LEGE Vechimea în muncă - recunoscută pentru PFA fără contract. În ce condiții

LEGE Vechimea în muncă - recunoscută pentru PFA fără contract. În ce condiții
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 5 mai 2022

Activitățile economice desfășurate de persoana fizică în calitate de PFA, fără contract de muncă, vor constitui vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate, cu condiția ca veniturile să atingă, în medie lunară, nivelul salariului minim brut timp de un an, potrivit unui proiect legislativ promulgat acum de președintele Iohannis. 

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul fusese adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților, în urmă cu o lună.

De ce este important: Legislația permitea până acum doar persoanei fizice ce desfășoară activități economice ca PFA în baza unui contract de muncă să fie asigurată în sistemul public de pensii și să fie asigurată în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și al asigurărilor pentru șomaj.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

”Ideea conform căreia doar o activitate prestată în baza unui contract de muncă poate fi considerată vechime în muncă este, în 2021, o idee caducă, care nu corespunde foarte bine cu realitatea economică în care trăim. Nu există niciun argument și niciun motiv pentru care să menținem această discriminare față de persoanele fizice autorizate. Dimpotrivă, statul trebuie să îi susțină și să îi încurajeze pe toți cetățenii care doresc să lucreze, fie că este vorba de muncă prin contract sau ca liber profesioniști, întrucât ambele categorii cotizează la bugetul de stat”, arată autorii noii legi.

Potrivit acestora, faptul că nu există în lege un articol care să menționeze că activitatea unui PFA se consideră vechime în muncă a dus la două tipuri de interpretări distincte:

- persoane fizice care lucrează ca PFA, cotizează la sistemul de pensii, asigurări de sănătate și impozit pe venit și își desfășoară activitatea pur și simplu;

- persoane fizice care, din cauza acestei prevederi din legislație, s-au auto-angajat, la recomandarea experților contabili, pe salariul minim pe economie și astfel au ajuns în situația în care lunar plătesc două rânduri de taxe către stat.

VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punct CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punct

Totodată, ca urmare a legislației de până acum:

- o PFA care își folosește propria forță de muncă pentru a presta servicii nu avea dreptul la vechime în muncă;

- o persoană angajată de o PFA și care realiza exact același lucru ca o PFA, dar în baza unui contract de muncă, avea dreptul la vechime în muncă;

- în cazul unei PFA cu 3 angajați, care fac împreună aceeași muncă, cei 3 angajați au dreptul la vechime în muncă, dar angajatorul lor nu avea.

DECIZIE Modifcări la REVISAL în Codul muncii: Acces online pentru salariați. Angajatorul scapă și el de birocrație CITEȘTE ȘI DECIZIE Modifcări la REVISAL în Codul muncii: Acces online pentru salariați. Angajatorul scapă și el de birocrație

Prin urmare, noua lege introduce un nou articol în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale: 

Perioada în care o persoană fizică autorizată desfășoară activități economice în temeiul prezentei ordonanțe de urgență constituie vechime în specialitate cu îndeplinirea următoarelor condiții:

a) activitatea economică pe care o desfășoară a produs venituri nete în anul supus recunoașterii vechimii a căror valoare este cel puțin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe țară garantat în plată stabilit potrivit legii în anul respectiv;

b) este înregistrată la registrul comerțului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se dorește recunoașterea vechimii.

Firmele vor putea compensa prin Declarația 112 (D112) sumele de încasat pentru concedii medicale cu sumele de plată la impozit pe venit, contribuții la sănătate și pensie și contribuția asigurătorie pentru muncă - proiect CITEȘTE ȘI Firmele vor putea compensa prin Declarația 112 (D112) sumele de încasat pentru concedii medicale cu sumele de plată la impozit pe venit, contribuții la sănătate și pensie și contribuția asigurătorie pentru muncă - proiect

Inițiatorii noii legi arată că, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, 22,6% din populația activă a României lucrează pe cont propriu sau ca lucrători familiali neremunerați, fiind vorba de un segment important din totalul populației active.

Pe lângă contribuabili, care nu mai sunt astfel discrimanți, administrația publică ar avea de câștigat de pe urma modificării legislative, consideră autorii legii. Aceșita subliniază că  administrația are foarte mare nevoie să își regenereze resursele, dar persoane tinere, cu competențe, care au lucrat de pildă ca PFA, nu pot fi luate în considerare de către angajatorul public pentru că activitatea pe care o fac ei nu este considerată vechirne în muncă.

”Absența/lipsa unei strategii prin care persoanele competente din sectorul privat (în special persoanele tinere) să fie atrase către sistemul public se corelează și cu datele publicate de Comisia Europeană, DG Muncă, Afaceri sociale și Incluziune. România este un stat “închis” din acest punct de vedere. Accesul la locuri de muncă în instituțiile publice se face foarte greu și în marea majoritate a cazurilor, doar pentru pozițiile ierarhic inferioare din cadrul structurilor. Deși nu putem afirma că posibilitatea angajării PFA-urilor va reprezenta o parte uriașă sau semnificativă din deschiderea sistemului public către mediul privat, ea este cu siguranță o măsură importantă, care ajută pe termen lung”, argumentează autorii noii legi.

viewscnt
Afla mai multe despre
persoana
fizica
autorizata
pfa
vechime
munca
specialitate
proiect
lege