AVIZ Vechimea în muncă va fi recunoscută, după modelul PFA, și pentru profesii liberale practicate de persoane fizice independente (PFI). Cine este vizat

AVIZ Vechimea în muncă va fi recunoscută, după modelul PFA, și pentru profesii liberale practicate de persoane fizice independente (PFI). Cine este vizat
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 10 oct 2022

După modelul recunoașterii vechimii pentru persoane fizice autorizate (PFA), acum și activitățile economice desfășurate de persoana fizică independentă (PFI) vor constitui vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate, cu condiția autorizării profesionale și înregistrării fiscale, respectiv dacă veniturile ating nivelul salariului minim brut timp de un an, potrivit unui proiect legislativ căruia comisiile de specialitate ale Senatului i-au întocmit raport de adoptare și care urmează a fi votat de senatori. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

De ce este important: Prin amendarea recentă a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, activitățile economice desfășurate de persoana fizică în calitate de PFA, fără contract de muncă, constituie vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate, cu condiția ca veniturile să atingă, în medie lunară, nivelul salariului minim brut timp de un an.

Schimbare radicală pregătită: Proba practică a examenului de permis auto nu va mai fi dată în prezența polițiștilor CITEȘTE ȘI Schimbare radicală pregătită: Proba practică a examenului de permis auto nu va mai fi dată în prezența polițiștilor

Inițiatorii noului proiect arată însă că ordonanța amendată recent nu include o categorie importantă de profesioniști, și anume profesiile liberale practicate de către persoanele fizice independente (PFI). Printre cele mai comune exemple de profesii liberale a căror desfășurare este organizată și reglementată prin legi speciale și cele cu regim juridic special, subliniază inițiatorii, se numără traducătorii, medicii, contabilii, care își practică profesia ca PFI și contribuie la sistemul de asigurări de sănătate și la sistemul de pensii la fel ca persoanele fizice autorizate și ca orice altă persoană angajată.

”Deși a fost modificată recent prin Legea 125/2022, Ordonanța de urgentă a Guvernului nr. 44/2008 nu prevede ca activitățile economice desfășurate de persoanele fizice independente să constituie vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate dacă activitatea economică pe care o desfășoară a produs venituri nete în anul supus recunoașterii vechimii a căror valoare este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară și este înregistrată la Administrația Finanțelor Publice. Astfel, se produce o discriminare privind diferite tipuri de profesii liberale care există momentan pe piața muncii. Deși modificarea OUG 44/2008 prin Legea 125/2022 a corectat deja o altă discrepanță legislativă privind activitatea persoanelor fizice autorizate (PFA-urilor), recunoscând astfel vechimea în muncă și, după caz, în specialitate a acestora, a rămas totuși o discriminare față de unele profesii liberale care sunt practicate sub forma de PFI-uri”, susțin autorii proiectului.

LEGE Reapare obligativitatea fișei postului și regulamentului intern pentru IMM-uri cu mai puțin de 9 angajați CITEȘTE ȘI LEGE Reapare obligativitatea fișei postului și regulamentului intern pentru IMM-uri cu mai puțin de 9 angajați

Prin urmare, proiectul avizat acum de comisiile de specialitate ale Senatului, reglementează recunoaștere vechimii și pentru activitățile economice desfășurate de PFI.

Astfel, aceste activități vor constitue vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate, cu îndeplinirea următoarelor condiții:

a) funcționează în baza unei autorizații eliberate de către o autoritate publică sau un corp profesional și este înregistrată Ia Administrația Financiară de care aparține;

b) activitatea economică pe care o desfășoară a produs venituri nete în anul supus recunoașterii vechimii a căror valoare este cel puțin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe țară garantat în plată stabilit potrivit legii în anul respectiv.

Vechimea în muncă și, după caz, vechimea în specialitate, este considerată perioada în care persoana fizică independentă a desfășurat activitate economică și a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care persoana fizică independentă nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

CONFIRMARE Administrația centrală va fi obligată să furnizeze cetățenilor formulare ce pot fi descărcate și completate pe calculator CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Administrația centrală va fi obligată să furnizeze cetățenilor formulare ce pot fi descărcate și completate pe calculator

Potrivit informațiilor extrase de Centrul Național de Informații Financiare privind situația persoanelor fizice independente înregistrate la Agenția Națională de Administrare Fiscală în perioada 2017-2021, modificările vizează un număr important de pesoane care practică aceste profesii liberale:

AVIZ Vechimea în muncă va fi recunoscută, după modelul PFA, și pentru profesii liberale practicate de persoane fizice independente (PFI). Cine este vizat

Așadar, numai în ultimii 5 ani este vorba de 52.456 de persoane care s-au înregistrat la Administrația Financiară ca practicând profesiile liberale și care plătesc taxe și impozite fără a beneficia de vechimea în muncă și, după caz, vechimea în specialitate.

”Astfel, deși nu există o diferențiere privind munca prestată în temeiul unui contract de muncă și munca prestată în cadrul unui contract de prestări de servicii al unei PFI, cele două nu sunt considerate egale în privința recunoaștere vechimii în muncă și a vechimii în specialitate”, subliniază autorii proiectului.

DECIZIE Schimbări în Codul Muncii: Salariații vor avea dreptul la un nou concediu și chiar să absenteze de la muncă. Model-cadru al contractului, noi condiții la perioada de probă, munca la mai mulți angajatori și ocuparea altui post. CITEȘTE ȘI DECIZIE Schimbări în Codul Muncii: Salariații vor avea dreptul la un nou concediu și chiar să absenteze de la muncă. Model-cadru al contractului, noi condiții la perioada de probă, munca la mai mulți angajatori și ocuparea altui post.

Totodată, raportat la populația activă a României, conform datelor Institutului Național de Statistică, un procent semnificativ al populației active, mai exact 22,6%, lucrează pe cont propriu sau ca lucrători familiali neremunerați. O parte dintre aceștia încă sunt blocați dacă vor să își schimbe locul de muncă și ar alege să se participe la un concurs la stat, de pildă, întrucât vechimea lor nu le este recunoscută, ai arată inițiatorii.

Proiectul oferă, ca urmare, posibilitatea angajării în sistemul de stat a persoanelor care au funcționat ca PFI, dat fiind că o condiție de bază pentru angajarea la stat este vechimea în muncă/vechimea în specialitate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
persoana
fizica
independenta
pfi
autorizata
pfa
vechime
munca
specialitate
proiect
lege