Angajații din Bulgaria, România și Ungaria au cele mai mici salarii din UE

Angajații din Bulgaria, România și Ungaria au cele mai mici salarii din UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 dec 2022

Costul orar mediu al forței de muncă în UE era de 28,9 euro în 2020, iar cele mai scăzute costuri orare ale forței de muncă, exprimate în euro, se înregistrau în Bulgaria și România, scrie Eurostat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În rândul statelor membre UE, cele mai ridicate costuri orare ale forței de muncă, exprimate în euro, se înregistrau în 2020 în Luxemburg (47,7 euro), Danemarca (45,7 euro) și Belgia (40,5 euro), iar cele mai scăzute în Bulgaria (6,6 euro), România (8,2 euro) și Ungaria (9,8 euro), arată Adevărul.

EXCLUSIV Guvernul dă din nou liber la angajări CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul dă din nou liber la angajări

Cel mai ridicat nivel, înregistrat în Luxemburg, este de 7,3 ori mai ridicat decât cel mai scăzut nivel, din Bulgaria, în timp ce în 2016 cel mai ridicat nivel, înregistrat în Danemarca, era de 9,5 ori mai ridicat decât cel mai scăzut nivel, din Bulgaria.

Disparitățile sunt semnificativ mai reduse când vine vorba de costul orar mediu al forței de muncă exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS). Acest indicator variază de la 11,9 în Bulgaria la 36,1 în Luxemburg.

INS: În România, costurile cu forța de muncă au crescut simțitor

Față de trimestrul I 2022, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice, a informat INS în luna septembrie din acest an.

Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (23,79%), industria extractivă (19,76%), învățământ (19,67%), respectiv intermedieri financiare și asigurări (16,92%).

Cele mai mici creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activitățile profesionale, științifice și tehnice (4,88%), respectiv sănătate și asistență socială (2,78%).

Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 8,05%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 7,95%. Trimestrul II 2022 comparativ cu trimestrul II 2021 Comparativ cu același trimestru al anului precedent, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice.

Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în alte activități de servicii (21,07%), tranzacții imobiliare (17,85%), informații și comunicații (16,75%), respectiv comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (15,04%).

Față de perioada analizată, cele mai mici creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în activități de spectacole, culturale și recreative (8,60%), administrație publică (6,95%) și sănătate și asistență socială (2,59%).

viewscnt
Afla mai multe despre
românia
salariu
angajati