au respectat sancțiunile, de 280.000 de lei și a confiscat 13,17 milioane lei.

"Ca sancțiuni, s-a dispus blocarea sumei de 10,1 milioane euro, am dat amenzi contravenționale celor care nu au respectat aceste decizii în urma sancțiunilor de 280.000 de lei și am confiscat sume cifrate la 13,17 milioane lei. În același timp, ca președinte ANAF, am emis și nouă ordine de derogare de la aceste sancțiuni, pentru că nu este normal ca anumite companii unde lucrau mulți angajați și care riscau să fie închise, să nu-și desfășoare activitatea. Știți că există o ordonanță dată și o directivă UE care permite în anumite condiții suspendarea acestor sancțiuni prin numirea unui administrator special, care practic supervizează toate plățile care se fac în cadrul companiei și toată activitatea companiei, ca nicio resursă financiară să nu ajungă la oligarhii ruși de pe lista sancțiunilor. Dar în același timp, economia românească și angajații acestor companii să nu aibă de suferit", a declarat președintele ANAF într-o conferință de presă.

EXCLUSIV eFactura - Termenul decis de aplicare pentru toate firmele. Nu va mai fi o introducere etapizată, ci o adoptare în forță CITEȘTE ȘI EXCLUSIV eFactura - Termenul decis de aplicare pentru toate firmele. Nu va mai fi o introducere etapizată, ci o adoptare în forță

Profit.ro a anunțat miercuri, pe baza datelor obținute privind situația până la finalul lunii iulie, că ANAF a declanșat verificări la aproximativ 1.700 de firme și persoane fizice, scopul fiind identificarea persoanelor/entităților pentru care au fost impuse măsuri restrictive de către UE, ca urmare a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

De asemenea, Fiscul a primit și peste 100 de înștiințări de la instituții de credit/autorități/persoane juridice, în această privință. Măsurile dispuse de ANAF au constat în 4 ordine de blocare a fondurilor și resurselor economice, precum și 3 ordine de blocare a unor acreditive emise in beneficiul unor entități controlate indirect de persoane supuse sancțiunilor.

Aceste date analizate de Profit.ro și publicate anterior conferinței șefului ANAF se referă la activitatea Fiscului de până la mijlocul lunii iulie.

Ungaria - criticată de comisarul european pentru Justiție pentru că a blocat active rusești "cu puțin peste 3.000 de euro". Comisia refuză să prezinte date despre alte state

Uniunea Europeană a blocat active în valoare de 14,5 miliarde de euro ale unor personalități ruse în cadrul sancțiunilor adoptate ca răspuns la războiul din Ucraina, dar mai multe țări, printre care Ungaria, nu au contribuit la acest efort, a afirmat recent comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

"Trebuie să facem o presiune foarte puternică" asupra Ungariei, deoarece "putem presupune că legăturile (sale) foarte strânse cu Rusia o împiedică să acționeze", a declarat Didier Reynders într-un interviu acordat postului de televiziune LCI. Ungaria a blocat "cu puțin peste 3.000 de euro" active rusești, a precizat el.

Contactați de Profit.ro, reprezentanți ai Comisiei Europene au evitat însă să furnizeze date despre activitatea celorlalte state UE, inclusiv a României, argumentând că acestea ar trebui solicitate autorităților naționale.

Ce a făcut Fiscul

Potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.202/2008 privind punerea in aplicare a sancțiunilor internaționale, cu modificările și completările ulterioare, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) este autoritatea competentă în cazul sancțiunilor de blocare a fondurilor sau a resurselor economice. În calitate de autoritate competentă în cazul sancțiunilor de blocare a fondurilor sau a resurselor economice, ANAF pune în aplicare prevederile regulamentelor, deciziilor, poziții comune, acțiuni comune și alte instrumente juridice ale Uniunii Europene (UE).

EXCLUSIV ANAF pregătește angajări record CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF pregătește angajări record

În cadrul activității de implementare a sancțiunilor internaționale, ANAF a cooperat cu:

  • Ministerul Afacerilor Externe;
  • Banca Națională a României;
  • Autoritatea de Supraveghere Financiarã;
  • Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor;
  • Oficiul Național al Registmlui Comerțului.
viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
rusia
ucraina
sanctiuni
active
razboi
ue