AUDIO Posibile modificări ale taxei pe Robor, discutate oficial: Alt nivel de referință al taxei, doar anumite active financiare impozitate și chiar modificarea nivelului taxei. Decizia ar putea fi luată în câteva săptămâni

AUDIO Posibile modificări ale taxei pe Robor, discutate oficial: Alt nivel de referință al taxei, doar anumite active financiare impozitate și chiar modificarea nivelului taxei. Decizia ar putea fi luată în câteva săptămâni
scris 26 feb 2019

Guvernul analizează propunerea avansată în Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială cu privire la modificarea taxei impuse băncilor în funcție de nivelul Robor, urmând să discute cu sectorul bancher posibile modificări ale Ordonanței de urgență nr. 114/ 2018 în ce privește indicele de referință al taxei, dar și cu privire la care anume active financiare vor fi taxate și chiar cu privire la nivelul taxei impuse băncilor.

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a făcut aceste precizări, marți, la Parlament, subliniind că Guvernul analizează în prezent formula de modificare a OUG 114 propusă în ultima reuniune a Grupului interinstituțional de lucru format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Băncii Naționale a României, din cadrul Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM).

Todorovici a arătat că o decizie cu privire la modificarea OUG 114 ar putea fi luată chiar și într-o săptămână, cel mult două, și menționat că discuția purtată cu privire la ordonanță vizează și ”un alt nivel de referință în contracte de împrumut ale celor care iau împrumut în moneda națională”.

Vâlcov: Până la sfârșitul acestui an, Guvernul și-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate. Când vom ajunge la acest nivel, băncile nu vor mai avea de plătit niciun fel de taxă CITEȘTE ȘI Vâlcov: Până la sfârșitul acestui an, Guvernul și-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate. Când vom ajunge la acest nivel, băncile nu vor mai avea de plătit niciun fel de taxă

Întrebat, dacă eventuala modificare nu va mai fi raportată la nivelul Robor, Teodorovici a spus:

Ideea e să venim la pachet cu toate propunerile – alt mod de calcul al nivelului de referință, legarea sau nu de activele financiare, cum rămân activele financiare, în ce componență, ce se scoate din masa impozabilă a activelor financiare, cât de mare va fi taxa care rămâne pe ceea ce rămâne din activele financiare. Sunt chestiuni care toate la pachet vor fi prezentate în mod public după ce le agreăm cu cei din sistemul bancar”.

Comisia de buget-finanțe din Senat a amânat, astăzi, la cererea ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, întocmirea unui raport pentru Ordonanța de Urgență 114/ 2018, care introduce taxe în domeniul bancar, energetic și de telcomunicații. Ordonanța are termen de adoptare tacită data de vineri, 1 martie, iar până atunci nu va mai fi discutată în comisia de raport și, prin urmare, senatorii nu vor mai avea ocazia să introducă modificări, respectiv nici măcar să o voteze. Teodorovici a susținut că Guvernul discută acum pentru fiecare domeniu, astfel încât să stabilească dacă se impun modificări. Surse poltice susțin că eventuale modificări vor fi prezentate în Parlament săptămâna viitoare de premierul Viorica Dăncilă.

ÎNREGISTRAREA MINISTRULUI TEODOROVICI AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
oug 114
taxa
banci
robor
indice
nivel
referinta
active
teodorovici