Angajatorii români prognozează cel mai atenuat ritm de angajare din ultimii 2 ani

Angajatorii români prognozează cel mai atenuat ritm de angajare din ultimii 2 ani
scris 13 mar 2018

Aproape 1 din 4 angajatori români intenționează să-și crească numărul total de angajați în intervalul aprilie - iunie 2018 și doar 7% preconizează reduceri de personal.

Cu toate acestea, Previziunea Netă de Angajare ajustată sezonier este de +10%, cea mai slabă din ultimii doi ani. Perspectivele de angajare din trimestrul II din 2018 sunt mai modeste atât comparativ cu trimestrul I, slăbind cu 5 puncte procentuale, cât și comparativ cu trimestrul II din 2017, slăbind cu 8 puncte procentuale, arată un studiu al ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.

Din punct de vedere regional, cele mai puternice perspective de angajare sunt raportate în regiunea Centru, unde Previziunea Netă de Angajare se ridică la +17%. Perspectivele de angajare din regiune sunt însă mai puțin robuste decât cele din primele trei luni ale anului 2018, dar și decât cele raportate în trimestrul II din 2017, slăbind cu 2, respectiv 7 puncte procentuale. De altfel, planurile de angajare pentru aprilie – iunie 2018 sunt mai slabe decât cele formulate în trimestrul I din 2018 în șapte din cele opt regiuni, îndeosebi în regiunea Nord-Vest, unde Previziunea Netă de Angajare înregistrează un declin considerabil de la trimestru la trimestru, de 25 de puncte procentuale, ajungând la +8%.

Câștigul salarial mediu net a crescut în ianuarie cu 8%, la 2.484 lei, față de anul trecut, fiind sub luna decembrie CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu net a crescut în ianuarie cu 8%, la 2.484 lei, față de anul trecut, fiind sub luna decembrie

Comparativ cu trimestrul II al anului trecut, cea mai abruptă schimbare a nivelului de încredere este raportată de angajatorii din regiunea Sud-Est, unde Previziunea Netă de Angajare pentru intervalul aprilie – iunie 2018 este -1%, cu 21 de puncte procentuale mai slabă decât anul trecut și cu 8 puncte procentuale sub cea raportată în trimestrul I din 2018. Angajatorii din regiunea Sud-Est sunt, de altfel, cei mai puțin optimiști din țară, raportând singura Perspectivă regională negativă pentru al doilea trimestru din 2018. În schimb, angajatorii din regiunea Sud-Vest sunt printre cei mai optimiști, raportând o Previziune de +11%, a doua ca robustețe din țară și singura previziune regională care se îmbunătățește față de intervalele de referință, trimestrul I din 2018 și trimestrul II din 2017. 

În opt din cele zece sectoare de activitate analizate, angajatorii au planuri de creștere a numărului total de angajați, dar perspectivele sunt mai slabe decât în trimestrul  I din 2018, în toate cele zece sectoare. Cel mai abrupt declin de la trimestru la trimestru este raportat în sectorul Transport, depozitare și comunicații, unde Previziunea Netă de Angajare slăbește cu 14 puncte procentuale fată de intervalul ianuarie – martie 2018, alunecând în zona negativă, cu o valoare de -5%.

Angajatorii din sectorul Industrie extractivă raportează la rândul lor o Previziune negativă de -6%, diminuându-și optimismul privind angajările atât față de trim. I/2018, cât și față de anul trecut și situându-se la cota cea mai joasă de optimism din țară. Angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare sunt din nou cei mai optimiști, raportând o Previziune Netă de Angajare de +25%, însă și în acest sector planurile de angajare formulate pentru trimestrul II al anului sunt mai slabe decât cele raportate în trimestrul I din 2018 și trimestrul II din 2017, cu 11, respectiv 7puncte procentuale.

Cel mai abrupt declin al optimismului de la un an la altul este însă raportată de angajatorii din sectorul Comerțul cu ridicata și cu amănuntul, unde Previziunea Netă de Angajare de +6% este cu 24 de puncte procentuale mai slabă decât în anul precedent, și slăbește cu 10 puncte procentuale și față de trimestrul I din 2018.

Previziunea Netă de Angajare se obține făcând diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a volumului total de angajări și procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în zona lor, în trimestrul următor.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 8 - 18 ianuarie 2018 pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obținute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
angajari
angajati
locuri de munca